Annonce
forside

Vagtportører på sygehuse trues på livet

Flere vagtportører på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg trues på livet og får både slag og spark. Arbejdstilsynet kræver, at ledelsen griber ind. Arkivfoto: Morten Pape

Vagtportører på Sydvestjysk Sygehus udsættes for både fysisk og psykisk vold, når de er på arbejde. Sygehuset i Esbjerg har nu fået et påbud fra Arbejdstilsynet. Ifølge en arbejdsmiljørepræsentant fra FOA er det et landsdækkende problem.

Sygehusvold: Vagtportørerne på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg lever livet farligt på deres arbejdsplads. Det kan man læse i en afgørelse fra Arbejdstilsynet, der har givet sygehuset et påbud om at skabe bedre og mere sikre arbejdsforhold for denne medarbejdergruppe. Vagtportører udfører almindeligt portørarbejde, men bærer også en vagttelefon og alarmeres, når læge- og plejepersonale på sygehuset trykker på en overfaldsalarm.

I afgørelsen fremgår det, at flere portører på Sydvestjysk Sygehus oplever voldsomt udadreagerende patienter. Det kan for eksempel være senildemente, psykisk syge og/eller patienter påvirket af alkohol og euforiserende stoffer, der mister besindelsen. Det har ifølge Arbejdstilsynet resulteret i, at flere vagtportører på sygehuset er blevet både truet på livet, slået og sparket.

Ifølge Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA, er episoden i Esbjerg langt fra enkeltstående. Hun fortæller, at vold og trusler imod vagtportører snarere er et landsdækkende problem:

- Det er min helt klare fornemmelse, at de her ting ikke kun foregår i Esbjerg, men på landsplan. Det er typisk på skadestuer, at man får udadreagerende patienter ind, og her er det ofte portørerne, der må stå i skudlinjen. Det er i øvrigt mit indtryk, at man på landets sygehuse ofte glemmer portører, serviceassistenter og andre medarbejdergrupper, når man laver aftaler om, hvordan man konfliktnedtrapper.

Mange af os tænker nok også: Det går nok; det er jo en del af vores arbejde.

Portør Torben Larsen, FOA-tillidsmand, Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg

Det handler sagen om

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har af Arbejdstilsynet fået et påbud om, at man senest 1. november i år skal sikre, at vagtportørernes arbejde planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. En undersøgelse af medarbejdernes trivsel har vist, at vagtportørerne i Esbjerg udsættes for både vold og trusler. Efter Arbejdstilsynet gik ind i sagen, er portørerne begyndt at registrere disse episoder. Det har der tidligere ikke været tradition for at gøre.

Intet blev anmeldt

Ledelsen på Sydvestjysk Sygehus har ikke fået nogen anmeldelser fra portørerne, og de ubehagelige episoder blev officielt først omtalt i forbindelse med en trivselsundersøgelse.

Portør Torben Larsen, FOA-tillidsmand for portører og vagtportører på SVS, forklarer her de manglende anmeldelser:

- Vi arbejder et sted, hvor der er tradition for, at der kommer fulde folk og psykisk ustabile ind. Vi har ikke rapporteret disse episoder, for vi kender normalt de folk, vi har med at gøre, og vi har derfor følt, at vi kunne skelne. Mange af os tænker nok også: Det går nok; det er jo en del af vores arbejde.

Torben Larsen mener ikke kun, at det er portørerne i Esbjerg, der oplever voldsomt udadreagerende patienter. Når han mødes med portører fra andre sygehuse i faglig sammenhæng, er meldingen den samme.

Og det bakker portørernes tillidsrepræsentant fra Sygehus Kolding, Steen Claus Hansen, op omkring:

- Jeg tror ikke, at det er anderleder her, end det er alle andre steder. Men jeg kan godt nikke genkendende til, at der sker episoder med fysisk eller psykisk vold, siger Steen Claus Hansen og fortsætter:

- Der går sjældent en arbejdsdag eller en weekend, hvor man ikke på den ene eller anden måde bliver konfronteret med folk, som er aggressive på den ene eller anden måde.

Annonce

Arbejdstilsynet forlanger handling

Arbejdstilsynet har behandlet sagen på Sydvestjysk Sygehus og forlanger, at sygehuset senest 1. november skal sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres på en måde, der er både sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Det har resulteret i, at portørerne på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg nu er begyndt at registrere hver enkelt volds-/trusselssag.

Det tager tid, men tillidsmand Torben Larsen og Bo Lillelund, logistik- og servicechef på det esbjergensiske sygehus tror, at det er vejen frem.

Annonce
Varde For abonnenter

Enlig mor søger julehjælp, og det skammer hun sig ikke over: Bare drengene kommer godt i vej

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus til salg: - Folk vil blive triste, men måske skal det være guldsmed eller bolig

Sydjylland For abonnenter

Biancas ’Bøvleøre’ skrev altid en godmorgen-besked: Den sidste sendte den 36-årige far til to, få minutter før han døde

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Sydjylland For abonnenter

Gittas søn blev indlagt over ti gange på en måned på uroplaget sygehus: - Jeg græd i afmagt, hver gang han blev sendt hjem uden at blive undersøgt ordentligt

Sydjylland

Elsker du at gå - og vil du til Spanien i en god sags tjeneste? Nu kan du gå Caminoen for børn, der har det svært

Erhverv For abonnenter

150 håndværkere er i sving: Se billederne fra Viking Links gigantiske byggeri i Revsing

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Haderslev

Lokale fjernvarme-tilhængere slog til: Og så kom Marstrup også på kortet

Sydjylland For abonnenter

Sønderjysk kommune brugte millioner på ældreboliger, som ingen ville bo i: Nu skal 34-årige Jessie give de ældre lyst til at bo på landet

Vejen

Julefrokost i Medius med ny restriktion: Bierpong strengt forbudt

Annonce