Annonce
Tønder

Varmechok: Forbrugerne i Tønder betaler tre gange mere end i Skærbæk

Det er tre gange dyrere at fyre et hus op med fjernvarme i Tønder by end i Skærbæk. I Tønder har man siden 1985 været tvunget til at fyre med naturgas - i Skærbæk er man overgået til træflis. Arkivfoto

Der er enorm forskel på prisen på fjernvarme i Tønder Kommune. Fjernvarmeforbrugerne i Tønder by betaler næsten tre gange så meget for at fyre et hus op i forhold til i Skærbæk.

TØNDER: Det er dyrt at vride på termostaten for at lukke varmt fjernvarmevand gennem radiatoren. Men det er ikke lige dyrt over det hele. Faktisk er der himmelvid forskel på prisniveauet for fjernvarmeprisen inden for Tønder Kommune.

JydskeVestkysten har sammenlignet prisen på varme i en række fjernvarmeselskaber i kommunen. I den helt billige ende ligger varmen fra fjernvarmeselskabet i Skærbæk, der er allerbilligst i Tønder Kommune. Med en pris på bare 250 kroner per MWh, er prisen næsten tre gange så billig som i Tønder. Anlægget i Skærbæk blev indviet for seks år siden, og hér bruges træflis til at varme kedlerne op.

En typisk familie i Skærbæk i et hus på 130 kvadratmeter skal hvert år bruge 5972,80 kroner på at holde varmen indendøre. Prisniveauet i Tønder er faktisk næsten tre gange højere. Her ender prisen for et lige så stort hus beboet af en typisk familie på intet mindre end 16.919,38 kroner.

Så meget koster fjernvarmen

Prisen for fjernvarme er en kombination af MWh-prisen, en fast pris per kvadratmeter ejendom samt et fast abonnement.Tønder: MWh: 693,75 kr. + 28,75 kr. per kvm. + 625 kr. i abonnement.

Løgumkloster: MWh: 575 kr. + 20 kr. per kvm. + 625 kr. i abonnement.

Brøns: MWh: 520 kr. + 50 kr. for de første 100 kvm. - derefter 20 kr. + 1350 kr. i abonnement.

Bredebro: MWh: 393,75 kr. + 26,25 kr. per kvm. + 437,5 kr. i abonnement.

Toftlund: MWh: 343,75 kr. + 20 kr. per kvm. + 500 kr. i abonnement.

Skærbæk: MWh: 250 kr. + 5,56 kr. per kvm. + 725 kr. i abonnement.

Forretningsfører på Skærbæk Fjernvarme, Jan Gregersen, kunne for seks år siden indvi det nye træflisanlæg, der har gjort varmen i Skærbæk ganske billig. Arkivfoto

Prisen på gas stiger

Peter Nørkjær er formand for Tønder Fjernvarmeselskab. Han er godt klar over, at Tønder ligger i den dyre ende på udgiften til fjernvarme. Det er der flere grunde til - blandt andet er man i Tønder i modsætning til andre steder i kommunen af Dong (nuværende Ørsted, red.) tvunget til at fyre med dyr naturgas. Desuden har den gamle tvist med Brdr. Hartmann betydet, at nyinvesteringer og renoveringen af det eksisterende anlæg blev holdt på et minimum i Tønder by gennem en årrække. Det har, siden aftalen med Hartmann blev droppet, betydet store investeringer - seneste i anlægget på Hydrovej, hvor der udvindes varme fra vand fra Hydros produktion.

- Den eneste grund til, at det lod sig gøre, er, at vi bruger naturgas til turbinerne, fortæller Peter Nørkjær og tilføjer, at gasprisen er steget temmelig kraftigt over det seneste års tid.

- Når prisen på gas stiger, stiger prisen på varme også, siger formanden og tilføjer, at fjernvarmen i Tønder også afskriver på det geotermiske eventyr, der skulle hente varmt vand op fra undergrunden.

Her blev der i sin tid investeret 10 millioner kroner uden, at det resulterede i så meget som en dråbe varmt vand.

Toftlund Fjernvarme har tilføjet en lang række solfangere til anlægget. Varmen fra solfangerne oplagres i det store damlager for enden af anlægget. Arkivfoto
Annonce

Prisen holdes i ro

I Tønder risikerer man ikke, at prisen bliver endnu højere, når kraftvarmeværker landet over mister et hidtil stort, årligt tilskud - det såkaldte grundbeløb - som kraftvarmeværkerne har fået for at stå til rådighed med produktion af elektricitet til el-nettet. For det har man aldrig gjort i Tønder.

I Skærbæk vil man fra det nye år miste tilskuddet, men forretningsfører Jan Gregersen vurderer ikke, at det får nogen nævneværdig betydning for varmeforbrugerne i Skærbæk.

- Vi forventer, at vi nogenlunde kan holde prisen, siger han og gør opmærksom på, at varmeprisen i Skærbæk siden 1. juni er holdt kunstigt lavt.

- Vi har gjort det for at undgå at skulle betale skat. Jeg forventer, at prisen kommer op i samme leje som før 1. juni igen, siger Jan Gregersen.

I dag koster varmen i Skærbæk 250 kroner per MWh - før den 1. juni var prisen 350 kroner.

Det nye anlæg på Hydrovej skal med tiden sikre billig varme i radiatorerne i Tønder. Imidlertid har anlægget været ramt af visse børnesygdomme, så besparelserne er endnu ikke slået igennem til forbrugerne. Arkivfoto
Annonce

Pris mere end halveret

For 10 år siden lå et af landets allerdyreste fjernvarmeselskaber i Brøns. Her begyndte man for få år siden at fyre med træflis.

- Nu er varmen i Brøns billigere end i Tønder by. For 10 år siden havde vi landets 20. dyreste varme i Brøns, fortæller kasserer Poul Peter Gad.

Siden pristoppen er prisen for varme i Brøns faldet med over 50 procent til i dag 520 kroner per MWh, fortæller Poul Peter Gad.

Fjernvarmeselskabet i Brøns er i øvrigt også med sine bare 136 brugere et af de allermindste anlæg i Tønder Kommune.

Driftsleder hos Løgumkloster Fjernvarme, Peter G. Andersen, har også et stort anlæg med solfangere stående. Det er med til at holde varmepriserne nede i Løgumkloster. Arkivfoto
Annonce
Tønder For abonnenter

Det letteste var at sætte sig ned og græde: Men Conni vil ikke lade kræften få overtaget og nu opretter hun træningshold for ligesindede

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Chefdirigent bekymret for sine korpiger: - Flere har det ikke godt

Haderslev For abonnenter

Landsretten frifandt landmand: Det var helt i orden at brænde 69 svin i halmfyret

Kolding

Lokal isbutik og romkugle-vinder går sammen: Nu kan du få Danmarks bedste romkugle-is

Kolding

Se hvordan Koldings trafik og veje påvirkes, når Tour de France suser gennem kommunen

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Haderslev For abonnenter

Den 78-årige truckerfarmor Irene kører stadig de store maskiner: - Der er ikke noget, der er bedre

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Sønderborg For abonnenter

Underskuddet er halveret: Luksushotel er på vej op og søger nu flere ansatte

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aabenraa

15-årig dømt for voldsomme trusler over Snapchat: Ville hugge en kniv i halsen på en anden pige og flække hendes kranie

Erhverv For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Erhverv For abonnenter

Lone lukkede butik og blev udsat for indbrud i samme uge: Kosterne blev fundet i et krat på en mark

Annonce