Annonce
Ringkøbing-Skjern

Værnemidler på vej fra Kina – men Herning Sygehus siger ja tak til private donationer

Fotoet viser en medarbejder iført værnemidler på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Foto: Cecilie Haar Nielsen
Et nej tak forleden til indsamlede sikkerhedsbriller til corona-afdelingen på Herning Sygehus er afløst af et ja tak. Og selv om der nu er værnemidler på vej fra Kina til mere end en måneds forbrug, vil sygehusene gerne have donationer.

Vestjylland: Region Midtjylland har tirsdag meddelt, at der i Kina er indkøbt værnemidler mod corona-smitten, som vil kunne dække Danmarks behov i en periode på op til halvanden måned. Det fortæller afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland Dorte Christensen til TV2.

Værnemidlerne, der pakket fylder 1300 kubikmeter, skal nu sendes til Danmark med fragtfly og forventes at ankomme indenfor en uge.

Nyheden om storindkøbet i Kina kommer, efter at Hospitalsenhed Vest har givet skiftende meldinger om behovet for værnemidler til sygehuspersonalet i omgangen med corona-patienter, der er indlagt på akutafdelingen på Herning Sygehus.

Annonce

Onsdag i sidste uge råbte en sygeplejerske vagt i gevær om, at corona-afdelingen var i bekneb for autoriserede visirer til øjenbeskyttelse. Hun tog derfor initiativ til en indsamling af sikkerhedsbriller blandt private, da afdelingen allerede var begyndt at bruge alternative briller.

Torsdag meddelte ledelsen for Hospitalsenheden Vest, at man frabad sig privatindsamlede værnemidler.

Ifølge informationschef Finn Møller var forklaringen, at corona-afdelingen i Herning havde det nødvendige antal briller, og at der ikke kunne bruges ressourcer på at kontrollere, om brillerne udefra var rene, og at forsyningerne skulle styres fra centralt hold.

Sparer på værnemidler

Fredag meddelte sygeplejefaglig direktør Ida Götke, at Hospitalsenheden Vest gerne tager imod værnemidler som sikkerhedsbriller fra nytårsaften, samt mundbind og visirer, blot det er i original og uåbnet emballage.

Meldingen blev søndag understreget af en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen, der opfordrer alle til at spare så meget som muligt på værnemidler som håndsprit, ansigtsmasker, åndedrætsværn og visirer.

Ellers risikerer sundhedssektoren at løbe tør for værnemidlerne, oplyste Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi tager situationen meget alvorligt, og vi arbejder non stop alle ugens dage på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen, udtalte Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Ja tak til private donationer

Ovenpå nyheden om storindkøbet fortæller informationschef Finn Møller, at Hospitalsenhed Vest stadig gerne vil modtage private donationer af værnemidler som masker og briller. Blot skal de være i original uåbnet emballage.

- Indkøbet fra Kina er en god buffer, men hvor langt det rækker, afhænger af, hvordan situationen udvikler sig. Så vi tager stadig imod private donationer med kyshånd. Det ville være dumt andet, for en sikkerheds skyld, siger Finn Møller.

Regionen har et centralt lager i Horsens, hvorfra alle hospitaler forsynes. Umiddelbart skal alle donationer leveres hertil og screenes, vurderer Finn Møller, men der kan også åbnes for, at donationer kan leveres direkte til de enkelte hospitaler.

Der er tirsdag indlagt 43 coronapatienter på akutafdelingen på Herning Sygehus. 17 er af dem er konstateret smittet. De resterende 26 er mistænkt for at være smittede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce