Annonce
Varde

Varde Kommune bruger over to millioner kroner på Tvinds opholdssteder og skoler

To af de børn, der bor på opholdssteder, der er drevet af Tvind, boede tidligere på Tippen, der er en lukket døgninstitution ved Ansager. Foto indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Skråfoto, 2. oktober 2018

To børn, der tidligere boede på Tippen, bor i dag på opholdssteder, der er drevet af Tvind. Desuden er der to anbragte børn, der har en relation til Varde Kommune, der går på Tvind-skoler.

Varde Kommune: Fire børn, der har relation til Varde Kommune, går på skoler eller bor på opholdssteder, der er drevet af Tvind. Det fremgår af en mailkorrespondance, som JydskeVestkysten har fået tilsendt efter at have søgt om aktindsigt i emnet. Varde Kommune forventer at betale over to millioner kroner til de skoler og opholdssteder.

Tvind er en yderst omdiskuteret organisation. Den er blevet beskyldt for at være en sekt og for at overtræde forskellige lovgivninger. Folketinget vedtog i 1996 det, der er blevet kendt som Tvindloven, hvilket stoppede statstilskud til fri- og efterskoler. Selvom en del af loven er blevet kendt grundlovsstridig, så viser det, at der på nationalt niveau har været et politisk ønske om at begrænse tilskud til Tvind.

Men det forhindrer ikke kommuner i at bruge Tvinds institutioner.

Varde Kommunes brug af Tvind

To børn, som Varde Kommune havde anbragt på Tippen i 2017, er nu på opholdssteder, der er drevet af Tvind. Det er anslået, at det koster 1,9 millioner kroner i 2018. Beløbet kan svinge fra år til år.Ingen af de børn fra Varde Kommune, der gik på Tippens interne skole, er blevet overflyttet til Tvind-skoler.

Et barn, der er anbragt af Varde Kommune, er af en anden kommune blevet visiteret til en Tvind-skole. Modsat er der også et barn, som en anden kommune har anbragt i Varde Kommune, der er blevet visiteret til en Tvind-skole. Skoleforvaltningen har derfor en udgift på 350.000 kroner til Tvind-skoler.

Social- og handicapforvaltningen har ikke i 2018 betalt penge til steder, der er tilknyttet Tvind.

Det bedste for barnet

- Man har valgt at gå efter det sted i Danmark, hvor det bedste tilbud er for barnet, uden at skele til, hvem der står bag, siger borgmester Erik Buhl (V).

- Tvind-skoler er underlagt det samme tilsyn som alle andre i Danmark, og det betyder, at vi må have tiltro til, at der er sikkerhed for, at tilgangen er i orden i forhold til det faglige indhold, som de her børn har brug for.

Har det virkelig ikke nogen betydning, hvem der står bag sådan et sted?

- Som jeg er orienteret, så har vi valgt det sted, der er bedst for børnene. Vi har ikke drøftet, om det skal have konsekvenser, hvem der står bag eller ej. Men det er klart, at når problemstillingen bliver rejst, så er det noget vi kan tage op og vurdere, om vi skal det ene eller andet. Men for mig er det utroligt vigtigt, at det barn, der har brug for en særlig indsats, får det, og det har vores folk vurderet, og det har jeg fuld tillid til.

Annonce

Ingen byrådssag

Nu siger du, at I kan tage det op. Er det noget, I skal tage op i byrådet?

- Jeg har ikke ambitioner om at gøre det, svarer Erik Buhl, der dog vil opfordre Udvalget for Børn og Læring til at tage en diskussion om det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Smittetal i Kolding er næsten fordoblet på 11 dage: Flere børn og unge bliver smittet nu

Annonce