Annonce
Kultur

Vadehavscentrets UNESCO-netværk får interesse fra Christiansborg og Nordisk Råd

Folketingsmedlem Anders Kronborg(S) er som medlem af udvalget Holdbart Norden under Nordisk Råd, interesseret i et bredere, nordisk turismesamarbejde, og vil bruge Vadehavscentret som det gode eksempel. Foto: Socialdemokratiet
Folketingsmedlem og medlem af Nordisk Råd, Anders Kronborg(S), mener det er godt set af Vadehavscentret, at man arbejder på at oprette et nordisk netværk for besøgscentre for UNESCO's Verdensarv. Dette giver større potentiale for nordisk samarbejde om turisme, og der arbejdes på et besøg fra Christiansborg for at høre mere om planerne.

Vester Vedsted: Der er ros til Vadehavscentret i Vester Vedsted fra politikerne på Christiansborg og i Nordisk Råd for sammen med besøgscentret for UNESCO's Verdensarv i Kristianssted i Sverige, Vattenriket, at tage det første skridt i retning af samarbejde på tværs af nordiske landegrænser.

- Jeg synes det er godt set af Vadehavscentret, og jeg mener det er den helt rigtigt vej at gå. Både for et samlet Norden som turistdestination, men også fordi det er klogt for hele brandingen af regionen, hvor Ribe og Nationalpark Vadehavet spiller en aktiv rolle, siger det lokale folketingsmedlem, Anders Kronborg(S).

De to besøgssteder har i løbet af det seneste år besøgt hinanden, og arbejder som venskabscentre blandt andet sammen om udveksling af naturvejledere og om, hvordan man bedst muligt formidler UNESCO's Verdensarv, og Anders Kronborg er som medlem af Nordisk Råd, i udvalget Holdbart Norden, meget engageret i, hvordan man kan systematisere et nordisk samarbejde om blandt andet turisme.

Han forklarer, hvordan Norden har fået en ny turismeplan for de kommende fire år, der blev godkendt af de nordiske erhvervsministre i sommeren 2019, og at der ligger et meget stort potentiale i at se Norden som én, samlet turistdestination, fordi blandt andet langdistancemarkeder som Kina ofte ser Norden som en helhed og ikke som individuelle lande.

Annonce

Nordisk netværk

Vadehavscentret er det eneste besøgscenter for UNESCO's Verdensarv i Danmark, og udover Vattenriket er der kun ganske få i resten i Norden. Sammen med Vattenrikets leder, Karin Magntorn, vil leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye, arbejde på at udvide netværket til flere besøgscentre for UNESCO's Verdensarv i Norden.

Forpligter mig

- Netværket er et godt initiativ i forhold til turistfremme i Norden, og jeg vil bruge Vadehavscentret og Vattenrikets netværk som det gode eksempel på samarbejde i Norden. Det er positivt at være først ude med de gode initiativer, og jeg vil gerne forpligte mig til at udbrede den gode historie, siger Anders Kronborg.

Ribe og Vadehavet kan få meget ud af at koble sig op på Norden som destination, og som en del af et øget nordisk samarbejde har Anders Kronborg inviteret Socialdemokratiets turismeordfører Henrik Møller(S), der også er medlem af Kulturudvalget under Nordisk Råd, til Ribe og til Vadehavscentret, så han ved selvsyn kan opleve, hvad der gør området så attraktivt for turister.

- Området kunne også blive et højdepunkt i et samlet Norden. Ribe er en kulturperle, og vil vi brande hele regionen kommer vi ikke udenom Ribe, og UNESCO-netværket ser jeg som et godt eksempel på, hvordan man kan udnytte hinandens styrker frem for at stå selv, siger Anders Kronborg, der arbejder på at vise egnen frem for partiets turismeordfører på en endnu unavngiven dato umiddelbart efter nytår.

Havbundsvandring på vadehavet mellem Mandø og Vadehavscentret ved Vester Vedsted. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce