Annonce
Esbjerg

Vadehavscenter vil oprette nordisk netværk for UNESCO verdensarv

En delegation fra Vattenriket i svenske Kristiansstad besøgte i denne uge Vadehavscentret som del af et spirende netværk for UNESCO-besøgssteder i Danmark. Privatfoto
Vadehavscentret havde i denne uge besøg af en delegation fra Vattenriket i Sverige, der ligesom centret i Vester Vedsted er et af få besøgscentre for UNESCO's Verdensarv i Norden. Målet er at udvide netværket af besøgscentre til fordel for natur, EU-projekter og optimal formidling af verdensarven.

Vester Vedsted: Da Vadehavscentret i begyndelsen af 2018 deltog i en konference i Palermo med 25 centre for UNESCO's Verdensarv fra hele Europa, stod det hurtigt klart for leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye, at man ville indgå et samarbejde med det svenske besøgscenter Vattenriket, der er et 35 kilometer langt flodområde med overvældende naturoplevelser ved Kristiansstad.

Målet for konferencen var at finde ud af, hvad besøgscentrenes rolle er, og hvordan de kan udvikle sig fremadrettet, og det viste sig, at de to centre havde rigtigt meget tilfælles. Vadehavscentret er det eneste besøgscenter for Verdensarv i Danmark, og da der kun er ganske få i resten i Norden var det for Klaus Melbye oplagt med et samarbejde.

- Vi aftalte allerede her at være hinandens venskabscentre, og vi vil gerne udvide samarbejdet til også at omfatte andre nordiske centre. Vi skal ikke møde os ihjel, for det handler om udvikling af den natur, der er i vores områder, siger Klaus Melbye og forklarer, hvordan man arbejder på udveksling af naturvejledere, søgning af midler til EU-projekter på tværs af lande og centre samt diskussion om, hvordan man bedst muligt formidler UNESCO's Verdensarv.

Annonce

Vattenriket

Ligger i Kristiansstad i Sverige, der blev grundlagt af Chr. IV.

Vattenriket er et beskyttet vådområde med blandt andet Sveriges laveste punkt, et rigt fugleliv og udrydningsstruede fiskearter, og blev udnævnt til UNESCO's Verdensarv i 2005.

Satte alle sejl til

Vadehavscentret besøgte Vattenriket kort efter mødet i Palermo, og i denne uge var en delegation fra Vattenriket med leder Karin Magntorn i spidsen så i Vester Vedsted, hvor naturen satte alle sejl til for at give gæsterne en sublim oplevelse.

Sort Sol både morgen og aften, fugletur i Øksen Lo med 100.000-vis af ryler, hjejler, gæs og ænder, hjemmeplukkede østers over bål og et oplæg om selve centret og den formidling, centret bedriver.

- De kunne ikke få verdensarven flottere, og de tog høje hjem herfra. Ikke kun i forhold til naturen, men også vores unikke rammer, udstillinger, vores høje æstetik og de tanker, vi gør os omkring målgrupper. Det tog de med hjem, siger Klaus Melbye og forklarer, hvordan man hos Vattenriket arbejdet meget med blandt andet integration, hvilket de tog med sig hjem efter besøget i 2018.

- Karin har været i branchen i 30 år, og hun sagde, at dette var det smukkeste center, hun har set. Ikke kun bygningen, men også i forhold til, hvordan det hele hænger sammen kommunalt, regionalt og med hele delen omkring oplevelsesøkonomi og oprettelse af nye arbejdspladser, siger Klaus Melbye.

Han mener, centret får en stærkere selvforståelse og en skarpere produktudvikling ved at netværke med nordiske kolleger, og sammen med Vattenriket vil man nu arbejde på at udvide netværket til flere besøgscentre for UNESCO's Verdensarv i Norden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce