Annonce
Aabenraa

Vandkamp fortsætter: V beskylder S for forligsbrud

Der er drøje hug fra Philip Tietje (V), medlem af økonomiudvalget og formand for vækstudvalget for land og by, til Socialdemokratiets gruppeformand og borgmesterkandidat Erik Uldall Hansen i sagen om vinterbadefaciliteter på Sønderstrand. Arkivfoto: Jacob Schultz
Fronterne trækkes nu endnu mere skarpt op i sagen om frigivelsen af 2,8 millioner kroner til vinterbadefaciliteter på Sønderstrand. Forligsbrud, lyder det fra Philip Tietje (V). Det afviser Erik Uldall Hansen (S), som mener, den politiske debat og den demokratiske proces lider.

Aabenraa: Er det et klokkeklart brud på et indgået budgetforlig, hvis Socialdemokratiet ikke vil være med til at frigive 2,8 millioner kroner til vinterbadefaciliteter ved Sønderstrand? Eller er det udemokratisk hastværk at gøre det modsatte?

Spørger man Venstres Philip Tietje, som er medlem af økonomiudvalget, der havde sagen på dagsordenen forleden, og formand for vækstudvalget for land og by, er det første tilfældet.

- Hvis ikke socialdemokraterne ender med at stemme for forslaget i kultur- og fritidsudvalget og videre i processen, er der tale om et brud på budgetforliget. Det er i min bog et overgreb på det aftalesystem, som hele samarbejdet i byrådet er baseret på. Hverken konstitueringen eller budgetforliget er jo juridisk bindende aftaler eller dokumenter, siger Philip Tietje.

Annonce

Og han synes ikke, det er en formildende omstændighed, at Socialdemokratiets borgmesterkandidat mener, at forslagets tilbliven og vej ind i budgetforliget er kritisabel.

- Det er en søforklaring. Der kommer mange små delprojekter med i budgettet, uden at forvaltningen har været inde og kvalificere forslagene, eller de er blevet sagsbehandlet i udvalgene. Her har vi ovenikøbet et forslag, som er beskrevet af forvaltningen op til budgetseminaret, lyder det fra Philip Tietje.

Arbejdet skal gøres ordentligt

Socialdemokraternes førstemand afviser, at der er tale om forligsbrud, når partiet ikke vil stemme for at frigive de 2,8 millioner kroner til det, der er ment som en midlertidig løsning på vinterbadernes udfordringer.

- Vi er ikke uenige i, at man skal overholde en politisk aftale, som en budgetaftale er, men på den anden side skal vi også gøre vores arbejde ordentligt. I det her tilfælde er der to muligheder for at dække behovet for vinterbadefaciliteter, og det er op til os som politikere at vælge den løsning, der giver mest mening, fastslår Erik Uldall Hansen.

Og mening, ifølge socialdemokraterne, det er der i at flette vinterbadefaciliteterne sammen med de øvrige badefaciliteter, der sammen med en eventuel vandsportsarena er genstand for en undersøgelse i øjeblikket.

- Vi er friske på, at vi bruger penge på toiletter og kameraer, men vi ikke friske på at lave en kortsigtet løsning for vinterbaderne. Vi mener, vi skal gå efter en langsigtet løsning, og vi kan ikke forstå, man har svært ved at koble de to ting sammen. Vinterbadefaciliteterne kan kombineres med badefaciliteter i øvrigt, så løsningen bliver langsigtet, siger Erik Uldall Hansen, som dermed ikke er totalt afvisende over for det projekt, der aktuelt er strid om i kultur- og fritidsudvalget.

Annonce

Tid til inddragelse

- Det vil blive en god og sund proces, hvor vi inddrager borgere og kommende brugere, og i øvrigt er det også en bedre politisk proces, hvor politikerne har mulighed for at byde ind, siger Erik Uldall Hansen, som også henviser til et projekt for vinterbaderne, som Zeni Arkitekter udarbejdede i 2012, og som kan udføres i to etaper med etablering af saunafaciliteter og mulighed for direkte nedgang til vandet som første etape.

Læser man referatet fra kultur- og fritidsudvalgets seneste møde, fremgår det hverken, at der er stillet ændringsforslag eller ytret ønsket om en udsættelse. Det blev bare slået fast, at nej-sigerne ville have frigivelsen af de 2,8 millioner vinterbadefaciliteterne hægtet på sagen om det store projekt med vandsportsarenaen, og derfor stemte S og SP imod frigivelsen.

- Vi har jo taget debatten, men Venstre mente ikke, der var noget at debattere. Venstre mente, det var et budgetforlig, og dermed var der ingen politisk proces at tale om, siger Erik Uldall Hansen, der får støtte fra en partifælle i det pågældende udvalg.

- Sagen var kun en godkendelse af et projekt uden alternativer og frigivelse af midlerne, så byggeriet kunne påbegyndes. Altså var der ikke tale om en reel inddragelse af udvalget i processen. Udvalgets eneste rolle var at sige "sæt i gang", forklarer Signe Bekker Dhiman.

Sagen kort

  • I budgetforliget for 2021 fremgår det, at "Der afsættes 2,8 millioner kroner til et projekt, der kan forbedre forhold på Sønderstrand herunder vinterbadefaciliteter, toiletforhold og tryghedsskabende initiativer, som for eksempel videoovervågning".
  • Dernæst, som et selvstændigt punkt, at "Der gennemføres en undersøgelse af indhold af badefaciliteter/en vandsportsarena og herunder muligheder for placeringer omkring stenmolen ved Sønderstrand".


Der er meget, som forstyrrer mig i denne sag. Én af de ting er den demokratiske proces, som jeg er meget optaget af. Jeg stiller op som borgmesterkandidater, og den demokratiske proces er én af de ting, vi gerne vil gøre rigtig meget ud af at gøre bedre.

Erik Uldall Hansen (S), gruppeformand og borgmesterkandidat

Når vi skal have det brede samarbejde, som jeg tror gavner kommunen og samarbejdsklimaet i byrådet bedst, så er det nødvendigt, at vi er i stand til at tage og give.

Philip Tietje (V), medlem af økonomiudvalget for formand for vækstudvalget for land og by


Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Så er arbejdet skudt i gang: Politikere sender tommel op til Europas største brintfabrik og 300 nye job i Esbjerg

Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Status efter bandeskyderier: Københavns Politi holder pressemøde - se det her

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Aabenraa

Omfattende nedrivning er afsluttet: Ny borgmester vil se tiden an i Nørreport

Esbjerg

Offer for tyveri af designervarer fandt tyvekosterne på nettet: Få timer efter var tyven anholdt

Sundhedsministeren er smittet med corona

Tønder

Idrætscenter barsler med store planer: Vil udvide springcenter og søger om millionstøtte

Haderslev For abonnenter

Forsker: - Farligere at bevæge sig ud i trafikken end at gå tur i naturnationalparken

Erhverv

Markrobot høster hyldest igen: Virksomheden bag skal vækste 100 procent om året

Annonce