Annonce
Varde

Varde Bio: Trods månedligt tab på 60.000 kroner tror Kim på en fremtid i de røde plysstole

Den 1. oktober 1975 blev den dengang 16-årige Kim Krogh Pedersen ansat som kontrollør i biografen, hvor han har været lige siden. Han mener, at film skal ses i biografen, og at det er vigtigt, at der er et biograftilbud til det lokale publikum i Varde og opland.
Kim Krogh Pedersen ejer Varde Bio, og han glæder sig til at komme ud på den anden side af alt det her ”corona-skrammel”. Han er biografnørd. Biografen er hans passion, og derfor holder han ud i stedet for at dreje nøglen.

Varde: Den første James Bond film, ”Dr. No”, fra 1962 har biografejer Kim Krogh Pedersen set utallige gange. Det er den film, han har set flest gange. Hvor mange har han ikke tal på.

- Det er den, hvor Ursula Andress stiger op af badevandet i bikini, tilføjer han med et smil.

En bemærkning Bond-nørder sikkert vil nikke anerkendende til.

Annonce

Og egentlig kunne han selv have sagt ”no” til at drive biograf op til flere gange, for branchen har i de seneste årtier været udfordret. Først af VHS og movieboksen, senere af digitale streamingtjenester, og lige nu af corona.

Sidst i august er der premiere på ”Tenet” som Batman, alias Christopher Nolan, har produceret i 2020. Det er indtil videre den eneste store, amerikanske premierefilm, der vises i Europa. Kim Krogh tror først, at han får de  øvrige store film i foråret 2021. Foto: Malene Wonsbek

Fælles oplevelse

Men biografejeren fra Varde tror fuldt og fast på, at der er en fremtid i de røde plysstole og en oplevelse, hvor det nyeste Dolby Surround Digital EX, med et THX 7-kanalstyret lydsystem, indfanger sit publikum. Derfor fortsætter han, selv om han lige nu har et indtægtstab på omkring 60.000 kroner om måneden.


Jeg ser næsen aldrig en film på fjernsynet, det kan simpelthen ikke fænge mig. Film skal ses i biografen, sådan har det altid været for mig.

Kim Krogh Pedersen, biografejer og 45 år med Varde Bio


- Jeg er uddannet i økonomi, og det er ikke, fordi jeg har slået den økonomiske hjernehalvdel fra, men jeg ejer bygningen, mine faste udgifter er lave, så jeg hænger i og holder ud. Jeg tror på, at biografen har en fremtid. Den samler folk om en helt særlig filmoplevelse, som man ikke kan få hjemme i sofaen, på tablet eller mobilen. Problemet lige nu er ikke et svigtende publikum, men at jeg ikke har nogen film, fortæller han.

Annonce

Ingen film

2019 tegnede ellers til at blive et usædvanligt godt biograf år. ”Top Gun 2” med Tom Cruise, en Bond-premiere og endnu en i rækken af ”The Fast and the Furious” samt andre store titler.

- Alle amerikanske biografer er lukkede. Derfor er der ingen film. Alt ligger klar, men filmene kommer ikke til Europa, før de har haft premiere i USA. ”Tenet” – Christopher Nolans actionspækkede science fiction-film - er en ren undtagelse. Det er den eneste, helt nye, amerikanske film, vi har fået. Den har premiere i Varde den 26. august, siger biografejeren, der ellers er meget forsigtig med at indkøbe science fiction, for det er som udgangspunkt en genre, han ikke tjener mange penge på.

- Biografen er både min hobby og mit levebrød. Jeg ved, at der kan komme en dag, hvor ens hobby bliver for dyr. Jeg er optimist og har besluttet mig for, at jeg vil se, om der er en fremtid for biografer på den anden side af corona-blokeringen, siger Kim Krogh. Foto: Malene Wonsbek

Danske film. Især danske komedier, er forestillinger, der i Varde Bio giver brød på bordet.

Historik

Varde Bio åbnede i 1915 i Storegade. Siden 1955 har biografen været beliggende i Kræmmergade 9, hvor den er i dag.

Den 1. oktober 1975 blev den dengang 16-årige Kim Krogh Pedersen ansat som kontrollør i biografen, hvor han har været lige siden. Han mener, at film skal ses i biografen, og at det er vigtigt, at der er et biograftilbud til det lokale publikum i Varde og opland.

Den 1. oktober 1997 købte Kim Krogh biografen, der ad flere omgange er blevet totalrenoveret for adskillige millionbeløb.

Frem til 2005 havde Kim Krogh Pedersen to fuldtidsjob. Foruden at være biografejer var han økonomi- og administrationschef samt underviser ved Herning Handelsskole.

Varde Bio var coronalukket fra 12. marts til 4. juni. I dag kører biografen med 40 procent af den kapacitet, som var almindeligt før corona.

Varde Bio har tre sale med i alt 305 siddepladser.

Annonce

En dyr hobby

- Biografen er både min hobby og mit levebrød. Jeg ved, at der kan komme en dag, hvor ens hobby bliver for dyr. Jeg er optimist og har besluttet mig for, at jeg vil se, om der er en fremtid for biografer på den anden side af corona-blokeringen. Lige nu er jeg i fuld gang med at planlægge film i efterårsferien, der plejer at være én af mine helt store uger. Covid19-restriktioner spænder ben for, hvor mange film jeg kan vise ad gangen, siger Kim Krogh Pedersen, der - trods millioninvesteringer i det bedste indenfor billede og lyd - er en nørd af slagsen, der stadig kan savne zak-zak lyden fra en 35 millimeter filmspole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Ejere af landejendom har mistet alt i kraftig brand: - Vi overlevede. Og det er det vigtigste

Aabenraa For abonnenter

Genforeningen betyder også meget i Kongehuset: Derfor er det vigtigt for både dronningen og sønderjyderne, at hun er med til fejringen

Annonce