Annonce
Esbjerg

Vandrende teenager må korte ruten

16-årige Mathias Andersen fra Gørding holdt hvil i en bunker, da han vandrede langs kysten i Nordjylland. Han er nu på vej hjem til Gørding og er nået til Midtjylland. Privatfoto
Efter fire uger har 16-årige Mathias Andersen fra Gørding, som går Jylland Rundt, 7-800 km tilbage af de ca 1600 km, han skal gå.

GØRDING: Da Mathias Andersen fra Gørding travede afsted torsdag morgen, havde han 755 kilometer i fødderne plus en masse oplevelser i rygsækken.

Det er fire uger siden, at teenagedrengen drog afsted på sin tur Jylland rundt for at samle penge ind til Karateklubben i Esbjerg, som hjælper udsatte unge mennesker komme ovenpå og tilbage til skole eller job. Mathias Andersen har selv fået hjælp til at komme videre i Karateklubben, da han i 6. og 7. klasse blev udsat for mobning og vold, som fik ham til at forlade skolen.

På de fire uger er Mathias vandret op langs vestkysten helt op til toppen af Danmark. Han er nu på vej sydpå. Undervejs har han fejret sin 16 års fødselsdag, spist kæmpe is og fået en masse uventede oplevelser.

- Jeg har fået mange gode oplevelser. Det er svært at sige, hvad der har været den bedste, fortæller Mathias, da JydskeVestkysten får telefonisk kontakt med ham i Øster Hurup, hvor han fik en is med ti kugler, softice, guf og flødebolle.

Er der noget, der har overrasket dig - en oplevelse du ikke havde regnet med, da du planlagde turen?

- Ja, venligheden fra alle dem, jeg har mødt på min tur. Folk, jeg ikke kendte i forvejen, har givet mig alt, hvad jeg har brug for: aftensmad og et sted at sove, fortæller Mathias Andersen.

Turen har dog ikke kun budt på lutter isvafler og glade oplevelser. En del uheld undervejs betyder, at Mathias ikke når at gå den oprindelige rute på 1900 km. Når Mathias kommer i mål i Gørding den 7. august, vil han have tilbagelagt ca 1600 km på 48 dage.

Annonce

Jylland Rundt

Du kan følge Mathias Andersen på hans tur Jylland Rundt på Facebook i gruppen "Jylland Rundt".

Mathias går for et godt formål. Ønsker du at hjælpe Mathias med at samle penge ind til Karateklubben i Esbjerg, som hjælper udsatte unge i Esbjerg Kommune, kan beløb overføres således:

MobilPay: box19563

Kontonummer: 5971 1392908

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Kolding

Fynslund gør klar til LAN-party

Annonce