Annonce
Tønder

Vandet fosser ud: Kæmpehop i vandforbruget i Abild

Vandet fosser ud i Abild. Arkivfoto
En stigning på 30 procent i døgnet. Det er det knastørre tal, som viser, at noget er galt med vandforsyningen i Abild. Det lokale vandværk kender endnu ikke årsagen.
Annonce

ABILD: Den er gal et eller andet sted i vandforsyningen i Abild. I løbet af de seneste fjorten dage er vandforbruget på vandværket, som har cirka 320 husstande som kunder, steget ganske dramatisk. Nemlig fra 105 kubikmeter dagligt til hele 140 kubikmeter- en stigning på cirka 30 procent. Og forklaringen fortaber sig foreløbig under jorden.

-  Vi kan ikke se, hvad der er galt. Det kan godt være, at det kommer af et større forbrug. Og det håber jeg da et eller andet sted, at det er det, der galt, siger Tobias Andresen, bestyrer af Abild Vandværk.

Når Tobias Andresen håber, at stigningen skyldes et større forbrug i sommervarmen, er det fordi, alternativet er langt værre.

- Problemet kunne godt være, at hvis det render ned i kloakken, så vil vi ikke have let ved at finde det. Så kan det være en lækage, siger Tobias Andresen.

Annonce

Lille stigning i Tønder

Det større forbrug kan skyldes, at der simpelthen bliver tappet mere vand i sommervarmen - både blandt almindelige husstande, men også i landbruget og industrien. Det, som taler imod den teori,  er, at man ikke har registreret noget bemærkelsesværdig stigning i vandforbruget i Tønder få kilometer væk. Her fortæller driftschef for Vand og Spildevand i Tønder kommune, John Pies Christiansen, at man kan se en lille stigning, som skyldes et større vandforbrug hos landbruget.

-  Men hvis vi går ind og kigger på weekenden her, hvor det har været rigtig varmt - så er folk på stranden, og institutionerne er lukket - og så er det svært at se. Men ja - vi kan se en lille stigning, fortæller John Pies-Christiansen.

Annonce

Mulig lækage

Men altså langt fra noget i stil med Abild Vandværk, hvor Tobias Andresen frygter det værst tænkelige, nemlig at der tale om en lækage et eller andet sted på vandledningsnettet.

- Det problem, vi kunne komme ud til, er,  hvis et hul bliver så stort, at trykket bliver så højt, at vi ikke kan følge med på vandværket, siger Tobias Andresen, som i et Facebook-opslag appellerer til, at alle husstande i området tjekker deres vandmålere. Og ellers er han i gang med at opspore en eventuel lækage.

- Jeg har gået rundt til de gamle bygninger, som er forladte - vi har en gammel ruin og forskellige steder, hvor det godt kunne være, at vandet spilder op gennem gulvet, fordi der ikke er opsyn. Og jeg har tjekket vandløb og rør, som er synlige. Og man kan tydeligt se og høre, hvis 30 kubikmeter løber ud., fortæller Tobias Andresen, som altså endnu ikke har fundet årsagen til den store stigning i Abilds vandforbrug.


Det kan godt være, at det kommer af et større forbrug. Og det håber jeg da et eller andet sted, er det, der er galt.

Tobias Andresen, Abild Vandværk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce