Annonce
forside

Vagn Hansen er orienteringsklubbens guldfugl

Selv stuen i Vagn Hansens hjem er præget af den natur, han holder så meget af at færdes i. Foto: Timo Battefeld

Arbejdshest, materialemand, korttegner, aktiv orienteringsløber, bestyrelsesmedlem, afholdt klubkammerat er blot nogle af de betegnelser, der bliver hæftet på 71-årige Vagn Hansen i HTF. Han er også stadig aktiv på arbejdsmarkedet.

HADERSLEV: Formanden for orienteringsklubben HTF, Jørn Andersen, tøver ikke med at kalde Vagn Hansen for klubbens guldfugl og en utrolig arbejdshest, der omhyggeligt passer alt det arrangementsmateriel, der skal i brug, når der løbes orienteringsløb i Haderslev og omegn. Samtidig udvikler han nyt hele tiden og har gjort det i rigtig mange år.

Selv er Vagn Hansen mere beskeden og understreger, at der er mange andre i klubben, der også yder et stort stykke arbejde for at få det hele til at fungere.

Solbrun og netop hjemvendt fra et krydstogt i nærheden af Bahamas ligner han ikke én, der forlængst har passeret pensionsalderen. Han er da også fortsat på arbejdsmarkedet og har ingen planer om at stoppe foreløbig.

- Jeg er sikker på, at orienteringsløb er grunden til, at jeg stadig kan arbejde fuldtids. Det har lagt ti år oven i min arbejdsevne, siger Vagn Hansen, der ud over interessen for orienteringsløb er meget glad for at rejse. I slutningen af januar tager han til Fuerteventura. Tidligere har han besøgt så fjerne steder som Indien og Cambodia.

Annonce

Vagn Hansen

Vagn Hansen, 71 år, bor alene i Vojens.

Blev i 1960 ansat som arbejdsdreng og siden maskinarbejderlærling på Johannes Møllers Maskinfabrik i Over Jerstal. Det blev senere til STEMAS, som han var med til at starte op. Her var han værkfører. STEMAS er en del af JMM-group, som firmaet nu hedder.

Var i 1966-71 maskinkonstabel i Søværnet.

Arbejder nu med at renovere gamle maskiner og har ingen planer om at stoppe.

Materialemand og aktiv orienteringsløber i HTF, hvor han også er medlem af bestyrelsen.

Tegner orienteringskort. Er specialist i sprintkort og har dækket Haderslev by ind med orienteringskort.

Rejser gerne ned til solen i vinterhalvåret. Her har han altid løbeskoene med.

Sommeren tilbringes i campingvogn, som bliver kørt hen, hvor der er orienteringsløb.

Vagn Hansen sad tre måneder i kørestol og begyndte her at tegne kort. Han er specialist i sprintkort. Foto: Timo Battefeld

Spillede fodbold

Vagn Hansen begyndte først at interessere sig for orienteringssporten i begyndelsen af 80'erne. Inden da havde han spillet sekundafodbold i Vedsted, men det kunne benene ikke rigtig holde til.

- En god kammerat tog mig med til HTF's ugentlige træninger, og da jeg er ret praktisk anlagt, blev jeg hurtigt involveret i at have med alle de materialer at gøre, der skal i brug, når der løbes orienteringsløb. Der skal sættes telte og resultattavler op på stævnepladser, skaffes toiletvogne, som også skal tømmes. Al den slags ting og meget mere står jeg for og har gjort det siden 1990, fortæller Vagn Hansen.

Sideløbende med tjansen som materialemand fortsatte han som aktiv orienteringsløber og er det stadig.

- Jeg er ikke det store talent, men jeg har mange gode oplevelser, når jeg løber i skoven. Det at løbe på landevej siger mig ikke noget. Det er fascinationen ved at finde posterne, der betyder noget for mig.

Vagn Hansen løber omkring 20 kilometer om ugen og har gjort det i 45 år. Sammenlagt bliver det til 1.000 kilometer om året. I alt er det foreløbig 45.000 kilometer, som svarer til mere end én gang rundt om jorden.

Kortet over Vojens Fritidscenter var det første, Vagn Hansen tegnede. Det benyttes stadig af eleverne i Lagoniskolen. Foto: Timo Battefeld

Alvorlig ulykke

En alvorlig ulykke blev anledningen til, at Vagn Hansen også begyndte at tegne kort.

Han kom som 14-årig i lære på Johannes Møllers Maskinfabrik i Over Jerstal og her han været ansat lige siden. I 1990 væltede han med en stor maskine ned af en blokvogn og beskadigede sit knæ i en sådan grad, at han af lægerne var dømt til aldrig mere at komme til at løbe.

I tre måneder kunne han kun komme rundt i rullestol og begyndte her at trille rundt på veje og stier ved Vojens Fritidscenter og tegne kort. Det blev til et fint kort, som nu blandt andet bruges af elever fra Lagoniskolen.

Takket være en ukuelig vilje og hård træning lykkedes det Vagn Hansen at rejse sig fra rullestolen igen. Hans knæ kan kun bøjes 90 grader og er sat sammen med skruer og søm.

Ansats til slidgigt løber han blot væk.

Siden den oplevelse har Vagn Hansen udviklet sig til specialist i at tegne sprintkort og har også kortlagt både Varbergparken og Favrdalen i Haderslev.

- Sprintløbene i byerne har betydet fremgang for orienteringsløb, og så er Maja Alms præstationer også af stor betydning, fastslår Vagn Hansen, der var en af hovedpersonerne, da HTF arrangerede DM i sprint i Haderslev i 2016.

- Det var en af de rigtig store opgaver, husker han.

Pensionist én dag

Vagn Hansen har prøvet pensionisttilværelsen, men kun en halv dag. Så fandt han ud af, at det ikke var noget for ham.

- De ringede fra maskinfabrikken, der siden har skiftet navn til JMM-Group, og spurgte, om jeg ikke kunne give en hånd med. Og det ville jeg da gerne, siger han.

Han er nu ansat som smed og passer klargøringsafdelingen, hvor alle de brugte maskiner kommer igennem.

- Jeg er jo af den gamle skole og kan få noget gammelt til at se nyt ud. Jeg fik engang 57 dumpers ind. De blev shinet op, serviceret og fik nyt liv, og de kom alle ud at køre igen.

Han holder dog altid fri, når HTF har store arrangementer, og her er firmaet meget forstående. Forberedelserne til HTF's store påskeløb på Rømø i 2020 er én af de opgaver Vagn Hansen allerede er gået i gang med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce