Annonce
Kolding

Valgtriumf til Jørn P.: Nu kan Venstre bestemme selv

Jørn Pedersen og Venstre har fået næsten hver anden stemme i Kolding Kommune. Foto: Søren Gylling

Kæmpe sejr til Venstre og Jørn Pedersen, der samlede næsten halvdelen af stemmerne i Kolding Kommune. Jørn Pedersen kan bestemme selv, men går alligevel efter bred konstituering, sagde han sent tirsdag aften.

Kolding: Venstres Jørn Pedersen fejrede den største af sine tre valgsejre ved valget tirsdag og indtager nu en position som en af de få borgmestre i Danmark, som har absolut flertal i sit byråd.

Valget sikrede nemlig Venstre hele 13 af byrådets 25 mandater.

Det er en fremgang på et mandat i forhold til 2013, og procentuelt har Venstre bare snuppet flere og flere stemmer, siden Jørn Pedersen besejrede bykongen og socialdemokraten Per Bødker Andersen i 2009, da Venstre fik 34,5 procent af stemmerne.

I 2013 steg Venstres andel til 43,5 procent, og i på valgdagen tirsdag rundede den 47 procent som tallene så ud ved 23.45-tiden tirsdag aften.

Valgtriumfen betyder, at Venstre ikke behøver at gå sammen med andre partier - hverken for at få borgmesterposten eller for at få det nødvendige flertal for at få sin politik igennem.

Annonce

Mandaterne

I det nuværende byråd fordeler mandaterne sig således: Venstre: 12, Socialdemokratiet: 6, Dansk Folkeparti: 3, Konservative: 1, Radikale: 1, SF: 1, Enhedslisten: 1.I det nye byråd, som tiltræder 1. januar 2018, fordeler mandaterne sig således efter 65,4 procent af stemmerne er optalt: Venstre:13, Socialdemokratiet: 5, Dansk Folkeparti: 3, Enhedslisten: 1, SF: 2, Radikale Venstre. 1

Bred aftale

Der er dog intet, der tyder på, at Jørn Pedersen vil gøre brug af muligheden for at trumfe Venstres politik igennem.

Sent tirsdag aften fortalte han JydskeVestkysten, at han nu var i gang med en snak med byrådets andre partier for at sikre så bred en konstituering som muligt.

Under møderne forhandler forhandler gruppeformændene med borgmesteren om et politisk samarbejdsdokument, som skal udstikke retningen for Kolding Kommune og sætte overskrifterne for arbejdet i byrådet de næste fire år.

Hvad der mere præcist skal stå i dokumentet, ønsker borgmesteren selvsagt ikke at løfte sløret for, før forhandlingerne er på plads.

- Det kan jeg ikke sige noget om, for jeg har ikke talt med alle endnu, sagde Jørn Pedersen og fastslog, at "jeg vil gå efter så bredt et flertal som muligt".

- Men det bliver selvfølgelig ikke betingelsesløst, tilføjede han.

Resultater

Hvorfor tror du, at vælgerne giver dig så flot et valg?

- Jeg tror, det skyldes de resultater, vi generelt har skabt, og den tilgang jeg har til et bredt samarbejde.

- Når vi siger, at vi vil hele kommunen, så viser vi, at vi mener det, og det vil vi fortsat gøre, sagde Jørn Pedersen, før han hastede tilbage til forhandlingerne bag sin lukkede dør.

Alt tydede ved midnatstid på, at Jørn Pedersen mister sin tro samarbejdspartner i konservative Knud Erik Langhoff, som så ud til at ryge helt ud af byrådet, da næsten alle stemmer var optalt.

Pladsen går ikke som en meningsmåling forudså til Liberal Alliance, som heller ikke kommer i byrådet.

Der bliver heller ikke plads til Alternativet, Nye Borgerlige, Handicappartiet eller Kristendemokraterne.

Til gengæld stryger SF ind med to mandater og fordobler dermed sit antal af sæder i byrådet. Det bliver tidligere folketingsmedlem og formand for Foletingets retsudvalg Karina Lorentzen og Hans Holmer, der bliver SF's nye ansigter i byrådet, som Lis Ravn Ebbesen har sagt farvel til.

Socialdemokratiet går tilbage til fem mandater fra sine nuværende seks.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce