Annonce
Danmark

Vaccine-tvivl giver rødglødende telefoner hos de praktiserende læger: Syge kan ikke komme igennem

Der har været et massivt pres på de praktiserende lægers telefoner lige siden coronavaccinen kom til Danmark. Det ligger unødigt pres på praksissernes ressourcer, mener PLO-formand i Syddanmark. Mange ringer for at få en henvisning, lægerne ikke kan give. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Borgere, der gerne vil booke en tid til corona-vaccination eller spørge, hvornår det bliver deres tur, kimer i de her dage de praktiserende læger ned. Presset på telefonerne kræver mange ressourcer og blokerer opkald fra syge patienter, lyder opråb fra PLO-formand.

Vaccination: Hvornår er det min tur? Hvordan bliver jeg henvist? Er det sikkert for mig at blive vaccineret?

Vaccinationshungrende danskere kimer for tiden de praktiserende læger ned med spørgsmål om det eftertragtede stik mod coronavirus. De rødglødende telefoner lægger et enormt pres på lægerne og blokerer for opkald fra syge patienter, lyder det fra Birgitte Ries Møller, formanden for de praktiserende lægers organisation PLO i Syddanmark.

- Normalt vil jeg sige, at vi gerne vil besvare alle spørgsmål, men lige nu er vi bare meget belastede på telefonerne. Vi skal også kunne få de syge igennem, siger PLO-formanden.

Annonce

Samme melding er de seneste dage kommet fra de praktiserende læger i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, ligesom også Sygehus Lillebælt i Region Syddanmark har været ude med et opråb om, at de mange vaccineopkald beslaglægger personaleressourcer.

Hvor står du i vaccinations-køen?

Herunder fremgår Sundhedsstyrelsens sundhedsfagligt prioriterede rækkefølge for udrulningen af vacciner: 

1. Personer der bor i plejebolig mv.

2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.

3. Personer med alder ≥ 85 år.

4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved Covid-19 samt udvalgte pårørende.

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.

7. Personer med alder 80-84 år.

8. Personer med alder 75-79 år.

9. Personer med alder 65-74 år.

10. Personer med alder under 65 år som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved Covid-19.

11. Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.

12. Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder.

Ifølge Birgitte Ries Møller ringer særligt ældre borgere og kronikere til lægerne for at blive henvist til vaccination. Men det er en misforståelse, for de praktiserende læger kan ikke henvise patienter endnu.

- Dem, der skal vaccineres nu, får en indkaldelse i deres e-boks, siger hun.

Borgere, der er visiteret til vaccination, modtager invitation gennem almindeligt brev, hvis de er undtaget fra at modtaget digital post.

Forståelig forvirring

Derfor nytter det ikke noget at ringe til lægen for at komme foran i køen. Birgitte Ries Møller har dog stor forståelse for, at der opstår tvivl hos befolkningen.

- Jeg kan sagtens forstå, at folk ringer ind, for der kommer så mange udmeldinger lige nu, og det er forvirrende, når det går så hurtigt, men der er i forvejen rigtig meget pres på telefonerne med andre corona-relaterede spørgsmål om smitteopsporing, symptomer og isolation, siger hun.

Hun opfordrer til, at man i stedet for at ringe til egen læge tjekker sin e-boks og orienterer sig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvis man har spørgsmål om vaccinen.

Tirsdag skulle de første ældre og særligt sårbare danskere uden for landets plejecentre vaccineres. En fejl hos Statens Serum Institut var dog skyld i, at invitationerne i e-boks ikke blev sendt ud. Derfor vidste ingen, at de skulle møde op på de nyåbnede vaccinationscentre.

Onsdag var status, at 82.544 personer er blevet vaccineret i Danmark. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce