Annonce
Varde

Vandværket øger trykket og gør klar til at bygge nyt vandværk til millioner

Det nye vandværk er på 500 kvadratmeter. I forbindelsen med byggeriet skal der også laves en ny boring i kildefeltet cirka en kilometer væk. Årsagen er, at en boring fra 1985 sander til. PR-foto
Ølgod Tekniske Værker går nu i gang med byggeriet af et nyt vandværk til 16,75 millioner kroner. Det skal stå klar inden udgangen af året.

Ølgod: Mens mange af landets vandværker kæmper med sprøjtegifte i drikkevandet, så er det anderledes rent fra Ølgod Tekniske Værker. Men for at sikre forsyningssikkerheden, så bygger Ølgod Tekniske Værker et nyt vandværk ved siden af det eksisterende på Bøllundvej fra 1971/1981.

Det nye vandværk har været på vej nogle år og mangler kun lige et sidste nik fra byrådet og en byggetilladelse fra Varde Kommune. Byrådet skal godkende ansøgningen om en kommunegaranti på 14,65 millioner kroner. Det sker på næstkommende byrådsmøde. Det nye vandværk er budgetteret til at koste 16,75 millioner kroner og afskrives over 25 år.

Annonce

Vandværket

  • Vandværket under Ølgod Tekniske Værker pumper årligt 465.000 kubikmeter drikkevand ud til 2.065 forbrugere. 55 procent af kunderne ligger i oplandet.
  • I dag koster en kubikmeter vand 3,55 kroner inklusive moms. Opførelsen af et nyt vandværk betyder, at prisen per kubikmeter stiger med 31,25 øre til 3,86 kroner. Det er den reelle pris på vandet uden afgifter, der er på 7,97 kroner per kubikmeter. Så en kubikmeter meter vand stiger fra 11,52 til 11,83 kroner.
  • Derudover er der et fast bidrag på 825 kroner per kunde. Det stiger med 60 kroner til 885 kroner. For en husstand med et forbrug på 150 kubikmeter vand stiger den årlige pris inklusive bidrag med 107 kroner fra 2.553 til 2.660 kroner.
  • For god ordens skyld skal nævnes, at bestyrelsen mangler at vedtage den ny prisstruktur.

Lille prisstigning

Så der er ikke store prisstigninger på vej.

- Det er overvejende sandsynligt, at halvdelen af prisstigningen bliver på det faste bidrag, fortæller driftsleder Henrik Jessen fra Ølgod Teknisk Værker.

For en husstand med et forbrug på 150 kubikmeter vand stiger den årlige pris i så fald med 107 kroner til 2.660 kroner med det nuværende oplæg. 60 kroner af prisstigningen er på det faste og årlige bidrag, som er ens uanset forbrug.

Økologisk

Henrik Jessen forventer, at første spadestik til det nye vandværk tages i slutningen af februar. Der var tre firmaer, der bød på opgaven, som blev vundet af Kemic Vandrens A/S i Give.

- Vi er supergodt tilfredse. Det har være en fed proces, siger Henrik Jessen.

Selve kildefelterne ligger cirka en kilometer fra vandværket i en plantage omkranset af jorde, der drives økologisk. Vandværket ejer selv to skovområder af hver en hektar, hvor den daværende Ølgod Kommune også har plantet skov.

Så Ølgod Tekniske Værker har på det område sikret sig, at den heller ikke i fremtiden er særligt disponeret for sprøjtegifte.

Driftsleder Henrik Jessen fra Ølgod Tekniske Værker ser frem til det nye vandværk, der vil sikre Ølgod og omegn med rent drikkevand i mange årtier frem. Det første vandværk blev stiftet i 1914. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Sådan kommer det nye vandværk på Bøllundvej til at se ud. Det vil stå færdigt inden udgang af 2020. De nye vandværk vil få to linjer mod en i dag: PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce