Annonce
Varde

Vardes værste øjebæ låner en lysende horisont fra Vesterhavet

Over 300 var med, da landets største udendørs glasværk - Himlen over Vesterhavet, blev indviet i Varde Garten torsdag. Nu venter vi bare på mørket, så kunstværket kan lyse op som en del af Varde, som landets nye kunstmuseum.

Varde: Der blev hilst, nikket og skålet, mens godt 300 fremmødte skuttede sig vinterens begyndende favntag i det næsten færdigbyggede Varde Garten. Vardes nye attraktion til 50 millioner kroner i form af blandt andet gastropub, boutiquehotel, orangeri og ikke mindst en kunsthave.

Og prikken over kunsten er værket "Himlen over Vesterhavet" udført i et samarbejde mellem kunstneren Peter Sturh og glasmester Per Steen Hebsgaard. Et værk som torsdag blev indviet

Manden og giveren bag forvandlingen og genfødslen af det gamle Varde, Poul Erik Bech, tog sin frakke af, inden han tog ordet.

- Man skal være forsigtig. De tager de gamle om vinteren, sagde Poul Erik Bech, der onsdag fyldte 70 år.

Mens mennesket forgår, så består kunsten, artefakterne og det, vi har givet til andre i vores liv.

- Kunst, det kan man mene mange ting om. Men bliver du grebet af den lille bacille, så kan du ikke leve uden, sagde Poul Erik Bech.

Og grebet, det er han, der står bag landet største ejendomsmæglerkæde, EDC-Poul Erik Bech.

Annonce

Himlen over Vesterhavet

"Himlen over Vesterhavet" er udført af kunstner Peter Stuhr fra København og glasmester Per Steen Hebsgaard fra Præstø. Værket på 88,2 kvadratmeter består af syv horisontale stemninger, som viser en himlen over Vesterhavet.Hele værket er håndmalet og har været to år undervejs. Bag det farvede glas er opsat en række LED-pærer, som styres af en computer. I takt med at mørket falder på, så træder "Himlen over Vesterhavet" frem.

Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Himlen over Vesterhavet gør sig bedst, når det er mørkt, da et computerstyret lyssystem går i gang. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)

Lyset udeblev

Han vender sig kort om og kigger op på gavlen på Kræmmerpassagen. En stablet horisont i glas i regnbuens farver, som lyses op af LED-pærer.

- Hver by har sin øjebæ - også Varde. Bag mig er en af de største, sagde Poul Erik Bech, der derefter med hele forsamlingen talte ned fra tre.

Men for det blotte øje var det lidt en fuser. For først i mørket kan man se lyset, hvilket også gælder for "Himlen over Vesterhavet." Og det var for lyst klokken 17.30.

- Man kan ikke få hele oplevelsen med, hvis man kun drikker en genstand. Lyset skifter langsomt, det er ikke noget tivoli, sager Poul Erik Bech med henvisning til det, som Varde Garten også er.

Et traktørsted.

Formand for kunstudvalget og kultur- og fritid, Mads Sørensen (V) takkede Poul Erik Bech for den transformation, som Varde gennemgår.

- Kunstværket er med til at styrke Varde bys identitet. Med dit gavmilde hjerte er vores by ved at udvikle sig til et udendørs kunstmuseum, sagde Mads Sørensen.

Borgmester Erik Buhl (V) havde også verbale roser med:

- Tak for dit virke og måden, du gør det på. Du har et helt særligt blik for det, der er vigtigt. Du gør Varde til et bedre sted at bo.

Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
De to kunstnere Peter Stuhr (tv) og Per Hebsgaard ved afsløringen af Danmarks største udendørs glaskunstværk med titlen "Himlen over Vesterhavet" . (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce