Annonce
Esbjerg

V-borgmester optimistisk efter møde med minister om varmestrid

Borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) (t.v.) mødtes fredag med den nye klima-, energi-, forsyningsminister Dan Jørgensen (S), og der er ros til ministeren fra Esbjergs borgmester. Privatfoto
Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fik fredag formiddag lejlighed til at tale med den nye klima-, energi-, forsyningsminister Dan Jørgensen (S) om den klemme, varmekunderne i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner lander i, hvis Ørsted får lov at lukke Esbjergværket med udgangen af 2022.

Esbjerg, Varde, Fanø kommuner: Det er ikke længe siden, at Dan Jørgensen (S) overtog Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet fra Lars Chr. Lilleholt (V), men den socialdemokratiske toppolitiker er alligevel godt inde i sagen om den vestjyske fjernvarmestrid med Ørsted og Energistyrelsen på den ene side og Din Forsyning og Esbjerg, Varde og Fanø kommuner på den anden.

Det fortæller Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) efter et møde med ministeren fredag formiddag, hvor situationen blev vendt. Oprindelig var det et møde mellem ministeren og Dansk Fjernvarme, som Jesper Frost Rasmussen er formand for, og til stede var derfor også direktøren for Dansk Fjernvarme, tidligere folketingsmedlem for Esbjerg, Kim Mortensen (S).

- Jeg har før været til møde med ministre, men jeg må sige, at det her var et rigtig anderledes møde, og det er positivt ment. Her var det ministeren, der talte og ikke i så høj grad embedsmændene, siger Jesper Frost Rasmussen, der føler sig "fortrøstningsfuld" oven på mødet.

Annonce

Sådan er historien

  • Esbjergværket, der kan fyres med kul eller olie, producerer både el og varme. Værket leverer elektricitet til elnettet og fjernvarme til 25.000 husstande i Esbjerg og Varde og små 1.000 i Nordby på Fanø.
  • I 2017 meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.
  • Den 28. november 2018 søger Ørsted officielt om at få tilladelse til at tage Esbjergværkets blok 3, der i dag kører på kul, ud af drift med udgangen af 2022.
  • Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et nyt kombineret el- og varmeværk som afløser, mener Varde og Esbjergs borgmestre og Din Forsyning. De ønskede derfor den såkaldte kraftvarmebinding ophævet, og gik derfor til Christiansborg.
  • Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, ville nemlig tvinge Din Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det give en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på hver 50.000 kroner over værkets levetid på 25-30 år.
  • I december meldte daværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra kraftvarmebindingen - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.
  • Men med den påtænkte afgørelse, som Energistyrelsen fremsendte i juni, står Esbjerg og Varde kommuners fælles forsyningsselskab, Din Forsyning, med håret i postkassen. Det samme gør ifølge Din Forsyning varmekunderne i Esbjerg, Varde og Nordby.

Striden

Kernen i sagen er, at Ørsted har meddelt sine aktionærer, at man vil stoppe al brug af kul med udgangen af 2022, og dermed skal Esbjergværket lukke. Men Din Forsyning - og dermed Esbjerg og Varde kommuner, idet de to ejer Din Forsyning - ønsker mere tid til at få det rette alternativ i form af en fremtidssikret, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig løsning på plads.

Din Forsyning og borgmestrene argumenterer for, at det tidligst kan lade sig gøre at have en ny varmeforsyningskilde klar med udgangen af 1. kvartal 2024 og beder altså om fem kvartaler ekstra, men det afviser Ørsted at acceptere. Og i Energistyrelsens udkast til afgørelse, der kom i juni i år, ser det ud til, at Ørsted får sin vilje, hvilket har fået borgmestrene i Esbjerg og Varde, men også borgmesteren på Fanø, hvor der er små 1.000 varmekunder, til at øge presset for at få sagens sandsynlige afgørelse ændret.

Lydhør minister

- Ministeren påpegede, som rigtigt er, at der er et armslængdeprincip mellem ministeriet og styrelsen, og at det er Energistyrelsen, der er myndighed. Vi har til gengæld påpeget, at Energistyrelsen er forkert på den i forhold til en række parametre - styrelsen tænker alene forsyningssikkerhed og her og nu-økonomi ind i den påtænkte afgørelse, hvis forudsætninger og præmisser efter vores opfattelse er stærkt fejlbehæftet. Derudover tager den slet ikke i betragtning, at hele den politiske retning fra Christiansborg og resten af landet går mod grøn omstilling, ligesom regeringen har opsat meget ambitiøse klimamål, siger Jesper Frost Rasmussen.

Ifølge Frost Rasmussen spurgte ministeren interesseret ind til detaljer i sagen:

- Det var tydeligt, at han kendte en del til den i forvejen og havde sat sig rigtig godt ind i sagerne. Ministeren virkede super engageret og spurgte interesseret ind til detaljer, og selv om han selvfølgelig ikke kunne love os noget, forekom han ekstremt lydhør. Derfor er jeg også fortrøstningsfuld, siger Frost Rasmussen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ko-broen i Gesten er privat ejendom

Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce