Annonce
Varde

Vandværket øger trykket og gør klar til at bygge nyt vandværk til millioner

Det nye vandværk er på 500 kvadratmeter. I forbindelsen med byggeriet skal der også laves en ny boring i kildefeltet cirka en kilometer væk. Årsagen er, at en boring fra 1985 sander til. PR-foto
Ølgod Tekniske Værker går nu i gang med byggeriet af et nyt vandværk til 16,75 millioner kroner. Det skal stå klar inden udgangen af året.

Ølgod: Mens mange af landets vandværker kæmper med sprøjtegifte i drikkevandet, så er det anderledes rent fra Ølgod Tekniske Værker. Men for at sikre forsyningssikkerheden, så bygger Ølgod Tekniske Værker et nyt vandværk ved siden af det eksisterende på Bøllundvej fra 1971/1981.

Det nye vandværk har været på vej nogle år og mangler kun lige et sidste nik fra byrådet og en byggetilladelse fra Varde Kommune. Byrådet skal godkende ansøgningen om en kommunegaranti på 14,65 millioner kroner. Det sker på næstkommende byrådsmøde. Det nye vandværk er budgetteret til at koste 16,75 millioner kroner og afskrives over 25 år.

Annonce

Vandværket

  • Vandværket under Ølgod Tekniske Værker pumper årligt 465.000 kubikmeter drikkevand ud til 2.065 forbrugere. 55 procent af kunderne ligger i oplandet.
  • I dag koster en kubikmeter vand 3,55 kroner inklusive moms. Opførelsen af et nyt vandværk betyder, at prisen per kubikmeter stiger med 31,25 øre til 3,86 kroner. Det er den reelle pris på vandet uden afgifter, der er på 7,97 kroner per kubikmeter. Så en kubikmeter meter vand stiger fra 11,52 til 11,83 kroner.
  • Derudover er der et fast bidrag på 825 kroner per kunde. Det stiger med 60 kroner til 885 kroner. For en husstand med et forbrug på 150 kubikmeter vand stiger den årlige pris inklusive bidrag med 107 kroner fra 2.553 til 2.660 kroner.
  • For god ordens skyld skal nævnes, at bestyrelsen mangler at vedtage den ny prisstruktur.

Lille prisstigning

Så der er ikke store prisstigninger på vej.

- Det er overvejende sandsynligt, at halvdelen af prisstigningen bliver på det faste bidrag, fortæller driftsleder Henrik Jessen fra Ølgod Teknisk Værker.

For en husstand med et forbrug på 150 kubikmeter vand stiger den årlige pris i så fald med 107 kroner til 2.660 kroner med det nuværende oplæg. 60 kroner af prisstigningen er på det faste og årlige bidrag, som er ens uanset forbrug.

Økologisk

Henrik Jessen forventer, at første spadestik til det nye vandværk tages i slutningen af februar. Der var tre firmaer, der bød på opgaven, som blev vundet af Kemic Vandrens A/S i Give.

- Vi er supergodt tilfredse. Det har være en fed proces, siger Henrik Jessen.

Selve kildefelterne ligger cirka en kilometer fra vandværket i en plantage omkranset af jorde, der drives økologisk. Vandværket ejer selv to skovområder af hver en hektar, hvor den daværende Ølgod Kommune også har plantet skov.

Så Ølgod Tekniske Værker har på det område sikret sig, at den heller ikke i fremtiden er særligt disponeret for sprøjtegifte.

Driftsleder Henrik Jessen fra Ølgod Tekniske Værker ser frem til det nye vandværk, der vil sikre Ølgod og omegn med rent drikkevand i mange årtier frem. Det første vandværk blev stiftet i 1914. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Sådan kommer det nye vandværk på Bøllundvej til at se ud. Det vil stå færdigt inden udgang af 2020. De nye vandværk vil få to linjer mod en i dag: PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce