Annonce
Sønderborg

Varme-formand blev stemt ud grundet ringe samarbejde med Sønderborg

Mogens Elmvang måtte ufrivilligt forlade sin post som formand for Augustenborg Fjernvarme grundet manglende samarbejde med Sønderborg, men det mener hans efterfølger, Kaj Hansen, er urimeligt at lægge den gamle bestyrelse til last, da det var Sønderborg, der opsagde samarbejdet, fordi Augustenborg var betænkelig ved de manglende økonomiske og energimæssige fordele i aftalen og derfor tøvede med at indgå den. Arkivfoto: Claus Thorsted
Formanden gennem en snes år fik løbepas på Augustenborg Fjervarmes generalforsamling tilsyneladende på grund af utilfredshed med manglende vilje til samarbejde med Sønderborg Varme, hvilket han og den nuværende formand pure afviser skulle være tilfældet.

AUGUSTENBORG: Op til generalforsamlingen i Augustenborg Fjernvarme forrige uge mødte så mange mennesker op, at der måtte stilles ekstra bord og stole ind. Flere havde læst en artikel i JydskeVestkysten om, Sønderborg Varme havde afbrudt samarbejdet med Augustenborg, der ikke ville indgå et tættere og bindende samarbejde blandt andet med aftagning af varme fra en ledning fra Sønderborg. De var utilfredse med det afbrudte samarbejde. Formand Mogens Elmvang redegjorde i sin beretning for, bestyrelsen kort før jul blev præsenteret for et bindende samarbejde også omkring en pipeline, og at da den ikke kunne sige god for det med kort varsel, afbrød Sønderborg Varme samarbejdet. Han svarede på spørgsmål fra forsamlingen. Da der var valg til bestyrelsen blev Mogens Elmvang, som har været medlem af bestyrelsen i 36 år og formand i 22, fravalgt. Tre fik flere stemmer end han. Der var tre på valg.

- Ja, det var vel et kup mod Mogens. Nogen mener, han har stået i vejen for samarbejdet med Sønderborg. De kom med en masse fuldmagter. Vi kunne godt se, hvilken vej det bar med de mange fremmødte, siger den nuværende formand for Augustenborg Fjernvarme Kaj Hansen.

Han er 77 år og havde ingen ambitioner om at blive ny formand, men påtog sig hvervet, da han er den eneste, der har fulgt arbejdet tæt gennem mange år og iøvrigt er den, der har stået for gennemregningen af det ultimative tilbud fra Sønderborg.

Annonce

Fjernvarmeforhold

Gennem årene har der været en hel del meningsudvekslinger fjernvarmeselskaberne imellem, om de skulle samarbejde og i givet fald hvordan. For seks syv år siden undsagde Augustenborg en grøn ledning op over Als, hvor hertugbyen skulle kobles på, fordi de følte, tonen var lidt for oppe fra og ned. Augustenborg hverken troede på økonomien eller den grønne forsyningslinje, der også led skibbrud, blandt andet fordi Danfoss valgte at holde sig til sin egen varmeforsyning. Siden har Gråsten og Sønderborg fjernvarmeselskaber fusioneret med et års forsinkelse og med en del polemik, fordi blandt andet Gråsten Andelsboligforening satte sig på tværs og nægtede at stemme for en fusion. Den er nu gennemført med virkning fra 1. januar 2018, og så var det en naturlig ting, samarbejdet med Augustenborg skulle fuldendes med en fusion og fælles fjernvarmelinje. Det har den opsagte samarbejdsaftale dog indtil videre sat en stopper for.

Foden fra speederen

- Vi tog foden væk fra speederen i samarbejdsaftalen med Sønderborg, fordi den økonomiske fordel i den var meget ringe. Vi har tjent penge på vores elkedel, der har gjort det muligt at aftage billig vindstrøm fra Tyskland, fordi de ikke kunne nå at bruge den billige strøm selv. Det har givet os en økonomisk fordel. Kedlen har tjent sig selv ind på fem år, og vi har haft den i otte. Der er iøvrigt tale om CO2 neutral energi, siger Kaj Hansen, der ikke kunne se de økonomiske fordele i her og nu at indgå bindende aftale med Sønderborg.

- Det er en misforståelse at tro, at når vi kommer på den samme ledning som Sønderborg, så får vi varme til Sønderborg priser. Vi skal stille kapital og penge til vedligehold, drift og varmetab til rådighed, så der går mange år, inden en tilkobling har tjent sig selv hjem igen og bliver en fordel for forbrugerne i Augustenborg. Det er vores primære opgave at sikre forbrugerne billigst mulig og miljøvenlig varme. Det er det, vi har gjort. Det er også det, Sønderborg gør for sine forbrugere, siger Kaj Hansen.

- Jeg har ingen anden dagsorden, end at jeg ønsker en dialog og samarbejde med Sønderborg. Vi kan ikke alle sammen sidde på hver sin ø. Jeg har ingen skjulte dagsordener og havde ingen fuldmagter med. Selvfølgelig skal et eventuelt samarbejde også være en økonomisk fordel for forbrugerne, ellers skal vi naturligvis ikke indgå det. Jeg ønsker på alle måder varmere forbindelser mellem Augustenborg og Sønderborg, siger Karsten Madsen, der blev valgt ind i bestyrelsen.

Lars Vohs, der også var ny kandidat til bestyrelsen, ikke blev valgt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Hashsælger kørte narkokørsel

Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce