x
Annonce
Danmark

V vil skrotte SU-fribeløb for sundhedsstuderende under udbrud

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sundhedsstuderende skal ikke tilbagebetale SU, hvis de tjener mere end tilladt under coronakrise, mener V.

Venstre vil lade de studerende på sundhedsfaglige uddannelser, som har meldt sig til at arbejde under coronaudbruddet, tjene penge ved siden af studiet uden at risikere at blive trukket i SU.

Med et ændringsforslag til hasteloven, som skal give studerende mulighed for at tage to måneders ekstra SU-lån, vil Venstre fjerne fribeløbsgrænsen for blandt andet medicinstuderende og sygeplejestuderende.

- En række af de studerende vil komme i en situation, hvor de skal tilbagebetale deres SU-stipendium. Og det synes vi bare ikke er rimeligt, siger Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs.

Alle fem regioner har oprettet en coronajobbank. Her kan pensionerede læger og studerende inden for sundhedssektoren stille sig til rådighed under coronaberedskabet.

Venstre ser helst, at fribeløbsgrænsen for studerende på sundhedsuddannelserne fjernes helt. Alternativt mener Venstre, at beløbet skal hæves midlertidigt for alle studerende.

Den enkelte studerendes årsfribeløb afhænger af, hvor mange måneders SU eller slutlån vedkommende får i løbet af året.

- Vi har brug for den her kvalificerede arbejdskraft i en kritisk situation, siger Ulla Tørnæs.

Dansk Folkeparti bakker entydigt op om Venstres ændringsforslag.

- Det er jo åbenlyst, at i den situation, vi er i, skal vi have alt den hjælp ind, vi kan. I det omfang, at studerende har mulighed for at byde sig til, så skal de jo ikke straffes for at hjælpe, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, partiets uddannelsesordfører.

Hasteloven er en del af den hjælpepakke, som et samlet Folketing præsenterede torsdag i sidste uge.

Hasteloven bliver førstebehandlet i Folketingssalen tirsdag.

Når den med stor sandsynlighed bliver vedtaget torsdag, vil studerende på videregående uddannelser og elever på ungdomsuddannelser i marts og april have ret til at optage ekstra SU-lån op til 6388 kroner per måned, ud over de muligheder der allerede er.

Tiltaget forlænges, hvis situationen kræver det, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

/ritzau/

Link til lovforslaget
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce