Annonce
Varde

Varde gør klar til kamp om kabler med Ribe og Tønder

Det er udsigten til denne højspændingsmast, kaldet Thor, som mange kommuner for alt i verden gerne vil undgå. Derfor bliver der kamp mellem kommunerne om at få gravet så meget ned som muligt. 400 kilovolt højspændingsledningen kommer til at gå ved den nuværende 150 kilovolt ledning fra Karlsgårde og op til Idomlund. Den nuværende ledning tages ned. Arkivfoto: Energinet
Når den kommende 400 kilovolt luftledning skal linjeføres, så vil Varde Kommune kæmpe for at få fem-seks kilometer gravet ned. Men i forhold til Tønder er kommunens ønsker beskedne.

Varde Kommune: I 2023 skal 400 kilovolt luftledningen fra Idomlund og ned til Endrup stå færdig. En omdiskuteret højspændingsledning på 95 kilometer, som går tværs gennem Varde Kommune. Samtidig opfører Energinet en tilsvarende højspændingsledning på 75 kilometer fra Endrup og ned til Niebüll.

To projekter med 35 meter høje og lige så brede master. De respektive involverede kommuner vil kæmpe for, at højspændingskablerne kommer ned i jorden i deres områder. Der er lagt op til, at 15 procent eller 26 kilometer af den samlede strækning på 170 kilometer kan graves ned.

Annonce
Vi vil ikke have information om noget, vi ikke må viderebringe. Det er irrelevant viden, der vækker bekymring.

Formand Preben Friis-Hauge (V), plan og teknik

Konkurrence med Ribe

Varde Byråd har indstillet til Energinet, at byrådet gerne ser strækningen fra Karlsgårde og op til Thorstrup gravet ned. Det er en strækning på fem-seks kilometer.

- Men det er i konkurrence med Ribe, der også har en å-strækning, siger Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik.

I Tønder Kommune kræver byrådet, at der graves 14-16 kilometer ned. Så Preben Friis-Hauge forventer en hård kamp om at få så meget som muligt gravet ned i kommunerne.

Indtil nu holder Energinet kortene tæt ind til kroppen. Først engang i slutningen af august eller begyndelsen af september offentliggør Energinet selve placeringen af højspændingsledningen, og hvor den skal kabellægges.

Brug for vished

Politikerne i Esbjerg fik ellers et kig på oplægget i maj, men kunne efterfølgende ikke fået noget på skrift af Energinet. Det affødte blandt andet voldsom kritik af det nyvalgte folketingsmedlem Anders Kronborg (S).

Energinet gav for nylig medlemmerne i Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune en tilsvarende orientering.

- For at sige det som det er, så ønsker vi kun informationer, som offentligheden også må få. Vi vil ikke have information om noget, vi ikke må viderebringe. Det er irrelevant viden, der vækker bekymring, siger Preben Friis-Hauge.

Byrådspolitikerne har dog tavshedspligt i en række sager. Blandt andet om salg og køb af jord og ejendomme. Når det er endeligt besluttet, offentliggøres det efter byrådsmødet.

Preben Friis-Hauge ser frem til en snarlig afklaring på, hvor højspændingsledningen skal ligge, og hvor den skal graves ned.

- Det glæder jeg mig til. Folk har brug for noget vished, siger Preben Friis-Hauge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce