Annonce
Varde

Varde Kommune indfører coronapas efter kørekortmodellen – det vil sige tvang baseret på tillid

Erik Buhl og med ham et enigt økonomiudvalg besluttede onsdag eftermiddag at alle godt 3000 medarbejdere ved Varde Kommune skal have coronapas med, for at gå på arbejde. De skal dog kun vise det frem, hvis de bliver bedt om det. Foto: Jacob Schultz
Om de lægger asfalt, sidder på kontor eller passer børn og gamle, så skal alle medarbejdere ved Varde Kommune måske allerede fra fredag kunne vise coronapas.

Varde Kommune: Onsdag eftermiddag besluttede økonomiudvalget, som er kommunens øverste personaleudvalg, at alle medarbejdere skal have coronapas med på arbejde. Måske allerede fra fredag.

Vi vil selvfølgelig opfordre alle, der arbejder med de svageste borgere, til at lade sig vaccinere, men nogle kan ikke, og jeg har det fint med at bo i et land, hvor vi ikke tvinger nogen til noget.

Borgmester Erik Buhl

- Vi vil bruge kørekortmodellen. Det vi tager udgangpunkt i, at vi har tillid til, at alle har det, og så skal medarbejderen kun vise passet frem, hvis man bliver spurgt, siger borgmester Erik Buhl og fortsætter:

- Vi diskuterede, om det kun skulle gælde de medarbejdere, der har med mennesker at gøre, men vi blev enige om at det skal omfatte alle, om det så er Vej og Park, i administrationen eller i omsorgsfagene. For vi har alle den samme interesse i at holde kommunen åben, sikre vores arbejdspladser og ikke mindst beskytte borgerne.

Annonce

Kommunen kan teste på skoler og i hjemmeplejen, og er i løbene dialog med regionen om at sikre nok testkapacitet i øvrigt.

Detaljer på plads torsdag

Er det arbejdstid, eller skal medarbejderne lade sig teste i fritiden?

- Det er noget af det, vi skal afklare torsdag. Det er klart, at der, hvor de har testmulighed indenfor dørene, som i hjemmeplejen, er det arbejdstid. Men for de øvrige var det noget, man klarede udenfor arbejdstid i forrige bølge. Hvordan det er nu får vi helt styr på torsdag. Det vigtigste er, at vi kan holde samfundet åbent.

Varde Kommune har de seneste 14 dage ligget forholdsvis højt i smittetal, og lige nu er blandt andet Ølgod-området hårdt ramt. Men, borgmester Erik Buhl glæder sig over, at det ser ud til, at strategien med at lade samfundet være åbent fungerer.

- Vi glæder os, midt i alt det her bøvl, for eksempel over at se på Årre, hvor smitten toppede for 14 dage siden, og hvor den nu er ved at være ude igen, siger Erik Buhl og fortsætter:

- Jeg håber regeringens strategi holder, og foreløbig ser det fornuftigt ud. Den seneste opdatering vi har fået om antal indlagte siger 13 på Sydvestjysk Sygehus, og heldigvis bliver de fleste unge ikke alvorligt syge.

Annonce

Tillidstvang

Før Varde Kommune kan indføre coronapas med tillidstvang skal den trepartsaftale godkendes, der i det hele taget skal gøre det lovligt for arbejdsgiver at bede arbejdstager om at vise coronapas.

- Vi forventer, det bliver godkendt torsdag – derefter sætter vi i gang, siger Erik Buhl.

Kunne man ikke forvente, at nogle medarbejdergrupper, for eksempel i hjemmeplejen, simpelthen skal være vaccineret?

- Vi vil selvfølgelig opfordre alle, der arbejder med de svageste borgere, til at lade sig vaccinere, men nogle kan ikke, og jeg har det fint med at bo i et land, hvor vi ikke tvinger nogen til noget, siger Erik Buhl.

Skruer beredskabet op

Det er et enigt økonomiudvalg, der står bag beslutningen om at indføre coronapas som krav til kommunens godt 3000 medarbejdere.

Økonomiudvalget har også fra dags dato indført ugentlige, virtuelle møder, for at følge coronasituationen tæt.

Hvis medarbejdere ikke har coronapasset med, er der tale om et personaleforhold som alle andre af den slags. Er der tale om en medarbejder i omsorgsfag kan det formodentlig medføre en personalesag, hvis vedkommende nægter at medbringe pas. I andre arbejdsfunktioner kan der være andre løsninger eller sanktioner.

Annonce
Varde For abonnenter

Benta på 83 år og Egon på 88 år bor i villa - men har beholdt gården: De lever aktivt liv efter 60 års ægteskab

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Dramatisk udgang på Dampark-plan: Byråd splittet efter blå enegang

Sydjylland For abonnenter

Coronapatienter vælter ind, og nu må sygehus skaffe flere senge og aflyse operationer: - Det er et enormt ekstra pres

Navne For abonnenter

Tidligere borgmester Gylling Haahr er død: Engagement og hjælpsomhed var altid en stor del af ham

Haderslev

Byråd klar til nedrivning: Udbud af tidligere rådhus kom et lille skridt videre

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Sønderborg For abonnenter

Jack redder rålam fra den brutale død på markerne

Varde

Ny strategi i høring: Turisterne er køer, der skal malkes

Sønderborg

Flittige skilte-tyve gør livet surt for trafikanter og tilsynsførende: - Nu også der? Vi laver ikke andet end at bestille nye skilte

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Kultur For abonnenter

Prisvinder skaber nærvær: Jeg behøver ikke at bevise noget - jeg vil glæde folk

Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Annonce