Annonce
Esbjerg

Varm sommer og store skibe var ikke nok: Turismen står stille

Guidebøger, der skal samle de forskellige oplevelser i Esbjerg, Ribe og Fanø, skal være med til at lokke flere turister til området. Arkivfoto: Niels Husted/Esbjerg Kommune

Antallet af overnatninger i Esbjerg og Fanø Kommuner er i 2018 stort set det samme, når man sammenligner med året før. Det forbavser turistchefen, der havde forventet en fremgang efter en sæson, der bød på solskin, store lokale arrangementer og perioder med alt udsolgt på hotellerne.

Esbjerg/Fanø: Sommeren 2018 bød på solskin, tørke, varmt badevand, udsolgte hoteller under Tall Ship Races og meget mere. Alligevel er der stort set ingen udvikling i antallet af overnatninger i Esbjerg og Fanø Kommuner. Det viser tal fra Visit Denmark og Danmarks Statistik. Resultatet forbavser turistchef Jane Madvig Søndergaard.

- Det kommer faktisk bag på mig. Jeg havde forventet en fremgang. Indtil november var meldingen, at der ville være en fremgang, og også hotellerne fortalte, at de var i fremgang, fortæller Jane Madvig Søndergaard.

Men tallene viser en minimal tilbagegang på -0,5 procent i det samlede antal af overnatninger i Esbjerg Kommune, mens der var en lille fremgang i Fanø Kommune på 0,6 procent.

- Vi havde for attraktionernes vedkommende troet, at de ville få en tilbagegang på grund af konkurrencen fra sommervejret og strandene, men de fleste har fået hentet deres besøgstal, og derfor klaret sig fornuftigt igennem sæsonen. Derfor mener jeg også, at det helt overordnet går godt med turismen, lyder det fra turistchefen.

Annonce

Overnatningstal for 2018

Tallet i parentes viser, om der har været fremgang eller tilbagegang, når tallene for 2018 sammenlignes med dem fra året før.Esbjerg Kommune:

I alt: 568203 (-0,5)

Fanø Kommune:

I alt: 807222 (0,6)

Kilde: Danmarks Statistik / Visit Denmark

Vi skal blive bedre

Jane Madvig Søndergaard ved dog godt, hvad der skal til for at skaffe flere turister til Esbjerg, Fanø og Ribe.

En stor del af Esbjergs turisme er knyttet til erhvervslivet. Gæster rejser til byen for at holde møder, konferencer eller fordi de har brug for et sted at bo i forbindelse med offshore-arbejde. Turistchefen efterlyser større konferencesteder, hvor der er kapacitet til flere end de cirka 150 personer, som de største steder kan rumme i dag.

- I forbindelse med erhvervsturismen har vi den udfordring, at vi mangler større konferencecentre i stil med Odense og Nyborg. I Esbjerg skal vi sprede gæsterne ud over flere steder i byen. Det kan godt være en grund til, at Esbjerg bliver valgt fra, siger Jane Madvig Søndergaard.

Turistchefen mener, at der særligt er en del af den lokale turisme-indsats, der kan løftes.

- Vi skal blive bedre til at udnytte vores skuldersæsoner. Ribe og Fanø er fyldt op i højsæsonen, men vi skal blive bedre til at brede sæsonen ud, siger Jane Madvig Søndergaard.

Til det har Visit Esbjerg og Fanø tidligere lavet flere tiltag, men der er flere på trapperne. I sæson 2019 udkommer der for eksempel en ny guide med et samlet overblik over oplevelsesmulighederne i Esbjerg, Ribe og på Fanø.

- Der er ikke langt fra de gode oplevelser i Ribe til Esbjerg og til Fanø, og det viser vi i guiden. Samtidigt kan man med guiden få et fælles fordelskort, der giver økonomiske fordele ved at besøge flere attraktioner i området, siger Jane Madvig Søndergaard.

Personalet skal selv opleve

Derudover peger turistchefen på mersalg på overnatningsstederne. I løbet af foråret vil personalet på overnatningsstederne få et ambassadørkort, så de gratis kan besøge forskellige attraktioner i Esbjerg, Ribe og Fanø for efterfølgende bedre at kunne sælge oplevelserne til turisterne.

- Det er alt andet lige nemmere at fortælle om de forskellige oplevelser, hvis man selv har været der, siger Jane Madvig Søndergaard.

Helt generelt mener hun, at det går godt med turismen i Esbjerg, Ribe og på Fanø - også selvom tallene viser, at udviklingen er stagneret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce