Annonce
Varde

Vardes værste øjebæ låner en lysende horisont fra Vesterhavet

Over 300 var med, da landets største udendørs glasværk - Himlen over Vesterhavet, blev indviet i Varde Garten torsdag. Nu venter vi bare på mørket, så kunstværket kan lyse op som en del af Varde, som landets nye kunstmuseum.

Varde: Der blev hilst, nikket og skålet, mens godt 300 fremmødte skuttede sig vinterens begyndende favntag i det næsten færdigbyggede Varde Garten. Vardes nye attraktion til 50 millioner kroner i form af blandt andet gastropub, boutiquehotel, orangeri og ikke mindst en kunsthave.

Og prikken over kunsten er værket "Himlen over Vesterhavet" udført i et samarbejde mellem kunstneren Peter Sturh og glasmester Per Steen Hebsgaard. Et værk som torsdag blev indviet

Manden og giveren bag forvandlingen og genfødslen af det gamle Varde, Poul Erik Bech, tog sin frakke af, inden han tog ordet.

- Man skal være forsigtig. De tager de gamle om vinteren, sagde Poul Erik Bech, der onsdag fyldte 70 år.

Mens mennesket forgår, så består kunsten, artefakterne og det, vi har givet til andre i vores liv.

- Kunst, det kan man mene mange ting om. Men bliver du grebet af den lille bacille, så kan du ikke leve uden, sagde Poul Erik Bech.

Og grebet, det er han, der står bag landet største ejendomsmæglerkæde, EDC-Poul Erik Bech.

Annonce

Himlen over Vesterhavet

"Himlen over Vesterhavet" er udført af kunstner Peter Stuhr fra København og glasmester Per Steen Hebsgaard fra Præstø. Værket på 88,2 kvadratmeter består af syv horisontale stemninger, som viser en himlen over Vesterhavet.Hele værket er håndmalet og har været to år undervejs. Bag det farvede glas er opsat en række LED-pærer, som styres af en computer. I takt med at mørket falder på, så træder "Himlen over Vesterhavet" frem.

Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Himlen over Vesterhavet gør sig bedst, når det er mørkt, da et computerstyret lyssystem går i gang. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)

Lyset udeblev

Han vender sig kort om og kigger op på gavlen på Kræmmerpassagen. En stablet horisont i glas i regnbuens farver, som lyses op af LED-pærer.

- Hver by har sin øjebæ - også Varde. Bag mig er en af de største, sagde Poul Erik Bech, der derefter med hele forsamlingen talte ned fra tre.

Men for det blotte øje var det lidt en fuser. For først i mørket kan man se lyset, hvilket også gælder for "Himlen over Vesterhavet." Og det var for lyst klokken 17.30.

- Man kan ikke få hele oplevelsen med, hvis man kun drikker en genstand. Lyset skifter langsomt, det er ikke noget tivoli, sager Poul Erik Bech med henvisning til det, som Varde Garten også er.

Et traktørsted.

Formand for kunstudvalget og kultur- og fritid, Mads Sørensen (V) takkede Poul Erik Bech for den transformation, som Varde gennemgår.

- Kunstværket er med til at styrke Varde bys identitet. Med dit gavmilde hjerte er vores by ved at udvikle sig til et udendørs kunstmuseum, sagde Mads Sørensen.

Borgmester Erik Buhl (V) havde også verbale roser med:

- Tak for dit virke og måden, du gør det på. Du har et helt særligt blik for det, der er vigtigt. Du gør Varde til et bedre sted at bo.

Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
De to kunstnere Peter Stuhr (tv) og Per Hebsgaard ved afsløringen af Danmarks største udendørs glaskunstværk med titlen "Himlen over Vesterhavet" . (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Med Kunstnerhaven i Varde Garten og det store glasværk, er Poul Erik Bech ved at gøre Varde by til et udendørs kunstmuseum. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce