Annonce
Billund

Valget udskyder kommunens budgetlægning

Først flere uger senere end oprindeligt planlagt kommer Billund Kommune til at vedtage sit budget for 2020. Folketingsvalget før sommerferien har fået den betydning, at KL og regeringen først efter sommer kan gå i gang med sine forhandlinger - og de er en forudsætning for, at kommunen kan lægge budget. Arkivfoto
Først flere uger senere end oprindeligt planlagt kan Billund Kommune vedtage sit budget for 2020. Sommerens folketingsvalg betyder, at landsdækkende forhandlinger, som er en forudsætning for, at kommunen kan lægge budget, er senere færdige end sædvanligt.

Billund Kommune: Det bliver senere end planlagt - og senere end sædvanligt - at Billund Kommune får budgettet for 2020 på plads.

Årsagen er folketingsvalget før sommerferien. Det har skubbet nogle af de landsdækkende forhandlinger, som er en forudsætning for, at en kommune kan lægge sin egen økonomiske kabale.

- Vi har fået en meddelelse fra KL og Indenrigsministeriet om, at man forventer, at forhandlingerne mellem KL og regeringen vil finde sted sidst i august og først i september. Vi skal have resultaterne af de tal, inden vi går i gang med at lægge vores budgetter. Først når vi får de tal, ved vi, hvad vi får i bloktilskud, siger borgmester Ib Kristensen (V).

Annonce

Vi håber på, at politikerne kan få udleveret budgetmaterialet den 20. september. I stedet for at vi skal være færdige den 15. oktober, er fristen skubbet til 5. november.

Ib Kristensen (V), borgmester

Udskudt af valget

Under normale omstændigheder ville landets kommuner på nuværende tidspunkt allerede have modtaget resultaterne af de landsdækkende forhandlinger, således at de enkelte kommuners budgetlægninger kunne gå i gang.

- Normalt ville vi have haft tallene før sommer, så vores egne økonomifolk kunne sætte det ind i vores system og finde ud af, hvad det betyder for os, konstaterer Ib Kristensen.

Mere komprimeret forløb

Den oprindelige deadline fra staten for at få vedtaget næste års budget var 15. oktober. Den deadline er nu blevet skubbet i tre uger.

- Vi håber på, at politikerne kan få udleveret budgetmaterialet den 20. september. I stedet for at vi skal være færdige den 15. oktober, er fristen skubbet til 5. november, siger borgmesteren.

Udskydelsen af budgettet får den konsekvens, at politikerne får kortere tid end sædvanligt til at lægge den økonomiske kabale. Udover de helt lavpraktiske udfordringer det kan føre med sig for byrådsmedlemmerne, der for de flestes vedkommende har et fuldtidsjob, som det politiske arbejde skal passes ind i, betyder det, at forhandlingsprocessen kommer til at foregå over kortere tid end sædvanligt.

- Det er den samme proces, men den bliver mere komprimeret, fordi vi ikke har så lang tid til det, som vi har haft de andre år, siger Ib Kristensen.

Budget vedtages 29. oktober

Den endelige vedtagelse af Billund Kommunes budget for 2020 er udsat i tre uger

.

I stedet for 8. oktober er det nu den 29. oktober, at byrådet mødes for endeligt at konfirmere næste års budget.

Førstebehandlingen af budgettet - startskuddet til de reelle budgetforhandlinger - finder sted den 7. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce