Annonce
Kolding

V og K trumfer hvilehus til udenlandske chauffører igennem

Contrans-direktør Henrik Hansens ansøgning om at bygge en hvile- og velfærdsbygning i industrikvarteret på Merkurvej til sine udenlandske chauffører har udløst politisk stormvejr. Nu får han lov af et spinkelt flertal i byrådet. Arkivfoto: Jakob Schultz

Byrådet dybt splittet i sagen om hvilehus til udenlandske chauffører. Contrans får sit ønske opfyldt af V og K, der har 13 af byrådets 25 mandater.

Kolding: Efter seks kvarters usædvanligt skarp debat brugte Venstre og Konservative mandag aften deres muskler i Kolding Byråd og gennemtrumfede, at transportvirksomheden Contrans nu kan opføre et hvilehus med sove-, madlavnings-, toilet- og badefaciliteter til 30 udenlandske chauffører på firmaets adresse i industrikvarteret på Merkurvej.

Med i beslutningen er, at hvilepladserne ikke må bruges i chaufførernes lange, lovbestemte pauser på 45 timer, og at der nu skal laves et forslag til en samlet løsning af problemet med parkerede lastbiler på villaveje og rastepladser, hvor chauffører overnatter, laver mad og besørger deres nødtørft.

- Vi har store udfordringer med udenlandske chauffører, som bor i deres lastbiler, som er parkeret alle mulige steder. Det generer og laver svineri. Og vi kan ikke bare svinge tryllestaven, så holder det op. Så vi i Venstre og Konservative kvitterer for, at Contrans byder ind med en løsning, sagde borgmester Jørn Pedersen (V), før V og K blev mødt med voldsomt kritik fra hele det øvrige byråd.

Klagesag

Contrans har søgt om lov til at bygge en hvilebygning til sine udenlandske chauffører i forlængelse af en klagesag mod Contrans. Klagen kom fra en borger, der var blevet opmærksom på, at Contrans har opstillet beboelsesbarakker på sin adresse på Merkurvej.Contrans fik besked på, at beboelsesbarakkerne var ulovlige, fordi de er i strid med lokalplanen, som ikke åbner op for beboelse.

Derefter søgte Contrans om dispensation til at opføre beboelse.

Et flertal i plan- og boligudvalget sagde nej, mens V og K sagde ja og begærede sagen i byrådet.

Kissejav

Især blev det mødt med stor undren, at tilladelsen til Contrans skal udstedes, før det er undersøgt, om der kan findes en bedre og samlet løsning på problemet med de mange udenlandske chauffører, der arbejder for de danske firmaer, fordi de er langt billigere i løn end deres danske kolleger.

- Med jeres ja til Contrans har I jo leveret løsningen for alle andre virksomheder. Hvorfor dælen skal vi så undersøge alt muligt andet, sagde SF's Lis Ravn Ebbesen, der gættede på, at "kissejavet med Contrans" skyldes, at det om kort tid bliver forbudt og forbundet med kæmpebøder, hvis chaufførerne overnatter i lastbilernes førerhuse.

- Så borgmester tænk dig om igen. Det undrer os, at vi har en borgmester, der synes, det er vigtigere at støtte et firma, der har underbetalt arbejdskraft, i stedet for at støtte firmaer, der opfører sig anstændigt, sagde hun.

Annonce

Kontrollen

Poul Erik Jensen (S) fastslog, at det ikke er ulovligt at benytte de udenlandske chauffører.

- Men det er ulige konkurrencevilkår, og pas nu på med at lukke op for en løsning, hvor vi er med til at tage arbejde fra danske arbejdere til fordel for underbetalt arbejdskraft, sagde han og henviste i øvrigt til, at Contrans kan indlogere chaufførerne på lokale vandrerhjem, B&B og hoteller, når de skal holde fri.

- For der er vel ingen grund til, at kommunen skal tage brødet ud af munden på private virksomheder, tilføjede han.

Borgmesteren påpegede, at V og K som en betingelse for tilladelsen til hvilehuset på Merkurvej vil kræve, at det ikke må bruges i de 45 timer om ugen, hvor chaufførerne skal holde fri.

- Hvem skal kontrollere det?, spurgte Enhedslistens Benny Dall, der forgæves forsøgte at få sagen udsat for at finde "en holdbar løsning på det her problem".

Borgmesteren oplyste, at forvaltningen skal kontrollere om det kommende hvilehus bliver brugt efter bestemmelserne.

Annonce
Kolding For abonnenter

Landsholdsmålmand ved godt, at hun nu er et forbillede for drenge og piger: Men jeg jo stadig bare den samme Lene Christensen fra Marstrup i Sønderjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Kolding

Flere dropper corona-køen og køber hjemmetest: - De er røget op som nummer et bedst sælgende vare i hele kæden

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce