Annonce
Haderslev

Vandværk: - Vi har masser af vand

Drikkevand er der nok af i Haderslev Kommune. Men det kan koste dyrt at ødsle for meget med det. Her er det H. P. Geil, der drikker af grundvandet ved indvielsen af kildepladsen i Vesterskoven i 2014. Arkivfoto

Det er værst for pengepungen, ikke for vandbeholdningen, hvis folk bruger løs af de kolde dråber i sommervarmen. For vand er der masser af, lyder meldingen fra de lokale vandforsyninger.

Haderslev Kommune: Hvis du er én af dem, der bekymrer sig for grundvandsmagasinerne i tørken, så er det ikke nødvendigt. For vand er der masser af her på egnen.

- Vi er ikke bekymret, men vores kunder skal naturligvis blive ved med at bruge vandet med omhu, siger Anders Grarup Jensen, kommunikationsmedarbejder hos forsyningsselskabet Provas.

Provas har ingen aktueller planer om vandingforbud eller planer om at sænke trykket, så der strømmer mindre vand gennem hanerne.

I Gram er der faktisk heller ingen grund til at spare på vandet - hvis man da er bekymret for vandbeholdningen. Vand er der nemlig masser af under Gram og det meste af Sønderjylland. Her ligger den såkaldte Ribe-formation dybt nede i undergrunden og er én af landets største, ældste og mest vandholdige grundvandsmagasiner.

- Vi har masser af vand. Men det er et problem for forbrugerne, hvis de bare bruger løs og bliver overrasket over vandregningen. Det er nok mere her, at der kan opstå problemer, siger driftsassistent ved Gram Vandværk, Bent Johansen.

Vandværket henter vandet i 180 meters dybde, hvor der er rigeligt med vand.

Gram Vandværks forbrugere brugte før sommerferien - hvor varmen var begyndt - 15 procent mere vand end normalt. Men hos Provas generelt har vandforbruget ikke været over det sædvanlige sommerniveau. Forbrugerne har indstillet sig på tørke og gule græsplæner.

- Vi kan jo se, at folk bruger vandet med omtanke. Der bliver eksempelvis ikke vandet haver, siger Anders Grarup Jensen.

Provas har ikke kendskab til, at der er større virksomheder eller institutioner, som bliver særlig ramt af et højt vandforbrug i tørken.

Det har man til gengæld i Gram.

- Det er bestemt ikke alle landbrug med dyr, der har egen boring. Så der er en del, der må bruge drikkevand, siger driftsassistent fra Gram Vandværk, Bent Johansen.

Mens vandet i Gram er pumpet op fra Ribeformationen, er vandet i Haderslev by og østpå også hentet fra andre grundvandsmagasiner.

Noget af det ældste ferske grundvand, der kendes her i Danmark, findes i et sand- og gruslag, som ligger dybt under den vest- og sydvestlige del af Danmark. Lagene, der hedder Ribeformationen, blev dannet af et stort flodsystem, som for ca. 20 mio. år siden afvandede dele af Skandinavien, Østersøområdet og Rusland. Floden udmundede i et delta nær Jyllands nuværende vestkyst.Grundvandet, der strømmer i Ribeformationen, dannes ved nedsivning gennem sandlag nær den jyske højderyg. Derefter siver det lige så langsomt mod Vesterhavet. Her presses vandet op, men opsivningen foregår vanskeligt, fordi der de fleste steder ligger tykke lag af ler mellem sandet og overfladen. Visse steder er der dog små "vinduer", og her kan vandet langsomt sive op.

På grund af dette "flaskehalsproblem" er vandet i Ribe-formationen meget gammelt, mere end 1000 år. Så her vil der gå lang tid, inden vi ser sporene efter menneskets nuværende påvirkning. Til gengæld tager det også lang tid at rette op på eventuelle skader, som bliver forvoldt på grundvandet.

Grundvandsmagasinets udbredelse blev først kendt i slutningen af 1990'erne i forbindelse med et forskningsprojekt.

Kilde: Den store danske encyklopædi

Annonce
Haderslev For abonnenter

Landdistriktsudvalget har det højeste fravær i Haderslev Kommune: Men udvalgene har generelt et højt fremmøde

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Konservativ om p-hus: Det handler om udvikling af hele bymidten

Sønderborg

Vand fra storbrand forurener sø: Fare for at brede sig til Augustenborg Fjord

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Nordtyskland

Porno-gangster afpresser toppolitikere: Jeg offentliggør video, hvor du onanerer

EfB For abonnenter

EfB-ejer er iskold over for spillerprotester: Vi fixer det her – og vi rykker op

Tønder

Efter seks år er det slut: Restaurant Ros genåbner ikke i Tønder

Annonce