Annonce
Haderslev

Vandspild koster Provas en kvart million kroner om året i strafafgift

Projektingeniør ved Proivas Stafan Priyankan og Drone Gaardens ejer Nis Christian Vilain Raun i snak om den store drone. Foto: Provas
Vandrørene i Haderslev og Vojens er utætte og sender 12-13 procent af drikkevandet tilbage i jorden. Drone skal finde og stoppe lækagerne.

HADERSLEV/VOJENS: Utætte vandrør koster Provas og dermed forbrugerne omkring en kvart million kroner om året alene i den strafafgift, som staten opkræver, når spildet er over ti procent.

Derfor har Provas takket ja til et tilbud fra det lokale firma Drone Gaarden ved Nis Christian Vilain Raun. Han har tilbudt at lave nogle gratis testflyvninger.

– Han siger, at han kan se forskellene nede i jorden. Det er ikke sikkert, at han kan. Men foreløbige undersøgelser viser, at han kan, fortæller kommunikationskonsulent Katrine Møller Madsen.

Den store drone har allerede været i luften over Sommerstedvej.

– Der var nogle borgere, som blev lidt forskrækkede. Den blinker og brummer.

Over de kommende par uger kommer dronen igen i luften over Haderslev by.

– Og så rykker vi til Vojens. Nogle steder i Vojens ved vi ikke, hvor ledningerne ligger. Det koster jo mange penge at sætte en spade i jorden og grave, til vi finder en ledning.

Dronen kommer kun til at flyve mellem solnedgang og solopgang. Og kun over Haderslev og Vojens. Resten af kommunen er dækket af lokale vandværker.

Annonce
Vi investerer hele tiden i tiltag, der reducerer vandspild. For vandspild er ikke alene de lækager, der findes i vandrørene. Den samlede mængde vandspild vi arbejder med, indbefatter også vandspild hos forbrugerne, brandvæsenets brandslukning og umålt forbrug. Katrine Møller Madsen

Måler temperaturforskelle

Op til februar 2018 havde Haderslev Fjernvarme succes med at hyre et andet firma med en drone med et termisk kamera til at finde lækager i fjernvarmerørene. Men der var temperaturudsvingene også større. Princippet er næsten det samme med målingerne på vandrørene. Men præcis hvordan …

– … er en forretningshemmelighed, siger Drone Gaardens ejer Nis Christian Vilain Raun.

Han har tidligere fløjet med dronen omkring Haderslev. I januar fandt han en ulovlig brønd i Fredsted. Og for to uger siden fløj den på Sommerstedvej. Data fra den flyvning er stadig ved at bliver behandlet.

Hvor og hvornår, den kommer op de kommende par uger, afgør vejret. Men den vil nok blive bemærket igen.

– Du kan høre den. Den larmer som en lille helikopter i lav højde, forklarer han.

Så hvis man sover med åbne vinduer, vil det være tydeligt. Dronen er da også noget større end dem, der normalt flyver og tager fotos og video. Den er omkring én meter i diameter og cirka en halv meter høj.

Allerede om et par uger håber man i Provas på at have et bedre overblik.

– Vi har en udfordring med lækager på vores vandforsyningssystem. Vi håber, at vi kan udpege de steder, hvor der er er brud på ledningen, og at det kan benytte til at registrere ledningerne, siger projektingeniør Stafan Priyankan.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Kolding For abonnenter

Piger på Frørupskolen til ansat: - Jeg slår dig ihjel

Annonce