Annonce
Udland

Valg ser ud til at give Peru en dybt fragmenteret kongres

Perus ledende højrefløjsparti, Fuerza Popular, står til enormt vælgertab ved søndagens valg, viser en prognose

Peruanerne har stemt en splittet samling politikere ind i kongressen.

Det viser den foreløbige optælling efter søndagens valg i Peru. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De foreløbige resultater tyder på, at Peru får en dybt fragmenteret kongres uden noget klart flertal til at tage lederskabet.

Magten ser ud til at blive fordelt mellem ti partier, hvor et centrumhøjreparti løber med de fleste af sæderne.

Resultatet tegner til at være et hårdt slag for landets yderste højrefløj.

Højrefløjen ledes af Keiko Fujimori, og hendes parti ser ud til at tabe dusinvis af sæder efter søndagens valg. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge en hurtig optælling fra researchfirmaet Ipos kan Fujimoris parti, Fuerza Popular, få blot 6,9 procent af stemmerne. Det er et tilbageslag sammenlignet med de 36,3 procent partiet fik ved det seneste valg i 2016.

- Det er Fujimoris kollaps, det er et meget dybt fald, et meget hård slag, siger analytiker Luis Benavente til AFP.

- Vi ved endnu ikke, hvor mange politikere, partiet får valgt ind, men de første optællinger indikerer, at det vil blive en tiendedel af deres resultat fra 2016.

I 2016 vandt partiet 73 af kongressens 130 sæder, hvormed partiet dominerede kongressen. Men nu har partiet kurs mod at blive det blot sjette største.

Fujimori er anklaget for at have modtaget ulovlig partistøtte for 1,2 millioner amerikanske dollar fra det brasilianske entreprenørfirma Odebrecht.

Det skete angiveligt i forbindelse med hendes forsøg på at blive valgt som præsident i 2011.

I november blev hun løsladt efter 13 måneders varetægtsfængsel i sagen.

I september valgte præsident Martin Vizcarra at opløse parlamentet for at modarbejde hans antikorruptions dagsorden.

Flere korruptionsskandaler kan muligvis føre til et parlament, der er villigt til at indføre præsidentens ønskede lovgivning på området.

21 partier kæmpede søndag om magten i Peru, hvor heller ingen af partierne i meningsmålingerne formåede at samle tocifret procent af støtten fra vælgerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Soundtracket til bispens levned

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce