Niels Haahr Larsen (V) var den eneste politiker fra skoleforligspartierne i panelet i Ansager onsdag aften, så han var den eneste, der forsvarede forliget. Han fik hug af modkandidater.
Ansager: Niels Haahr Larsen (V) kan godt se, hvor det bærer hen. En efter en fortæller modkandidaterne, at de vil bevare overbygningen på Ansager Skole, og at de er imod den formulering i skoleforliget, der betyder, at Ansager Skole mister sine 7.-9. klasser i 2023, hvis formuleringen skal læses bogstaveligt.
- Nu kan jeg næsten forstå, at jeg fremstår som den store stygge ulv, fordi jeg stiller op for Venstre, siger han.
Han bor selv i Ansager, hvor valgdebatten foregår. Det betyder ikke, at han har medvind denne aften. De to andre partier i skoleforliget, Radikale og Dansk Folkeparti, har nemlig ingen repræsentanter i panelet, så Niels Haahr Larsen er eneste mand til at forsvare det.
Niels Haahr Larsen (V), AnsagerSelvom vi har gennemført det her, så er Varde Kommune stadig den kommune med den mest decentrale skolestruktur.
Tør ikke stole på Venstre
Niels Haahr Larsen mener ikke, at formuleringen om, hvornår en skoles 7.-9. klasser skal lukke, skal læses bogstaveligt. Han påpeger, at det bliver byrådet i 2023, der skal træffe den endelige beslutning, og statistikkerne viser, at kort efter det tidspunkt bliver årgangene større igen.
- Hvis vi kan se, at der år frem kommer ordentlige årgange, så lukker vi ikke, fordi der er et eller to år med for få elever, siger han.
En mor blandt publikum svarer ham med tårer i øjnene:
- Jeg tør ikke have den tillid. Der er alt for meget på spil.
Claus Larsen (SF) mener heller ikke, at publikum skal stole på den lokale kandidat.
- Husk det nu. Det er Venstres strategi. I alle lokalsamfund sidder en rar venstremand, der siger: "Det er ikke mig, det er alle de andre", siger han.
Ingen styg ulv
To socialdemokratiske byrådskandidater angriber Niels Haahr Larsen på en anden måde:
- Du er ikke den store stygge ulv. Jeg ved godt, at du vil være med til gode, decentrale løsninger. Du er bare rigtig uheldig med, at du skal sidde sammen med 14 andre Venstre-folk, siger Søren Laulund (S).
- Han er grund til at være stolt af sin indsats. Det er bare ærgerligt, han har tabt, siger Kaj-Aage Jensen (S).
Niels Haahr Larsen afviser alle angreb.
- Jeg sidder ikke i en Venstregruppe for at være til pynt eller for at være en rar mand, siger han.
- Det er vigtigt for mig at have indflydelse, og den indflydelse synes jeg, at jeg har.
Han mener selv, at han har sikret Ansager Skole, at 9. klasse er fredet til 2021 og resten af overbygningen til 2023. Og han mener, at uden hans indsats kunne overbygningen være blevet lukket under forhandlingerne. Derfor mener han, det er vigtigt at være med, hvor beslutningerne bliver truffet.
- Det kan ikke hjælpe, at vi graver os ned i et hjørne med korslagte arme, siger han.
Ingen ændringer
En række partierne i panelet ønsker ingen ændringer i skolestrukturen overhovedet. Tom Arnt Thorup (L) påpeger, at uden skolebyggeriet i Varde vil der være penge til også at renovere i Ansager.
- Jeg tror på, vi skal sikre vækst hele vejen rundt, også i Ansager, siger han.
Det er tydeligt, at skolebyggeriet i Varde ikke er populær blandt publikum.