Annonce
Kolding

V-borgmester opfordrer EU-valgt gruppefælle til at tage orlov fra byråd: Drop dit dobbeltmandat

Asger Christensen Håber, at kalenderen vil give ham mulighed for både at være medlem af EU-parlamentet og Kolding Byråd. Foreløbig holder han dog orlov fra byrådet indtil udgangen af juli, da han i den kommende tid skal i gang med EU-arbejdet. Hele juli er der f.eks. også fuldt mødeprogram i EU-systemet, fortæller han. Foto: Søren Gylling
Det nyvalgte EU-parlamentsmedlem fra Kolding, Asger Christensen (V), vil beholde sin plads i byrådet, hvis der er tid til både EU- og byrådsarbejdet. Borgmester og partifælle til Asger Christensen, Jørn Pedersen, er imod dobbeltmandater og opfordrer ham til at tage orlov fra byrådet i resten af byrådsperioden.
Annonce

Kolding: Der bliver en del at snakke om, når borgmester Jørn Pedersen (V) og hans partifælle i Kolding Byråd, Asger Christensen, tirsdag eftermiddag mødes til en snak på tomandshånd i forbindelse med Venstres gruppemøde på rådhuset.

Mandag stod det klart, at Asger Christensen med flere end 31.000 personlige stemmer, er blevet valgt ind i EU-parlamentet. Men selv om Bruxelles i de næste fem år bliver omdrejningspunktet om det meste af den lokale landmands arbejdsliv, har han dog et stort ønske om også at kunne blive siddende i byrådet i Kolding.

Derfor vil han - hvis "kalendergymnastikken" ellers tillader det - beholde sin plads i byrådet. Den har han ganske vist haft orlov fra i de seneste måneder, og han regner med først at vende tilbage fra sin orlov efter juli, som er en fuld mødemåned i EU-parlamentet.

- Hvis det flasker sig, vil jeg utrolig gerne bibeholde den lokale forankring og blive i byrådet. Det kan give mig god inspiration begge veje. Jeg vil forsøge at få det til at flaske sig, men jeg vil ikke ende i en situation, hvor jeg er nødt til at melde afbud til halvdelen eller en fjerdedel af møderne, siger Asger Christensen.

Asger Christensen

  • Han er 61 år og blev valgt ind i Kolding Byråd ved kommunalvalget i 2013.
  • Han har haft orlov fra byrådet siden slutningen af marts i år. Foreløbig varer orloven indtil udgangen af juni. Han forventer dog at forlænge den til udgangen af juli, da der er fuldt mødeprogram i EU-parlamentet i juli.
  • Han har blandt andet været bestyrelsesformand for Kolding Havn. Den post overtog partifællen Eea Haldan Vestergaard, da Asger Christensen tog orlov.
Annonce

Brug din tid i Bruxelles

Ifølge Venstres regler er der intet i vejen for, at partiets EU-parlamentsmedlemmer også sidder i byrådet. Det gør partiets stemmesluger ved EU-valget, Morten Løkkegaard, for eksempel i øjeblikket, og tidligere parlamentsmedlem for Venstre, Ulla Tørnæs, gjorde det også i sin tid i EU.

Borgmester Jørn Pedersen fortæller, at han aldrig har lagt skjul på, at han uenig i partiets lempelige regler om dobbeltmandater, og derfor håber han også, at Asger Christensen vil tage orlov fra byrådets arbejde i resten af byrådsperioden. Han har i hvert fald tænkt sig at give udtryk for sin holdning overfor sin partifælle.

- Nu har Asger haft et flot valg, og så synes jeg, han skal omsætte de mange stemmer til arbejdet i parlamentet. Jeg synes, han skal bruge sin tid der. I et stort parti som Venstre mener jeg, at det ikke bør være nødvendigt med dobbeltmandater. Det kan det være i et lille parti, hvor man ikke har mange kandidater, siger Jørn Pedersen.

Annonce

Krævende job

Han understreger, at han ikke ønsker at banke Asger Christensen på plads, og at det er partifællen, der selv træffer sin beslutning.

- Men byrådsarbejdet er meget mere end kun byrådsmøder og udvalgsmøder. Det er også borgermøder, at mødes med borgerne over køledisken, møder i KL og meget mere. Det bliver ikke nemmere at passe, når man har et krævende job, som det er at være EU-parlamentsmedlem. Så tror jeg ikke, at man kan levere 100 procent, mener Jørn Pedersen.

Asger Christensen erkender, at det praktisk måske ikke kommer til at kunne lade sig gøre at passe begge politiske poster, og der kan meget vel være udsigt til, at mødedagene i byrådet og byrådsudvalgene falder sammen med de faste mødedage i Bruxelles.

Han har det fint med, at han og borgmesteren er uenige om dobbeltmandater.

- Det er fair at have forskellige holdninger, siger Asger Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce