Annonce
Esbjerg

Vand, varme og skat: Det bliver dyrere at bo i Esbjerg Kommune i 2020

Hos Din Forsyning forklarer bestyrelsesformand Anders Linde, at den markante stigning i varmeprisen blandt andet skyldes, at kunderne i 2019 har fået tilbagebetalt tidligere års overdækning. Det ophører og gør i sig selv næste års varme otte procent dyrere. Genrefoto: Michael Bager
Er du indbygger i Esbjerg Kommune, eller planlægger du at blive det i 2020, så må du til lommerne. Der er prisstigninger på vej.
Annonce

Esbjerg Kommune: Indkomstskatten får et nøk opad, og nu varsler Din Forsyning, at priserne på vand og varme også vil stige næste år.

Varmeprisen stiger 10 procent, hvilket svarer til cirka 1076 kroner om året for en standardfamilie, mens udgifterne til vand stiger cirka 70 kroner. Det fælleskommunale forsyningsselskab er dog tvunget til at tage toppen af prisstigningen ved at sænke prisen på spildevand. Den dikteres af Forsyningssekretariatet, der regulerer den danske vandsektor, og resulterer i en besparelse på cirka 313 kroner.

Samles regnestykket er der tale om en prisstigning på i alt 4,5 procent. Det svarer til 830 kroner om året for en standardfamilie i et hus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 65,16 gigajoule og et vandforbrug på 130 kubikmeter.

Dertil kommer som nævnt en skattestigning, der ifølge Esbjerg Kommunes økonomiafdeling betyder, at en borger med en gennemsnitlig indkomst på 300.00 kroner vil skulle betale cirka 400 kroner mere i skat om året.

Prisændring 2020

For en standardfamilie vil vandregningen blive 2,5 procent dyrere i 2020, mens varmeregninger med en stigning på 10,2 procent når nye højder. Til gengæld falder spildevandsprisen med 6,3 procent.

Sammenlagt er der tale om en prisstigning på 4,5 procent.

Dansk Fjernvarme og DANVA, interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber, beregnes en standardfamilie som en familie i et hus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 65,16 gigajoule og et vandforbrug på 130 kubikmeter.

Annonce

Derfor bliver varmen dyrere

Hos Din Forsyning forklarer bestyrelsesformand Anders Linde, at den markante stigning i varmeprisen blandt andet skyldes, at kunderne i 2019 har fået tilbagebetalt tidligere års overdækning. Det ophører og gør i sig selv næste års varme otte procent dyrere.

De sidste to procent af prisstigningen skyldes, at forsyningsselskabet netop nu forhandler om en ny varmeaftale – og den forventer han bliver dyrere.

- Vores nugældende varmeaftale med Ørsted udløber med udgangen af 2019, og på baggrund af igangværende forhandlinger forventer vi en prisstigning på varmekøbet herfra. Det er indregnet i næste års varmepris, fortæller Anders Linde og tilføjer:

- Vi vil selvfølgelig gerne undgå prisstigninger. Desværre må vi erkende, at det ikke rækker samlet set i forhold til 2020-forsyningspriserne i Esbjerg Kommune, især fordi varmen bliver dyrere, siger Anders Linde.

Han påpeger, at Esbjergs varmepriser trods stigningen stadig ligger i den lave ende, hvis man kigger på fjernvarmepriserne i hele Danmark.

Ifølge Din Forsyning skyldes de øvrige prisstigningerne blandt andet udgifter til nye vandboringer i Esbjerg og Vittarp ved Varde samt store investeringer i klimatilpasninger. I 2020 bruger Din Forsyning over 200 millioner kroner på at geare kloakkerne stigende mængder nedbør.

Din Forsynings formand, Anders Linde. PR-Foto.
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce