Annonce
Kultur

Vadehavscenter klar med to nye byggeprojekter

Vadehavscentrets nye bådehus er beklædt med 11 kilometer lister, men Jesper Frost Rasmussen og Peder Tørnqvist blev også informeret om to andre store byggeprojekter projekter, da de besøgte leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye. Foto: Kåre Welinder
Oven i glæden over en særlig økonomisk hjælpepakke til landets særlige VPAC-centre, er et nyt bådehus næsten klart på Vadehavscentret, ligesom to nye byggeprojekter er under udarbejdelse på centret.

Vester Vedsted: Selv om Vadehavcentret selv mener, man er helt klar til at åbne på grund af god plads, håndsprit og alt der skal til for at holde overholde coronarestriktionerne, græder man ikke mere, selv om man nu igen må vente på at få lov til at åbne.

Leder af Vadehavcentret Klaus Melbye er nemlig glad for, at det lykkedes regeringen at få udarbejdet en corona-hjælpepakke for alle landets videnspædagogiske aktivitetscentre - VPAC-centre - efter at både han og andre centerledere fra hele landet i sidste uge frygtede for fremtiden på grund af nedlukningen.

- Vi er virkelig glade for hjælpepakken. Det var dejligt at høre, at man fra statens side ikke ønsker, at VPAC-centrene skal gå konkurs, forklarede Klaus Melbye, da borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og formand for Kultur & Fritidsudvalget, Peder Tørnqvist (K) lagde vejen forbi centret.

De to politikere var både kommet for at lykønske Klaus Melbye med hjælpepakken, men også for at se centrets nye bådehus og høre mere om de byggeplaner, der netop nu er under udarbejdelse på centret.

Annonce

Hjælpepakken

16 videnspædagogiske aktivitetscentre over hele Danmark fik i sidste uge hjælp til at klare sig gennem coronakrisen. Med aftalen bliver det muligt for aktivitetscentrene at blive kompenseret for op mod 80 procent af den indtjening, de har måttet undvære fra 9. marts og 8. juli 2020 på grund af midlertidig nedlukning.

Hjælpepakken kom blandt andet i stand, efter at Klaus Melbye fra Vadehavscentret fortalte, hvordan centret mistede halvanden million kroner om måneden, og at det ville få store konsekvenser, hvis nedlukningen varede til hen over sommeren.

Kræver mere plads

Klaus Melbye forklarede, hvordan bådehuset med både storkerede og uglehul skal fungere som lagerhus for kajakker, cykler, biler og andet udstyr, og derudover fortalte han de to politikere om centrets ønske om at forny naturskolen, der ligger i en bygning fra 1996.

- Det er et gammelt hus, og nu skal taget skiftes. Vi sidder i dag otte naturvejledere på 25 kvadratmeter i huset, men vi ser nu en mulighed for at skabe et helt nyt hus, hvor overetagen vil kunne bruges som kontorlandskab. Ikke bare for vores naturvejledere, men også projektmedarbejdere, ph.d.-studerende og forskere, og for os handler det om, at vi er et aktivt formidlingscenter, og gerne skal blive ved med at være det.

Klaus Melbye uddyber, at man idag har samarbejde med både universiteter og forskere, men at det kræver mere plads til de fælles projekter, og til at udvikle hele formidlingsdelen af Vadehavscentret.

Hans største ønske er, at omdannelsen af naturskolen kan ske med hjælp fra arkitekt Dorte Mandrup, der er arkitekten bag det nye Vadehavscenter, og at naturskolen derved også kan opføres i strå, så den passer ind til resten af Vadehavscentret.

Drøftes politisk

- Omgivelserne skal gerne være inspirerende med både mødefaciliteter og rum til overnatning. Hvis et hus som vores skal blive ved med at være på beatet og udvikle sig, er vi nødt til at have mere plads, siger Klaus Melbye, der har et udkast til tegningerne, som viser, at man ved at udnytte naturskolen optimalt, kan frigive omkring 150 kvadratmeter.

Prisen vil blive omkring fem millioner kroner. Håbet er, at fonde vil synes godt om idéen, men også Jesper Frost Rasmussen synes, de nye planer er interessante.

- Jeg håber selvfølgelig, at Vadehavscentret får held til at få adgang til fonde, men vi skal også drøfte politisk i kommunen, hvad vi synes om planerne i forhold til at støtte rent økonomisk. Projektet ser spændende ud, men om vi kan finde midler til det, er endnu for tidligt at sige, siger Jesper Frost Rasmussen.

Klaus Melbye fremlagde desuden planer om at forny centrets særlige Stormflodsrum, der har været en del af centret siden år 2000. Han mener, det nu er på tide at finde på noget nyt, men ønsker dog endnu ikke at gå i detaljer med det meget store og meget dyre projekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Kræmmere rykkede i Perlegade

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce