Annonce
Haderslev

Vandspild koster Provas en kvart million kroner om året i strafafgift

Projektingeniør ved Proivas Stafan Priyankan og Drone Gaardens ejer Nis Christian Vilain Raun i snak om den store drone. Foto: Provas
Vandrørene i Haderslev og Vojens er utætte og sender 12-13 procent af drikkevandet tilbage i jorden. Drone skal finde og stoppe lækagerne.

HADERSLEV/VOJENS: Utætte vandrør koster Provas og dermed forbrugerne omkring en kvart million kroner om året alene i den strafafgift, som staten opkræver, når spildet er over ti procent.

Derfor har Provas takket ja til et tilbud fra det lokale firma Drone Gaarden ved Nis Christian Vilain Raun. Han har tilbudt at lave nogle gratis testflyvninger.

– Han siger, at han kan se forskellene nede i jorden. Det er ikke sikkert, at han kan. Men foreløbige undersøgelser viser, at han kan, fortæller kommunikationskonsulent Katrine Møller Madsen.

Den store drone har allerede været i luften over Sommerstedvej.

– Der var nogle borgere, som blev lidt forskrækkede. Den blinker og brummer.

Over de kommende par uger kommer dronen igen i luften over Haderslev by.

– Og så rykker vi til Vojens. Nogle steder i Vojens ved vi ikke, hvor ledningerne ligger. Det koster jo mange penge at sætte en spade i jorden og grave, til vi finder en ledning.

Dronen kommer kun til at flyve mellem solnedgang og solopgang. Og kun over Haderslev og Vojens. Resten af kommunen er dækket af lokale vandværker.

Annonce
Vi investerer hele tiden i tiltag, der reducerer vandspild. For vandspild er ikke alene de lækager, der findes i vandrørene. Den samlede mængde vandspild vi arbejder med, indbefatter også vandspild hos forbrugerne, brandvæsenets brandslukning og umålt forbrug. Katrine Møller Madsen

Måler temperaturforskelle

Op til februar 2018 havde Haderslev Fjernvarme succes med at hyre et andet firma med en drone med et termisk kamera til at finde lækager i fjernvarmerørene. Men der var temperaturudsvingene også større. Princippet er næsten det samme med målingerne på vandrørene. Men præcis hvordan …

– … er en forretningshemmelighed, siger Drone Gaardens ejer Nis Christian Vilain Raun.

Han har tidligere fløjet med dronen omkring Haderslev. I januar fandt han en ulovlig brønd i Fredsted. Og for to uger siden fløj den på Sommerstedvej. Data fra den flyvning er stadig ved at bliver behandlet.

Hvor og hvornår, den kommer op de kommende par uger, afgør vejret. Men den vil nok blive bemærket igen.

– Du kan høre den. Den larmer som en lille helikopter i lav højde, forklarer han.

Så hvis man sover med åbne vinduer, vil det være tydeligt. Dronen er da også noget større end dem, der normalt flyver og tager fotos og video. Den er omkring én meter i diameter og cirka en halv meter høj.

Allerede om et par uger håber man i Provas på at have et bedre overblik.

– Vi har en udfordring med lækager på vores vandforsyningssystem. Vi håber, at vi kan udpege de steder, hvor der er er brud på ledningen, og at det kan benytte til at registrere ledningerne, siger projektingeniør Stafan Priyankan.

Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce