Annonce
Esbjerg

V-politiker efter ballon-debat: Hvad med hønseringe og elastikker?

Venstres Jakob Lose vil have ballon-hysteriet dæmpet. Han skrev lørdag på sin Facebook-profil: "Jeg synes det er fint, at vi ikke sender hundredvis af almindelige heliumballoner til himmels, men for mig at se er det langt over målet at forbyde bionedbrydelige balloner til indendørs arrangementer. Det er altså at gå i alt for små sko.." Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Den politiske ballon-saga sluttede uden endelig konklusion i økonomiudvalget mandag, hvor der dog var enighed om, at senere debatter skal klarlægge, hvordan byrådets plaststrategi skal tolkes i detaljen.
Annonce

Esbjerg Kommune: Er indendørs uddeling af balloner i kommunalt regi tilladt eller forbudt, og hvordan passer en lang række daglige detaljer og gøremål ind i den plaststrategi, som Esbjerg Byråd netop har vedtaget i enighed?

Der er stadig en række åbne spørgsmål efter økonomiudvalgsmødet mandag, hvor udvalgsmedlem Jakob Lose (V) som bebudet ønskede en drøftelse af, om det virkelig kan være rigtigt, at Teknik & Byggeudvalgsformand Søren Heide Lambertsen (S) ikke længere må give skolebørn en ballon hver i forbindelse med kommunale arrangementer i folkeskolernes klasselokaler.

Sagen er bragt op, fordi Søren Heide Lambertsen blev genstand for hård kritik, blandt andet fra kommunernes miljøorganisation KIMO Denmark, da han i forbindelse med en prisoverrækkelse i en trafiksikkerhedskonkurrence uddelte både cykelhjelme og balloner i en 0. klasse. Den kommunale forvaltning havde - ihukommende plaststrategien - udstyret udvalgsformanden med bionedbrydelige balloner, men ifølge direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, havde embedsmændene ikke gjort deres arbejde grundigt nok; bionedbrydelige balloner er ikke miljørigtige, mener direktøren, der herefter satte en stopper for al videre indkøb af balloner i det hele taget.

Plast-strategi

  • Esbjerg Byråd har 20. januar 2020 godkendt plaststrategien " En grønnere fremtid med mindre plast og mere genanvendelse". Plaststrategien består af fem overordnede initiativer: Optimering af nuværende affaldsordninger, erstatning af engangsplast, udfasning af produkter med mikroplast, brug af genbrugsbægre og erstatning af engangsplastservice ved kommunale arrangementer, øget vidensdeling mellem plastinteressenter i Esbjerg Kommune.
  • Initiativerne i plaststrategien lægger også vægt på at undgå forurening af naturen og sikre mindre udledning af mikroplast med særligt fokus på kunstgræsbaner og alternativer til opsendelse af heliumballoner, der lander i naturen, hvor dyrene kan finde på at spise stumperne og dør af det.

Annonce

Hysteri

- Vi er ikke nået til nogen konklusion - der er forskellige synspunkter i udvalget om, hvordan vi tolker strategien, og det har vi foreløbig udvekslet nogle synspunkter om. Nu må det bero på en senere fortolkning, så vi får skabt fuldkommen klarhed for både politikere og den kommunale organisation, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S) mener ikke, der bør være tvivl, og hun henviser til et afsnit i plaststrategien, hvor der står:

"I Esbjerg Kommune vil vi være med til at drive den grønne holdning fremad. Vi skal sende de rigtige signaler, når vi er involveret i et arrangement. Derfor vil vi inden 2020 sørge for, at vi i kommunalt regi ikke anvender særligt forurenende og problematiske plastprodukter i forbindelse med både større og mindre kommunale arrangementer."

- Men jeg er helt åben over for, at vi tager en drøftelse af tolkningen af plaststrategien, når der er nogle, der ønsker det, siger hun.

Annonce

Hønseringe og elastikker

Jakob Lose, der har rejst sagen i udvalget, fastholder sit synspunkt om, at det er hysteri, når børnene ikke kan få en ballon overrakt ved et indendørs arrangement:

- Jeg stillede nogle spørgsmål til, hvor det står i den vedtagne strategi, at man ikke må give børnene en ballon - hvis vi ikke må det, så kan jeg komme i tanke om en lang række andre ting, der kunne være problematiske. Jeg nævner i flæng elastikker, hønseringe, playmobil-dukker og legoklodser, så lad os nu få skabt klarhed, siger Jakob Lose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: På god fod med Odin

Kolding

Bookingerne vælter ind hos Huset i Hejls: - Vi kommer jo nok til at inddrage min datters værelse også

Annonce