Annonce
Læserbrev

Var hullet i marken et vandhul?

Læserbrev: Det virker som beskæftigelsesterapi for Tønder kommune i den aktuelle sag om et hul i marken, der er sløjfet for 23 år siden.

Den daværende landmand rådførte sig med Løgumkloster Kommune og valgte så at sløjfe det ene hul på marken mod at gøre det bestående større. Han udførte arbejdet i god tro og da det er lige ud til landevejen, så var der intet skjult.

Den nuværende ejer købte gården for fem år siden og i mellemtiden har der været endnu en ejer.

I løbet af de 23 år har kommunen formentlig gennemført flere miljøtilsyn samt også givet miljøgodkendelser ved produktionsændringer på ejendommen. Dette alt sammen uden bemærkninger fra kommunen om et sløjfet “vandhul”.

Nu henholder man sig så til et luftfoto fra 1997 som paragraf 3 registreringen (miljøbeskyttelse) beror sig på.

Et sådant kort er dog altid kun en vejledning og vi ved, at det ofte forekommer, at det formodede ikke holder stik med virkeligheden.

Vi skal passe rigtig godt på naturen, men også samtidig stikke fingeren i jorden. Det burde Tønder Kommune også gøre i en sådan sag.

Det skurrer aldeles ved retsfølelsen, hvis man virkelig skal ansvarliggøres for ting fra fortiden, som man intet har haft med at gøre. Hvad bliver det næste?

Jeg mener, at dette er en unødvendig og urimelig sag, der heldigvis ikke kendetegner et ellers godt samarbejde mellem kommunen og landbruget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce