Annonce
Udland

Valget af ny premierminister i Libanon bliver udskudt

Mohamed Azakir/Reuters
Weekendens uro og demonstrationer i Libanons hovedstad betyder, at valget af ny premierminister er udskudt.

Den libanesiske præsident, Michel Aoun, har besluttet at udsætte processen med at udnævne en ny premierminister efter uro i weekenden.

Det oplyser præsidenten via sit kontor på Twitter.

Udnævnelsen, der skulle have fundet sted mandag, afholdes i stedet afholdes den 19. december, ifølge præsidentkontoret.

Libanon har hårdt brug for en regering til at tage fat på arbejdet med at tackle den økonomiske krise, landet befinder sig i.

De seneste dage har budt på nogle af de mest voldelige sammenstød i forbindelse med den bølge af protester, som siden 17. oktober har præget Libanon.

Demonstranterne har protesteret over korruption i regeringen, der ledes af Saad al-Hariri.

Den 29. oktober trak premierminister Saad al-Hariri sig fra premierministerposten på grund af presset. Men han leder stadig en overgangsregering, indtil en ny premierminister er udpeget.

Hariri har tidligere sagt, at han kun vil vende tilbage på posten som premierminister, hvis han kan lede en regering bestående af eksperter, der kan tage sig af den økonomiske krise og tiltrække udenlandsk støtte.

Weekendens uro opstod mellem demonstranter og politi i den libanesiske hovedstad, Beirut.

Søndag skød politiet med vandkanoner ind i menneskemængder på flere hundrede demonstranter foran parlamentet.

Her blev i alt 46 behandlet for skader, og 14 andre er blevet bragt på hospitalet.

Demonstranterne kastede med sten mod politiet og forsøgte at bryde politiets barriere omkring parlamentsbygningen. 27 politibetjente blev såret søndag aften i sammenstødet.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];