Annonce
Sønderborg

Vantro virksomheder: Så billigt kan man ikke hente skrald

Meldgaard Miljø indsamler husholdningsaffald i en del af Sønderborg Kommune. De mener, at Sønderborg Forsynings pris er lavere end de omkostninger, der er forbundet med at indsamle affald i kommunen. Foto: Meldgaard Miljø

Det er helt urealistisk, at Sønderborg Forsyning kan samle affald i Sønderborg Kommune væsentligt billigere end de hidtidige leverandører, mener to private renovationsselskaber.

Sønderborg: Hver skraldemand i Sønderborg Forsyning skal tømme 1090 skraldespande om ugen, når Sønderborg Kommunes egne folk fra 1. marts 2020 selv skal stå for indsamlingen af affald i kommunen. I en jobannonce fra Sønderborg Forsyning fremgår det, at der skal bruges cirka 30 skraldemænd, som skal foretage cirka 1.700.000 årlige tømninger, skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk.

- Det er urealistisk. Vi vurderer, at der skal 35 skraldemænd til at løse opgaven. Sønderborg kommune bør undersøge, hvad der er normalt for branchen ved at sammenligne med andre kommuner, siger Henrik Meldgaard, direktør i Meldgaard Miljø, som i dag indsamler husholdningsaffald i en del af kommunen.

Han reagerede med ærgrelse og senere vantro, da han læste nyheden om, at Sønderborg Forsynings bud på opgaven er næsten 8 millioner kroner - eller 30 procent - billigere end virksomhedens eget bud.

- Vi kan på ingen måde komme ned i nærheden af deres pris. Hvis vi fjerner hele vores fortjeneste, kan vi ikke engang komme derned. Vi mener, at Sønderborg Forsynings pris er lavere end de omkostninger, der er forbundet med at indsamle affald i kommunen, siger Henrik Meldgaard.

Annonce

- Prisen er langt ude i hegnet

Knud Erik Heissel er den anden virksomhed, som tømmer affaldsbeholdere i Sønderborg Kommune. Deres bud var også dyrere end Sønderborg Forsynings kontrolbud. Hans Heissel, der står for den daglige drift af virksomheden, har samme fornemmelse af, at der er noget galt.

- Deres pris er langt ude i hegnet. Vi ville aldrig kunne komme så langt ned i pris, siger Hans Heissel.

I Transportens Arbejdsgivere (ATL) undrer direktør Lars William Wesch sig også.

- Meget tyder på, at kommunen har glemt at tage alle udgifterne med. Det er alvorligt for de private virksomheder, som mister en opgave, de indtil nu har løst effektivt og godt, siger direktøren.

ATL har nu bedt Sønderborg Kommune om aktindsigt i beregningerne bag Sønderborg Forsynings kontrolbud, ligesom borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S), har fået et brev, hvor han bliver opfordret til at gå ind i sagen og kaste lys over kontrolbuddet.

- Det kan også blive alvorligt for borgerne i Sønderborg Kommune. Det er dem, som kommer til at betale, hvis det ender med at blive dyrere, end Sønderborg Forsyning har beregnet, siger Lars William Wesch til DIBusiness.dk.

DIBusiness har efterspurgt en kommentar fra Sønderborg Kommunes borgmester men havde ved redaktionens deadline ikke fået svar.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce