Annonce
Regionalt

Væsentligt flere afvist ved grænsen mandag: Mindretal vil have løsning for grænsependlere

Udenlandske statsborgere, der bor i Slesvig-Holsten, skal ved grænsen kunne fremvise en negativ coronatest og have et anerkendelsesværdigt formål. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Lørdag trådte nye indrejseregler i kraft i Danmark, og det har mandag morgen betydet, at flere end normalt er blevet afvist ved grænsen mellem Tyskland og Danmark. Det danske mindretals parti syd for grænsen vil have en løsning for grænsependlerne.

Corona: Siden lørdag klokken 17 har det været et krav, at grænsependlere på vej mod Danmark en gang om ugen skal fremvise en negativ coronatest ved den dansk-tyske grænse for at få lov til at rejse ind i landet.

Det bekymrer Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), det danske mindretals politiske parti syd for grænsen, og partiet opfordrer derfor de danske og tyske myndigheder til at finde en fælles løsning for grænsependlerne, så disse hurtigt og regelmæssigt kan få foretaget de nødvendige coronaprøver.

Det skriver partiet i en pressemeddelelse.

- Mange af disse mennesker arbejder i systemrelevante job på sygehuse eller i plejesektoren. Det kan ikke være rigtigt, at de bliver afvist ved grænsen i en tid, hvor der mere end nogensinde er brug for dem, siger Jette Waldinger-Thiering, medlem af det slesvig-holstenske delstatsparlament, Landdagen, i pressemeddelelsen.

Annonce

Ikke kapacitet nok

Bekymringen går især på, at de tyske teststationer i grænselandet ikke har kapacitet nok til at følge med. Partiet anslår, at omkring 12.000 slesvig-holstenere er berørt af de nye indrejsekrav.

Ifølge SSW stod hundreder af mennesker i kø søndag ved Diako-teststationen i Flensborg, hvoraf flere måtte gå hjem uden at have fået foretaget en test. Partiet skriver i sin pressemeddelelse, at disse borgere mandag morgen blev nægtet indrejse ved grænsen.

- Hvis ikke der er testmuligheder nok syd for grænsen, så kan der måske findes ledig kapacitet nord for grænsen. Det afgørende er, at disse mennesker hurtigst muligt kan komme tilbage på deres arbejdsplads, siger SSW's landsformand, Flemming Meyer i pressemeddelelsen.

Annonce

Væsentligt flere afvist

Mandag eftermiddag skrev Ritzau, at der mandag var væsentligt flere afviste ved de sønderjyske grænseovergange end på en typisk hverdag.

Politiinspektør ved Udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi Brian Fussing sætter dog ikke et konkret tal på, hvor mange der er blevet afvist.

- Helt overordnet synes vi, at de rejsende tager godt imod de nye rejseregler. Der er selvfølgelig også nogle, som bliver lidt frustrerede, fordi de har jo en grund til, at de gerne vil ind. Det kan de ikke få lov til lige nu, og måske er det, fordi de skal have en covid-19-test, før de må komme ind, siger han til Ritzau.

På 24 timer fra søndag morgen klokken syv til mandag morgen klokken syv blev 595 personer afvist ved den dansk-tyske grænse i forbindelse med stikprøvekontrol. Det skrev politiet mandag eftermiddag på Twitter.

De nye og skærpede regler er blevet indført i håb om at forhindre mere smitsomme corona-varianter i at komme til landet, og de gælder som udgangspunkt indtil den 17. januar.


Hvis ikke der er testmuligheder nok syd for grænsen, så kan der måske findes ledig kapacitet nord for grænsen. Det afgørende er, at disse mennesker hurtigst muligt kan komme tilbage på deres arbejdsplads.

Flemming Meyer, SSW's landsformand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce