Annonce
Sydjylland

Vagtlæger på akkordløn tjener millioner årligt: Flere vil nu væk fra systemet

Avisen har tidligere afdækket, hvordan en vagtlæge i Region Syddanmark fra januar 2018 til august 2020 samlet tjente 8,8 millioner kroner på at tage mange vagter i lægevagten. Arkivfoto: Michael Bager
Vagtlægerne i Region Syddanmark tjener flere penge, jo flere patienter de taler med, ligesom honoraret er større, hvis lægerne selv afslutter en konsultation i telefonen i stedet for at henvise til videre undersøgelse. En række læger tjener millioner af kroner årligt på at arbejde i lægevagten, og nu vil flere have afskaffet akkordlønningerne.

Lægevagten: Det skal være slut med akkordlønninger i lægevagten i Region Syddanmark, hvis det står til regionsrådsmedlem Jørn Lehmann (S). Som medlem af regionens udvalg for det nære sundhedsvæsen har han foreslået, at man i stedet skifter til en model, som ligner den, de har i Region Hovedstaden.

Hovedstaden er nemlig den eneste region i Danmark, hvor lægevagten ikke drives af Praktiserende Lægers Organisation (PLO), og i stedet er læger og sygeplejersker her fastansatte på timelønninger på fuld tid.

I Syddanmark er praktiserende læger forpligtigede til at tage del i lægevagten, og her aflønnes de via et akkordsystem, hvor lønnen stiger alt efter hvor mange patienter lægerne taler med. Derudover er honoraret højere, hvis lægerne selv afslutter en konsultation via telefonen i stedet for at henvise til videre undersøgelse.

Annonce

- Jeg synes helt klart, at det skal køre uden om PLO. Vi har en administration og en organisation, som udmærket og nemt kan organisere det - det behøver vi ikke betale ekstraudgifter for, siger Jørn Lehmann.

- Fordelen er, at vi så ikke skal presse nogen til at indgå i et vagtsystem, som de ikke har lyst til. For det andet er folk i dag aflønnet på akkord, og det, synes jeg ikke, er fremmende for kvaliteten, siger han.

Rekruttering kan blive problem

Formanden for udvalget, Bo Libergren (V), mener til gengæld ikke, at det vil være en god idé at skifte til hovedstadssystemet, blandt andet fordi han forudser, at det vil blive svært at rekruttere nok læger.

Han ønsker dog at afprøve nye aflønningsmuligheder som eksempelvis timeaflønning eller enhedshonorarer, hvor der ikke er forskel på, hvilket honorar en vagtlæge får, uanset om lægen selv afslutter konsultationen eller henviser videre til en fysisk konsultation.

- Det er det, vi helst vil have. Så må vi se, om vi kan få det aftalt, eller om vi kan få indsnævret forskellen. Det er uhensigtsmæssigt, at der kan skabes mistillid ved, at der er en større betaling ved at afslutte konsultationen i telefonen, siger Bo Libergren, som også er chefforhandler på vegne af Danske Regioner i igangværende forhandlinger om en ny overenskomst på området.

Også formanden for PLO i Syddanmark, Birgitte Ries Møller, ser rekrutteringen som et muligt problem i Jørn Lehmanns forslag. Og hun ønsker ikke, at lægevagten skal køre uden om PLO.

- Det ville vi være kede af, for vi er glade for vores lægevagt, og vi er stolte af den. Der er få klager, og generelt er patienttilfredsheden rigtig høj, siger hun.

Annonce

Næstformand vil holde fast

Næstformanden i Udvalget for det nære sundhedsvæsen er Marianne Mørk Mathiesen (LA), som selv er læge og har vagter i lægevagten. Hun mener, at det nuværende system er godt og effektivt.

- Det koster reelt kun hver borger 13 kroner om måneden at have en lægevagt til rådighed. Det er et effektivt og billigt system med meget lille klagegrad. Jeg synes, vi skal beholde systemet, siger hun.

Selvom praktiserende læger er forpligtigede til at tage del i lægevagten, er det muligt at bytte vagter fra sig, så længe der er andre læger klar til at overtage. Det er der en række selvstændige læger, som ikke driver klinik ved siden af, som gør i stor stil.

Ifølge en dokumentar, som DR viste mandag aften, har en læge eksempelvis arbejdet 67 dage i streg i Syddanmark. JydskeVestkysten har tidligere fortalt, hvordan en række læger årligt tjener flere millioner kroner på systemet.


Jeg synes helt klart, at det skal køre uden om PLO. Vi har en administration og en organisation, som udmærket og nemt kan organisere det - det behøver vi ikke betale ekstraudgifter for.

Jørn Lehmann (S), medlem af Region Syddanmarks udvalg for det nære sundhedsvæsen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Endelig liv i posthuset igen: Brødre er klar med ny restaurant

Tønder For abonnenter

Nis Peter overlevede to hjertestop: - Hvis ikke der havde været nogen, der kunne førstehjælp, havde han enten været en grøntsag eller død

Annonce