Annonce
Tønder

Vanvidskørsel: Travl forretningsmand risikerer fængsel, frakendelse og farvel til bilen

Politiets fotovogn blitzede Skærbæk-bilisten med 114 km/t. i byzonen med hastighedsgrænsen 50 km/t. Det skete i april, to uger efter at en lovstramning var trådt i kraft. Dermed risikerer den 60-årige at blive dømt for vanvidskørsel, hvilket indebærer frakendelse af kørekortet, konfiskation af bilen samt 20 dages ubetinget fængsel. Arkivfoto: Michael Nørgaard
En 60-årig mand fra Skærbæk-egnen står til at blive blandt de første, der bliver dømt efter de skærpede regler for vanvidskørsel. I april blev han i et industrikvarter blitzet med en hastighed på 114 km/t., hvor hastighedsbegrænsningen var 50 km/t.

TØNDER: Farvel til kørekortet i tre år. Farvel til bilen for evigt. Og farvel til friheden i 20 dage.

Det er det scenarie, der tegner sig for en 60-årig forretningsmand fra Skærbæk-egnen. Som en af de første i Danmark står han til at blive dømt efter de skærpede regler og konsekvenser for vanvidskørsel. De trådte i kraft den 31. marts i år.

Den 14. april, altså blot to uger efter, blev den 60-årige blitzet med en hastighed på 114 km/t. i timen. Det skete i et industrikvarter i Hobro inden for byzonen, hvor højest tilladte hastighed er 50 km/t.

Annonce

- Jeg mener ikke selv, at jeg kørte så stærkt.  Det havde jeg ikke opfattelse af. Jeg troede, at jeg var ude af byen. Området bar ikke præg af, at man var inde i en byzone. Der var hegn på den ende side, og industribygninger i den anden, forklarede forretningsmanden i retten.

Her var han mødt uden forsvarer, men havde tydeligvis selv nærlæst de nye lovtekster.

- Der var hverken børn eller en hund. Jeg har ikke kørt hensynsløst eller bragt andres liv i fare, forklarede han.

Vanvidskørsel

Regeringen skærpede indsatsen mod vanvidskørsel med vedtagelse af et lovforslag om ændring af færdselsloven, der trådt i kraft 31. marts 2021 i år.

Stramningen betyder bl.a., at biler, der benyttes til vanvidskørsel, inkl. ulovlig kap- og væddekørsel, bliver konfiskeret af myndighederne og solgt på auktion. Dette gælder uanset, om man ejer, leaser, lejer eller låner den benyttede bil. Køres der vanvidskørsel i en erhvervsleaset firmabil, gælder de samme regler.

Vanvidskørsel defineres i to kategorier, hhv. hvor bilister rammer nogen og hvos bilisten ikke rammer nogen.

I kategorien, hvor bilisten ikke rammer nogen, kategoriseres det som vanvidsbilisme i følgende tilfælde:

  •  Hvis du kører særligt hensynsløst
  •  Hvis du kører med en fart på mere end 100 procent af det tilladte i henhold til hastighedsgrænsen, og speedometeret kommer over 100 km/t. For eksempel hvis du kører mere end 100 km/t. hvor  hastighedsgrænsen er 50 km/t
  •  Hvis du kører med min. 200 km/t uanset hastighedsgrænsen
  •  Hvis du kører med en promille på over 2,0

Det er netop særligt hensynsløs kørsel, der er nævnt blandt de kriterier, der indgår i den skærpede lovtekst om vanvidskørsel.

Et andet kriterie er  kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km/t. Det er den bestemmelse, der står til at fælde forretningsmanden.


Der var hverken børn eller en hund. Jeg har ikke kørt hensynsløst eller bragt andres liv i fare.

60-årig bilist fra Skærbæk-egnen, tiltalt for vanvidskørsel


Hans ATK-måling på 114 km/t. var i anklageskriftet justerer til "en hastighed på ikke under 110 km/t." Men det er som udgangspunkt rigeligt til at få ham dømt.

- Det svarer til en hastighedsoverskridelse på 120 procent, forklarede anklagefuldmægtig Rikke Schmidt fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

En fartbøde

Hun lagde op, at den tiltalte bliver dømt efter anklageskriftet og de nye bestemmelser om vanvidskørsel. Det vil i givet fald betyde en ubetinget fængselsstraf på 20 dage, tre års frakendelse af kørekørt og en konfiskation af bilen. Det drejer sig om en varebil, der ejes af føreren.

- Hvis jeg skal dømmes, håber jeg på formidlende omstændigheder, sagde den 60-årige.

Han henviste til en pletfri straffeattest, og i de 42 år, han havde haft kørekort, havde han kun fået en fartbøde. Af andre færdselslovsovertrædelser kunne han udelukkende komme i tanker om en tur på en ulovlig knallert som 16-årig.

Annonce

Alvorlige konsekvenser

En dom efter de nye regler vil formentlig få alvorlige personlige og forretningsmæssige konsekvenser. I retten oplyste han, at han arbejder inden for energibranchen med et årligt kørselsbehov på 50.000 kilometer. Siden han den 19. april i forlængelse af fartmålingen i Hobro rent administrativt har fået frataget kørekortet, har han måttet ty til en chauffør, der kører ham rundt.

I stedet for at afgøre sagen her og nu, valgte dommeren, Kristin Bergh, at tage sagen op til dom. Det skete med henvisning til, at hun ville nærlæse de nye, skærpede regler. Og muligvis slipper den 60-årige for en tur bag tremmer, som han ellers efter lovens bogstaver står til. I hvert fald spurgte dommeren afslutningsvis med henvisning til tiltaltes gode personlige forhold, om denne var indstillet på at udføre samfundstjeneste, hvis der var mulighed for det.

- Hellere det end i fængsel, lød svaret fra den 60-årige.

Han kan se frem til at få sin dom kommende onsdag.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter corona og butikslukning: - Jeg kan sige dig, at vi har hænderne oppe

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Varde

Lægen vil  vaccinere så mange som muligt: - Men jeg vil ikke missionere over for vaccineskeptikerne

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Tønder

De 18-21-årige skal have gratis tandlæge: - Det kan vi ikke med den nuværende kapacitet

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Sport

Masser af roser til alderspræsidenten: Vild, vanvittig og bare helt fantastisk

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Vejen

127 søgte om julehjælp: 87 enlige forsørgere får en dejlig mail fra Dansk Folkehjælp

Annonce