Annonce
Sønderborg

Vandhunde fandt ned til stenrevet

Revets dag blev fejret på 'Fluepapiret' nær indsejlingen til Sønderborg havn. Børn og voksne fik blandt andet mulighed for at iføre sig våddragt og dykkerbriller for at opleve livet på stenrevene nær stranden. Her er det Markus fra Høruphav, der er klar til at gå under havets overflade. Foto: Jacob Schultz
Revets Dag blev godt besøgt, og både børn og voksne tog et dyk ned til formidlingsrevet tæt på kysten ved bystranden - kendt som Fluepapiret.

Sønderborg: Luften var 25, havet 20 og den lille pige Molly fra Augustenborg bare fem. Men hun var lørdag eftermiddag også en tur i våddragt og dykkermaske nede for at se det kystnære stenrev i Sønderborg Bugt.

- Jeg så kun noget tang, slog hun frysende og rystende fast, da hun atter var på land. Men uanset om man har set nogle af de første fisk som havkarusser eller andre havdyr ved formidlingsrevet Triton, kan det være en storslået oplevelse. Mange fandt da også vej til Revets Dag på den lille fine bystrand Fluepapiret, hvor Sønderborg Kommunes naturvejledere havde en masse tilbud. Især de spændende dyk trak folk, men også et bassin med ulk, ålekvabber, skrubber, rødspætter og krabber kunne især børnene godt finde hen til.

De løftede fiskene op og prøvede at fange krabber med de bare børnehænder. Ikke langt der fra serverede Det Sønderjyske Køkken suppe lavet på skaldyr - det var på jomfruhummer - men det kunne have været på strandkrabber og muslinger, man selv kan finde ved kysten. Så skal de bare brændes godt af i noget olie, flamberes i lidt cognac - og så ellers noget væske på - lidt cider eller hvidvin og så monteres med fløde. Lidt ristet græskarkerne på, så er der lækkerier. Dem fik alle lov at smage, og smagen var flot og tæt. Meget lækkert.

Annonce
Jeg så kun noget tang.

Molly, fem år og snorkeldykker ved stenrevet

Tilbage til havet

Sønderborg Kommune har etableret formidlingsrevet, der går fra 0,5 til ni meter vand tæt på stranden. Under havets overflade er en wire spændt ud, så det er et ret enkelt at dykke derud. Ved stenrevet er der små skilte, der fortæller om livet unde havets overflade. Der er mere end 200 kilometer kystlinje i Sønderborg Kommune, og indtil videre er der etableret 19 stenrev - som havets oaser - der danner vigtige levesteder for dyr og planter.

- I Danmark har vi jo fisket virkelig mange sten op fra havet for at lave moler og andet i havne. Så havet savner stenene, så det er virkelig godt for hele økosystemet, at vi har etableret de her stenrev. Det er til gavn for fisk, fordi stenene giver skjulesteder, og fisk kan gyde der - ligesom tang og andre planter kan gro på stenene, fortæller naturvejleder Jens Jørgensen.

Naturcenterleder Andreas Hermann fra Naturvejlederne Sønderborg kommer lige op fra endnu et dyk og minder om at:

- Det her er faktisk også et tilbud til alle skoler i Sønderborg, hvor de kan komme med ud at dykke. Det er et tilbud i forbindelse med biologiundervisningen i skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce