Annonce
Sydjylland

Værnepligtige: Covid 19-beredskab giver os 80 timers arbejdsuge

Værnepligtige ved Beredskabssstyrelsen Sydjylland har sendt et nødråb til forsvarsminister Trine Bramsen over arbejdsbyrden ved de corona-tests, som de værnepligtige skal udføre. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Værnepligtige ved Beredskabsstyrelsen Sydjylland i Haderslev har sendt et nødråb til forsvarsministeren. De døjer med lange arbejdsuger, fordi de skal assistere ved corona-tests. Chefen for Beredskabsstyrelsen Sydjylland: Det er undtagelsen, og vi arbejder på at få de værnepligtige ud af test-teltene.

80 timers arbejdsuge og ingen fridag i fire uger.

Den kritik rejser en gruppe værnepligtige fra Beredskabstyrelsen Sydjylland i Haderslev i et opsigtsvækkende brev til forsvarsminister Trine Bramsen.

Brevet blev offentliggjort på net-magasinet beredskabsinfo.dk. lørdag den 19. september. Her advarer de unavngivne værnepligtige om, at forholdene på nogle af de testcentre, hvor borgerne kan blive testet for Covid, 19 er uansvarlige.

Annonce

Der er to slags tests. Det, der kaldes samfundssporet - for mennesker uden symptomer - er dér, hvor borgerne kan møde værnepligtige fra Beredskabscenter Sydjylland:

"I nogle tilfælde har vi, de værnepligtige, været i tjeneste i over fire uger i streg uden én enkelt fridag, da vores arbejde, udover podninger, også inkluderer uddannelse i hverdagene og vagttjeneste i weekenderne. Det vil altså ikke være unormalt, at borgeren bliver podet af en værnepligtig, som ikke har haft en fridag i flere uger”, står der i brevet.

- Det er undtagelsen

Chefen for Beredskabsstyrelsen Sydjylland, Allan Kirk Jensen, bekræfter, at arbejdsuger på op til 80 timer og ingen fridrage i fire uger har forekommet:

- Men det er undtagelsen, understreger han:

- Når man er et beredskab, prøver man at planlægge efter bedste evne, men når der er akutte hændelser som Covid 19, kan planlægningen ikke altid følge 100 procent med.

Allan Kirk Jensen fortæller, at det er et mål at få de værnepligtige i Beredskabsstyrelsen trukket ud af testteltene:

- Vi har på landsplan ansat cirka 200 fastansatte til at bemande teltene, så vi kan få de sidste værnepligtige ud af testcentrene, blandt andet i Odense.

Odense er det sidste sted, hvor værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen Sydjylland er i gang med tests i Region Syddanmark. Der er i øjeblikket otte værnepligtige indsat hver dag.


Vi har på landsplan ansat cirka 200 fastansatte til at bemande teltene, så vi kan få de sidste værnepligtige ud af testcentrene, blandt andet i Odense.

Allan Kirk Jensen, chef for Beredskabsstyrelsen Sydjylland


-  Vi håber at kunne ansætte lidt flere faste folk snarest, der kan afløse de værnepligtige i Odense:

- I sidste uge havde vi 150 værnepligtige indsat på landsplan samtidigt, så det er da en stor mundfuld, erkender Allan Kirk Jensen, der synes, at man har en god dialog med de værnepligtige:

- Det, de giver udtryk for, er bekymring for deres uddannelse, hvilket er helt forståeligt, men når man er en del af et beredskab, så vil der være store opgaver nogle år. Et år kan det være migration, andre år er det oversvømmelser og nu Covid 19. Det har naturligvis nogle konsekvenser for de planlagte aktiviteter.

Formanden for Region Syddanmarks præ-hospitale udvalg, Mads Skau (V), understreger også, at man arbejder på at få uddannet det nødvendige personale så hurtig som muligt:

Annonce

- Vi vil ikke gå ned i beredskab

- Smitten spreder sig her i september, og vi skal lave flere og flere tests. Men vi kan i regionen gå ikke ned i beredskab og sætte for eksempel flere reddere ind. De skal være friske til at køre ambulance, siger han.

Han mener lige som Allan Kirk Jensen, at beredskabsfolk skal kunne arbejde med voldsomme spidsbelastninger i perioder:

- Men det er da ikke en belastning, man skal kunne holde til i længere tid.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Voldsom stigning i brug af ufaglærte: Her plejes flest ældre af ansatte uden uddannelse i Syd- og Sønderjylland

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Aabenraa

Politiet efterlyser: 68-årig dement kvinde er gået fra Rødekro

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Louis Bülow fortæller: Da Sputnik satte mit barndoms land på den anden ende

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Annonce