Annonce
Kolding

V-borgmesterkandidat: Ofre for grusgravning skal have hjælp

Omkring 100 lastbiler kører hver dag til og fra grusgraven her i Eltang, og det har ødelagt de små veje i nærheden. Foto: Ludvig Dittmann
Venstre er undervejs med et beslutningsforslag til Folketinget om råstofindvinding, og i den forbindelse vil partiet have afsat midler til genopretning af ødelagte veje og nabogener. Det er sager som grusgravningen i Viuf og Eltang, der er baggrunden.
Annonce

Kolding: Det er ikke fair, at naboer og genboer til grusgrave skal leve med store gener - ikke blot i form af støj og støv - men også ødelagte og dermed trafikfarlige veje. Og det er heller ikke rimeligt, at det er de kommuner, som tilfældigvis er hjemsted for grusgravene, der ene og alene står med ofte store millionregninger for at reparere og genoprette vejene, når de bukker under for vægten af tonstunge lastbiler.

Sådan siger borgmesterkandidat i Kolding og folketingsmedlem for Venstre i Koldingkredsen, Eva Kjer Hansen, der sammen med sin folketingsgruppe er undervejs med et beslutningsforslag til Folketinget for at rette op på skævhederne.


Nogle af de penge, synes jeg jo godt, man kan sætte af til slid på vejene og nabogener, for det er en samfundsmæssig interesse at grave grus.

Eva Kjer Hansen, (V), folketingsmedlem og borgmesterkandidat.


Det er forhold omkring grusgrave som dem i Viuf og Eltang, der er baggrund for beslutningsforslaget. JydskeVestkysten fortalte forleden, at skolebørn i Eltang er utrygge ved at færdes på de ødelagte veje, som ifølge Kolding Kommunes vejeksperter bør rettes op for 11 millioner kroner.

- Det er jo en glimrende illustration af hvilke problemer, grusgravning skaber, og her efterlader man Kolding Kommune med en vanskelig prioriteringsopgave, siger Eva Kjer Hansen.

Anne Louise og Niels Christian bor på Nr. Stenderupvej, og de er ikke trygge ved at færdes til og fra skole, fordi de tit passeres af store lastbiler læsset med grus. Deres far, Søren Bloch, og andre beboere i området har forgæves forsøgt at få kommunen til at gøre noget ved det. Foto: Ludvig Dittmann

Hun påpeger, at de entreprenører, der udgraver grusgravene, altid skal betale en råstofafgift for det, og den afgift ryger lige nu direkte i statskassen.

- Men nogle af de penge, synes jeg jo godt, man kan sætte af til slid på vejene og nabogener, for det er en samfundsmæssig interesse at grave grus, siger Eva Kjer Hansen.

Hun oplyser, at Venstres beslutningsforslag til Folketinget går ud på, at der skal udarbejdes en råstofstrategi for hele Danmark, som skal give et samlet overblik over, hvor ressourcerne er, og hvordan de udnyttes mest hensigtsmæssigt.

- Og som et element i det arbejde skal vi finde ud af, hvordan vi finder økonomiske midler, så det ikke er en enkelt kommunekasse, der skal betale regningen for ødelagt veje. Det kan jo være, at nogle af afgiftspengene skal gå tilbage til de kommuner, hvor der graves grus, siger Eva Kjer Hansen.

Hun mener, at der kan findes en løsning hurtigt, hvis Venstres forslag får bred opbakning i Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce