Annonce
Varde

Varde står ikke på hovedet længere: Bosætterne skal lokkes med skole, brugs og kort afstand til arbejde

Jørgen Nielbæk har været med til at udforme den nye bosætningsstrategi, hvor der er fokus på de enkelte bysamfund. Arkivfoto: André Thorup
Varde Kommune har lavet flere tiltag gennem årene for at tiltrække bosættere. Nu er der lavet en ny strategi, hvor der kommer meget mere fokus på hverdagen i den enkelte by i området.
Annonce

Varde Kommune: Kommunen har droppet at stå på hovedet, og i en ny bosætningsstrategi er benene kommet helt ned på jorden. Nu er det slut med generelle kampagner for hele kommunen for at tiltrække unge. Nu skal der være fokus på hverdagen. Det handler om ting som byens lokale brugs, om skolen, om afstanden til bosætternes arbejde og om fritidsmuligheder.

Det er en komplet anden tilgang end i 2012, hvor Varde Kommune lavede en stor kampagne med et budskab om, at "vi" står på hovedet for at få lokket "dig" til Varde. Der blev blandt andet lavet en youtube-video, hvor en flok unge gik på hænder gennem byen.

Men det er også meget anderledes end nyere kampagner. For eksempel blev der så sent som i 2017 lavet en folder, der hed "Opdag Varde Kommune".

Bosætningsstrategien

  • Både udviklingsråd og økonomiudvalget har været involveret i arbejdet med en ny bosætningsstrategi.
  • Den blev vedtaget af byrådet ....
Annonce

"Vi bor i en by"

Chefkonsulent Jørgen Nielbæk har været med til at lave den nye strategi, hvor der er fokus på hverdagen i den enkelte by, for eksempel i Agerbæk eller Outrup.

- Det er der, folk lever og bor. De bor ikke i en hel kommune. De bor i en by eller i nærheden af en by, siger han.

En vigtig del af hverdagen er at have den rette bolig, så derfor vil kommunen engagere borgere i de enkelte byer i et arbejde med at sikre, at byerne får de rette boligtyper i fremtiden.

Annonce

Også fokus på fastholdelse

At føre strategien ud i livet er dog nemmere at beslutte end at gøre. Når fokus er på hverdagen, så betyder det, at potentielle tilflyttere skal have mulighed for at tale med velkomstambassadører i byerne, og de skal kunne møde en af de lokale dagplejere, før de beslutter sig for at flytte til. Det kræver, at mange føler ejerskab til strategien og vil bakke op.

Noget nyt i strategien er også, at der ikke kun er fokus på bosætning, men også fastholdelse. Det nytter ikke at få nye borgere, hvis de flytter til Esbjerg, når de får det tredje barn og har brug for et større hus. Et element her er at prøve at få bosætterne med i nogle fællesskaber, så de føler sig knyttet til, hvor de flytter hen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Livsstil

1870 motionister får mere plads

Annonce