Annonce
Tønder

Varmechok: Forbrugerne i Tønder betaler tre gange mere end i Skærbæk

Det er tre gange dyrere at fyre et hus op med fjernvarme i Tønder by end i Skærbæk. I Tønder har man siden 1985 været tvunget til at fyre med naturgas - i Skærbæk er man overgået til træflis. Arkivfoto

Der er enorm forskel på prisen på fjernvarme i Tønder Kommune. Fjernvarmeforbrugerne i Tønder by betaler næsten tre gange så meget for at fyre et hus op i forhold til i Skærbæk.

TØNDER: Det er dyrt at vride på termostaten for at lukke varmt fjernvarmevand gennem radiatoren. Men det er ikke lige dyrt over det hele. Faktisk er der himmelvid forskel på prisniveauet for fjernvarmeprisen inden for Tønder Kommune.

JydskeVestkysten har sammenlignet prisen på varme i en række fjernvarmeselskaber i kommunen. I den helt billige ende ligger varmen fra fjernvarmeselskabet i Skærbæk, der er allerbilligst i Tønder Kommune. Med en pris på bare 250 kroner per MWh, er prisen næsten tre gange så billig som i Tønder. Anlægget i Skærbæk blev indviet for seks år siden, og hér bruges træflis til at varme kedlerne op.

En typisk familie i Skærbæk i et hus på 130 kvadratmeter skal hvert år bruge 5972,80 kroner på at holde varmen indendøre. Prisniveauet i Tønder er faktisk næsten tre gange højere. Her ender prisen for et lige så stort hus beboet af en typisk familie på intet mindre end 16.919,38 kroner.

Annonce

Så meget koster fjernvarmen

Prisen for fjernvarme er en kombination af MWh-prisen, en fast pris per kvadratmeter ejendom samt et fast abonnement.Tønder: MWh: 693,75 kr. + 28,75 kr. per kvm. + 625 kr. i abonnement.

Løgumkloster: MWh: 575 kr. + 20 kr. per kvm. + 625 kr. i abonnement.

Brøns: MWh: 520 kr. + 50 kr. for de første 100 kvm. - derefter 20 kr. + 1350 kr. i abonnement.

Bredebro: MWh: 393,75 kr. + 26,25 kr. per kvm. + 437,5 kr. i abonnement.

Toftlund: MWh: 343,75 kr. + 20 kr. per kvm. + 500 kr. i abonnement.

Skærbæk: MWh: 250 kr. + 5,56 kr. per kvm. + 725 kr. i abonnement.

Forretningsfører på Skærbæk Fjernvarme, Jan Gregersen, kunne for seks år siden indvi det nye træflisanlæg, der har gjort varmen i Skærbæk ganske billig. Arkivfoto

Prisen på gas stiger

Peter Nørkjær er formand for Tønder Fjernvarmeselskab. Han er godt klar over, at Tønder ligger i den dyre ende på udgiften til fjernvarme. Det er der flere grunde til - blandt andet er man i Tønder i modsætning til andre steder i kommunen af Dong (nuværende Ørsted, red.) tvunget til at fyre med dyr naturgas. Desuden har den gamle tvist med Brdr. Hartmann betydet, at nyinvesteringer og renoveringen af det eksisterende anlæg blev holdt på et minimum i Tønder by gennem en årrække. Det har, siden aftalen med Hartmann blev droppet, betydet store investeringer - seneste i anlægget på Hydrovej, hvor der udvindes varme fra vand fra Hydros produktion.

- Den eneste grund til, at det lod sig gøre, er, at vi bruger naturgas til turbinerne, fortæller Peter Nørkjær og tilføjer, at gasprisen er steget temmelig kraftigt over det seneste års tid.

- Når prisen på gas stiger, stiger prisen på varme også, siger formanden og tilføjer, at fjernvarmen i Tønder også afskriver på det geotermiske eventyr, der skulle hente varmt vand op fra undergrunden.

Her blev der i sin tid investeret 10 millioner kroner uden, at det resulterede i så meget som en dråbe varmt vand.

Toftlund Fjernvarme har tilføjet en lang række solfangere til anlægget. Varmen fra solfangerne oplagres i det store damlager for enden af anlægget. Arkivfoto

Prisen holdes i ro

I Tønder risikerer man ikke, at prisen bliver endnu højere, når kraftvarmeværker landet over mister et hidtil stort, årligt tilskud - det såkaldte grundbeløb - som kraftvarmeværkerne har fået for at stå til rådighed med produktion af elektricitet til el-nettet. For det har man aldrig gjort i Tønder.

I Skærbæk vil man fra det nye år miste tilskuddet, men forretningsfører Jan Gregersen vurderer ikke, at det får nogen nævneværdig betydning for varmeforbrugerne i Skærbæk.

- Vi forventer, at vi nogenlunde kan holde prisen, siger han og gør opmærksom på, at varmeprisen i Skærbæk siden 1. juni er holdt kunstigt lavt.

- Vi har gjort det for at undgå at skulle betale skat. Jeg forventer, at prisen kommer op i samme leje som før 1. juni igen, siger Jan Gregersen.

I dag koster varmen i Skærbæk 250 kroner per MWh - før den 1. juni var prisen 350 kroner.

Det nye anlæg på Hydrovej skal med tiden sikre billig varme i radiatorerne i Tønder. Imidlertid har anlægget været ramt af visse børnesygdomme, så besparelserne er endnu ikke slået igennem til forbrugerne. Arkivfoto

Pris mere end halveret

For 10 år siden lå et af landets allerdyreste fjernvarmeselskaber i Brøns. Her begyndte man for få år siden at fyre med træflis.

- Nu er varmen i Brøns billigere end i Tønder by. For 10 år siden havde vi landets 20. dyreste varme i Brøns, fortæller kasserer Poul Peter Gad.

Siden pristoppen er prisen for varme i Brøns faldet med over 50 procent til i dag 520 kroner per MWh, fortæller Poul Peter Gad.

Fjernvarmeselskabet i Brøns er i øvrigt også med sine bare 136 brugere et af de allermindste anlæg i Tønder Kommune.

Driftsleder hos Løgumkloster Fjernvarme, Peter G. Andersen, har også et stort anlæg med solfangere stående. Det er med til at holde varmepriserne nede i Løgumkloster. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce