Annonce
Haderslev

Vaccinen kom til byen, og Preben fik en klump i halsen

Byrådsmedlem Preben Holmberg (V) var frivillig under vaccinationen i Vojens. Selv må han vente en rum til, før han får stikket. Men han lærte noget under operationen i Vojens. Foto: Timo Battefeld
Søndag var sidste stop på en vaccine-turné i Haderslev Kommune, der blev fløjtet ind med kort varsel. Konnie kan komme ud ad sit hjem igen, og en byrådspolitiker fik indsigt i, hvordan det nære sundhedsvæsen fungerer, når det kræves.
Annonce

VOJENS: Konnie Kjeldsen er ikke en ven af at blive stukket med kanyler, men på den anden side: Hun har det seneste år stort set ikke været uden for en dør. Så bider man den i sig, kanylen mod den første pandemi siden den spanske syge, coronaen.

Den vaccine fik Konnie sammen med 220 andre borgere over 65 år i Vojens, der bor i eget hjem og har behov for hjælp til personlig pleje og praktisk hjælp den 17. januar.

Den hastigt arrangerede vaccineturné i Haderslev, der begyndte i Gram om fredagen, var den 17. januar nået til Vojens, hvor hallerne var taget i brug til formålet. Ansatte ved Haderslev Kommune samt ti frivillige sørgede fra klokken ni for at holde løbende gang i modtagelsen af ældre, der sammen med det såkaldte frontpersonale skulle have det stik, der er første afgørende skridt i indsatsen mod en pandemi, der igen lægger landet øde.

- Det er også bare noget pjat, griner Konnie om sin frygt for nålene.

Annonce

Mere tryg

For hun, der tilhører gruppen af sårbare mennesker i forhold til vira, får altid nålen mod influenza. Det går nok.

Konnie er mere tryg efter stikket, der blev givet bag opstillede hvide vægge i hallen. Der er tre minutter per stik, og der går 30 minutter med processen. I et kvarter skal de vaccinerede sidde til observation for det tilfælde, at de reagerer over for vaccinen i form af problemer ved vejrtrækningen.

Konnie Kjeldsen ventede på stikket. Efter i et år ikke at være kommet uden for sit hjem så hun frem til at få et nogenlunde normalt liv igen. Selvom en planlagt fest i marts nok ikke bliver til noget. Foto: Timo Battefeld

Det havde man ikke været ude for i Vojens, fortalte personale på stedet.

Konnie Kjeldsen havde en forventning om en fest i marts i. Den bliver næppe til noget, forudser hun:

- Men jeg siger hele tiden: Nu skal man ikke have ondt af sig selv, ler hun fortrøstningsfuldt.


Men jeg siger hele tiden: Nu skal man ikke have ondt af sig selv.

Konnie Kjeldsen


Vaccinen af 500 borgere i Haderslev Kommune i løbet af tre dage blev sat på benene som et hestevæddeløb på kort bane. Tirsdag aften kom beskeden fra Sygehus Sønderjylland om, at det længe ventede vaccine var ankommet:

- Så spurgte Sygehus Sønderjylland: Kan I begynde at vaccinere fra på fredag? Ja, det kunne vi da, fortalte Marit Nielsen-Man, Sundhed og Forebyggelse ved Haderslev Kommune.

Hun havde ansvaret for vaccine-operationen lørdag i Haderslev Idrætscenter.

Annonce

Kun få aflysninger

Marit Nielsen-Man glædede sig over et godt flow og få aflysninger. Formentlig fordi det var lørdag, hvor pårørende havde bedre mulighed for at køre de ældre til vaccinationssteder og dermed aflaste VTS.

Samme erfaring have Linda Thisgaard fra Haderslev Kommune, der havde ansvaret for stik-manøvren i Vojens. Hun glædede sig over opbakningen fra de frivillige, hvoraf en af dem var Judith Østergaard. Hun havde meldt sig, fordi hun i årevis har arbejdet i ældreforsorgen. Nu ville hun som forhenværende gerne give en hånd:

- Da jeg slog det op på Facebook, svarede min datter: Ja, du har vel allerede meldt dig, griner hun bag sit ansigtsværn og heldækkende kunststofdragt. Alt sammen noget der får hende til at ligne en statist fra en science fiction-film fra 1970erne af den slags, hvor der ikke var for store budgetter:

- Det er ikke farligere, end hvis man går ned for at handle. Jeg tager glad og smilende imod folk, og det tror jeg betyder noget for de ældre, siger hun bag visiret.

En anden frivillig var byrådsmedlem Preben Holmberg (V), der som dagens øvrige frivillige havde begyndt dagen klokken 7.30 og blandt andet havde styret trafikken på parkeringspladsen. Som blandt andet medlem af byrådets udvalg for forebyggelse og sundhed var det interessant for Preben Holmberg at overvære, hvordan det nære sundhedsvæsen arbejder i det daglige.

Ikke mindst da vaccinerne ankom den morgen i Vojens:

- Nu er der blevet snakket så meget om den vaccine og hvor længe, vi har ventet på det. Og så ser man den med egne øjne. Det gav godt nok en lille klump i halsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce