Annonce
Esbjerg

Rutsjebaner bygges ud i fri luft: Vandhunde får lyd, lys og frit fald

Sådan ser den foreløbige visualisering af vandrutsjebanen "2 Fake Illusion" ud. Gæsterne kommer til at køre på ydersiden af den eksisterende bygning.
Nye vandrutsjebaner skal give badegæster i Svømmestadion Danmark helt nye oplevelser og gøre det efterhånden 23 år gamle anlæg tidssvarende igen. Den ene rutsjebane bliver bygget udenpå den eksisterende bygning.

Esbjerg: Næste år kan esbjergensere og andre vandhunde kaste sig ud i to helt nye vandrutsjebaner i Svømmestadion Danmark.

Det har længe været planlagt at investere i nye rutsjebaner, og nu har politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget frigivet de afsatte penge, så planerne kan blive realiseret, og i juni 2020 skal de to nye rutsjebaner efter planen være klar til at sende gæsterne ud på tur.

Undervejs i processen har SEPE, der driver Svømmestadion Danmark, været i AquaMagis i Plettenberg ved Køln i Tyskland sammen med tre børnefamilier for at samle inspiration til de nye rutsjebaner.

Efter inspirationsturen var der tre vandrutsjebaner, der blev fremhævet, og SEPE har lyttet til eksperterne, for det bliver to af favoritterne fra turen til AquaMagis, dog i modificerede udgaver, der bliver sat op i Esbjerg.

- Den ene får navnet "Jump slide" og bliver en tilbygning på fem metertårnet i konkurrencebassinet. Her hænger man i armene, giver slip og bliver skud afsted ned gennem et rør og får så et frit fald på små to meter, inden man rammer vandet, fortæller Henrik Due, de er idrætsinspektør ved SEPE.

Annonce

Økonomi

De to nye vandrutsjebaner i Svømmestadion Danmark kommer til at koste cirka 5,1 millioner kroner.

Esbjerg Kommunes Kultur & Fritidsudvalg har frigivet et tidligere afsat anlægsbevilling på 3,4 millioner kroner til projektet.

Der er ekstern finansiering på 1 million kroner i form af tilskud fra Claus Sørensen Fonden og Johan Hoffmann Fonden.

Det resterende beløb på cirka 700.000 kroner betaler Sport og Event Park Esbjerg, der driver Svømmestadion Danmark, selv.

Lys og lyd

Den anden vandrutsjebane bliver en bliver en modificeret udgave af banen "2 Fake Illusion" fra AquaMagis.

- Der er tale om en bane på 90 meter. Den bliver mere udfordrende end den eksisterende vandrutsjebane her i svømmestadion og passer cirka til børn fra 8 år og opefter. Banen kommer til at være udenfor den eksisterende bygning. Vi bygger et fritstående trappetårn, hvor starten kommer til at være højere oppe end det eksisterende tag. Derfra går turen så ud over solgården, inden man ender i det, vi kalder bremseområdet og stiger ud af rutsjebanen cirka en meter inde i svømmestadion, siger Henrik Due.

Rutsjebanen kommer til at indeholde både lyd og lys, og der er "oplevelser undervejs", som Henrik Due udtrykker det.

- Der er tre platforme eller skærme indenfor, og her kan vi selv bestemme, hvad der skal vises. Det kan være gabet på en glubsk haj, som det ser ud til, at man er på vej ind i, eller vi kan lade dem være gennemsigtig, så det ser ud som om, man er ved at falde ned. Vi kan lave forskellige temaer som havet eller en jungle, og der vil også være lyd, forklarer han.

Begrænsede gener

Hvis alt går efter planen, går arbejdet med at etablere fundament til det nye trappetårn i gang allerede i december eller januar, og de to nye vandrutsjebaner skulle være klar til at tage imod badegæster og aflaste den eksisterende rutsjebane, som får lov at blive stående, i slutningen af juni måned.

Og Henrik Due håber og regner med, at gæsterne i Svømmestadion Danmark kommer til at mærke meget lidt til arbejdet.

- Det burde ikke komme til at forstyrre den daglige drift ret meget. Vi regner ikke med at være nødsaget til at lukke helt ned, men selvfølgelig vil nogle områder blive spærret af og lukket ned, når vi for eksempel skal lave hul i muren for at skabe sammenhæng med trappetårnet. Selve opsætningen af de to rutsjebaner i sig selv tager ikke mere end et par uger, siger Henrik Due.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce