Annonce
Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Venstres Trille Nikolajsen fortæller, at V og DF nu vil sørge for, at kommunale medarbejdere har de kompetencer, der skal til, så de kan varetage det job, man ellers havde hyret private, resultatlønnede konsulenter til. Arkivfoto: Martin Ravn
Venstres og DF's flertal i social- og sundhedsudvalget og handicapudvalget ændrer for anden gang på få dage holdning til, om Kolding Kommune skal have eksterne konsulenter til at hjælpe med at finde på besparelser på udsatte borgere.

Kolding: Venstre og Dansk Folkepari skifter nu endnu en gang holdning til, om Kolding Kommune fortsat skal benytte sig af resultatlønnede konsulenter fra det private firma Brorson Consult, når der skal findes besparelser på udgifterne til udsatte borgere.

I december besluttede man i social- og sundhedsudvalget og handicapudvalget at sætte brugen af de private konsulenter på pause, efter at man havde brugt dem i flere måneder.

Men tidligere i denne uge ombestemte Venstres og DF's flertal i de to udvalg sig, og de to partier bebudede, at man alligevel ville genoptage brugen af private konsulenter i jagten på besparelser på social- og handicapområdet.

Der gik dog ikke mange dage, før de to partier igen skiftede holdning, og nu oplyser Trille Nikolajsen (V), der er næstformand i handicapudvalget og medlem af social- og sundhedsudvalget, at de to partier alligevel vil droppe brugen af eksterne konsulenter og i stedet vil benytte sig af kommunale medarbejdere til opgaven.

- Målet med konsulenterne var at opkvalificere vores egne medarbejdere og undersøge, om vi betaler for meget for de ydelser, vi for eksempel køber ved bosteder i andre kommuner. Men der har været så meget opmærksomhed omkring konsulenterne, at det har gjort borgerne utrygge, siger Trille Nikolajsen.

Annonce

Sagen skal for igen

Trille Nikolajsen oplyser, at sagen om brug af resultatlønnede konsulenter skal behandles på byrådsmødet på tirsdag den 28. januar.

Her vil byrådet, som situationen er nu, sende sagen tilbage til social- og sundhedsudvalget og handicapudvalget.

Bekymrede borgere

Hun fortæller, at mange borgere har henvendt sig til politikerne med bekymring, ligesom mange på Facebook har udtrykt bekymring over, om de nu mister deres ydelser fra kommunen.

- Det har gjort, at vi har taget beslutningen op til revurdering, siger Trille Nikolajsen.

Da hun og de øvrige partier trykkede på pauseknappen i slutningen af 2019, skete det, efter at Social- og Indenrigsministeriet havde bedt Ankestyrelsen se nærmere på 26 kommuners brug af private, resultatlønnede konsulenter. Ifølge konsulentfirmaets kontrakt med Kolding Kommune, ville det tjene 10 procent af den besparelse, som firmaets konsulenter var med til at finde. Ankestyrelsen kommer formentlig først med sin afgørelse efter sommerferien.

Vil ikke betale overpris

Kan du forstå, hvis folk synes, at V og DF vakler voldsomt i denne sag?

- Ja, hvis man kun ser på sagen om konsulenterne. Men ikke hvis man ser på målet, for det er stadig det samme - nemlig at sikre at vi ikke betaler for meget til leverandører, for eksempel de bosteder i andre kommuner, hvor nogle af vores borgere bor.

Hvorfor står I så ikke bare fast i jeres beslutning om at bruge konsulenterne?

- Fordi det er svært for borgerne at forstå. De er nervøse for, at de mister ydelserne, men vi ser mere på, om vi kan tage penge fra nogle leverandører, som vi betaler for meget til.

Trille Nikolajsen oplyser, at beslutningen om alligevel at droppe konsulenterne blev taget efter et møde i Venstres byrådsgruppe fredag. Herefter henvendte man sig til gruppeformændene for de øvrige partier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce