Annonce
forside

V-kandidat: Jeg vil gerne være fri for at lukke skoler

Rita Byskov er overrasket men glad for, at partierne nu rækker hånden frem mod de små skoler. Arkivfoto

Byrådskandidat Rita Byskov (V) glæder sig over, at der nu er bred politisk opbakning til at justere på 75-eleversreglen i folkeskolen. Den trænger til et eftersyn, mener hun.

Ringkøbing-Skjern: De små folkeskoler kan foreløbigt ånde lettet op.

Det mener Venstres byrådskandidat Rita Byskov, der har en fortid som byrådsmedlem i den gamle Ringkøbing Kommune, og som nu stiller op til kommunalvalget igen.

- Lige nu er der ingen opbakning til at lukke skoler. Det er jeg faktisk noget overrasket over. Men det glæder mig. Jeg er også helst fri for at lukke de små skoler, siger hun.

Rita Byskovs hjerte banker for de små skoler. I mere end ti år var hun formand for skolebestyrelsen i Hee. Hun var også med på sidelinjen da den omstridte 75-elevers regel blev vedtaget som "det bedst opnåelige kompromis", som hun udtrykker det.

- Det gode ved grænsen er, at den gav ro på skolerne og i lokalområderne. Tidligere risikerede de små skoler at være truet hvert eneste år, når der skulle lægges kommunalt budget. Det betød, at vi oplevede, at ejendomsmæglere advarede familier mod at købe huse i et område, hvor skolen var truet, siger hun.

Men nu skal den brede politiske opbakning til at justere reglen gribes, mener Rita Byskov.

- Alt har sin tid. Minimumstallet blev vedtaget for otte år siden - det var den gang, mange mente, at en skole mindst skulle have 300 elever. Nu er det blevet tid til at se på, om vi kan gøre tingene på en anden måde, siger hun.

Rita Byskov mener, ligesom mange andre, der skal indføres flere parametre end elevtallet.

- Geografien er vigtig, hvor godt skolen bliver drevet, trivsel, faglighed, aflyste timer. Man kan også se på, om skolerne i højere grad kan samarbejde om faglærere eller andet. Det afgørende er, at vi får lavet en god model. Nu er viljen til det. Den håber jeg også eksisterer efter valget, siger Rita Byskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce