Annonce
Sydjylland

Vattenfall-chef lover rigtig god investering i Vesterhav Syd-aktier på infomøde

Vattenfall afviklede informationsmødet via computeren. Da mødet startede, havde cirka 150 deltagere logget sig ind. Foto: Lars Kryger
Deltagerne i Vattenfalls infomøde om Vesterhav Syd-møllerne var delt mellem modstanderne af projektet, der stillede kritiske sørgsmål, og de, der allerede øjner en god investering i mølleaktierne.

Holmsland Klit: Cirka 150 deltagere havde klikket sig ind på Vattenfalls virtuelle informationsmøde onsdag aften, hvor økonomien i Vesterhav Syd-projektet skulle præsenteres.

Det viste sig dog snart, at mange af deltagerne var mere interesseret i at spørge til generne fra møllerne frem for værditabs- og køberetsordningen.

Fuldmægtig Camilla Maria Gabelgaard Rasmussen fra Energistyrelsen og projektleder Arne Rahbek fra Vattenfall svarede dog beredvilligt på nørdede spørgsmål som den lavfrekvente støjs vandring over vand, taksationsmyndighedens sammensætning og sommerhuses isolering.

Annonce

Spørgsmålene viste, at der stadig er indædt modstand mod opstillingen af de 20 møller ni kilometer fra kysten og frygt for, hvad de vil betyde for herlighedsværdien på Holmsland Klit.

600 millioner kroner

Mange deltagere var mere interesserede i at købe sig ind i projektet. Arne Rahbek lagde da heller ikke skjul på, at der vil blive tale om en god forretning.

Det koster Vattenfall tre milliarder kroner at opføre møllerne og 20 procent – 600 millioner kroner - skal udbydes som aktier til hus- og sommerhusejere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er eneste kommune inden for 16 kilometer fra nærmeste havmølle. Alle personer over 18 år, som ejer et hus eller et sommerhus, kan købe en eller flere Vesterhav Syd-aktier.

- Der vil ikke være begrænsning på, hvor mange aktier hver person kan købe, og der kommer rigtigt mange aktier til salg i Ringkøbing-Skjern. Alle har lige ret til dem, hvad enten man bor i Hvide Sande eller Hoven, sagde Arne Rahbek, der forventede, at aktien bliver udbudt til cirka 4000 kroner.

- Vi tror, interessen er stor. Bankerne giver ingen rente, og de, der har lidt penge på bogen, skal endda betale for at have dem stående. Så lad os se, om Vesterhav Syd-aktierne ikke bliver en fornuftig forretning, sagde han.

Annonce

To år som sommerhusejere

For at få lov til at købe en aktie skal en sommerhusejer have ejet sit hus i mindst to år på det tidspunkt, aktierne bliver udbudt. Der er solgt omkring 1000 sommerhuse i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2020, og en spøger var nervøs for, om han kunne nå at få del i aktierne.

Rahbek kunne berolige med, at aktierne først bliver sat til salg omkring årsskiftet 2022-23, så det skulle nok gå.

- Vi udarbejder et prospekt, så man kan sætte sig ind det og tage det med til banken eller revisoren. Det bliver først sent i processen, så 95 procent af økonomien er klarlagt, så investorerne har klarhed over det, sagde han.

Annonce

En sikker investering

Vattenfalls kontrakt med staten lyder på, at selskabet er garanteret en betaling på minimum 47,5 øre pr kilowatt i 50.000 fuldlasttimer svarende til 10-11 år.


Det er en sikker investering. Jeg vil ikke sig noget om afkastet, men det bliver vist ikke så ringe, sagt på jysk.

Arne Rahbek


- Det er en sikker investering. Jeg vil ikke sig noget om afkastet, men det bliver vist ikke så ringe, sagt på jysk, lød det fra Rahbek.

Tilmed er de første 7000 kroner i afkast skattefrie, hvilket gør det attraktivt for mindre investorer.

- Man risikerer kun den kapital, man investerer. Man kan ikke komme fra hus og hjem, og Vattenfall er forpligtet til at købe aktien, så man er sikker på at kunne sælge den igen, sagde han.

Op til aktieudbuddet vil Vattenfall annoncere i dagspressen og holde infomøder for sommerhusgrundejerforeninger og pengeinstitutter, så ingen interesserede risikerer at gå glip af investeringen.

Annonce

Nye visualiseringer

Taksationsmyndigheden gør klar til en ny runde besigtigelse hos de lodsejere, der inden 10. marts har indbetalt 4.000 kroner og meldt sig til værditabsordningen. Besigtigelsen kommer til at foregå i den kommende sommer, og der vil blive lavet nye visualiseringer for hver ejendom, idet Vattenfall har ændret på opstillingsmønstret af de 20 møller siden første besigtigelse.

Flere deltagere havde detaljerede spørgsmål til, hvor på grunden taksationsmyndigheden vil stille sig og bedømme generne fra møllerne – er det fra en klittop på grunden eller er det inde fra huset?

Her lød svaret fra Camilla Maria Gabelgaard Rasmussen fra Energistyrelsen, at har man frit udsyn over havet, vil den visuelle påvirkning være en del af vurderingen, og der vil være et værditab på en sådan ejendom.

Hun forklarede, at Taksationsmyndigheden også vil vurdere, om de kystnære møller har en så negativ betydning for Holmsland Klit, at det kollektivt vil smitte af på værdien af områdets sommerhuse.

Annonce

Ingen støj og skygger

Den mulighed virkede dog utopisk, da Arne Rahbek fejede alle bekymringer om støj og skyggekast af bordet. Vindmøllerne kommer ikke til at kunne høres på land. Heller ikke den lavfrekvente støj. De står ganske enkelt for langt ude.

Når det blæser, og møllerne kører, vil havets egen støj fra brændingen overdøve møllerne, forklarede han.

Der vil heller ikke være risiko for, at møllerne kaster skygge ind på huse eller strand – kun hvis solen står under tre grader, kan det ske, sagde Rahbek.

Det bliver altså alene det visuelle, der vil blive bedømt og kan udløse et værditab, når taksationsgruppen går i gang til sommer.

Annonce

Det røde natlys

Vattenfall er i dialog med Trafikstyrelsen og Forsvaret om at få lov at slukke det røde natlys på nacellen, når der ikke er fly i nærheden. En radar skal opstilles, som tænder lyset, når et fly nærmer sig, og slukker det igen, når flyet er passeret.

- Der er søgt og budgetteret med løsningen. Kan vi mindske natbelysningen, er vi kommet et stort skridt nærmere et godt naboskab, sagde Rahbek.

Det røde natlys vil kunne ses helt ind på landevejen, sagde han. Det udløste et spørgsmål om, hvorvidt det natlyset som en logisk følge derfor også vil kunne ses fra hvert et sommerhusvindue på kysten. Dét mente Rahbek dog ikke var korrekt, om end lyset vil kunne ses langt væk, medgav han.

Annonce

Spærres af

Det faldt flere deltagere for brystet, at Vattenfall arbejder videre med projektet og tilsyneladende ignorerer, at Energistyrelsen endnu ikke har behandlet de indkomne klager over etableringstilladelsen.

Forklaringen er, at klagerne ikke har opsættende virkning på projektet. Tidsplanen er derfor at, opførelsen af de 20 møller begynder i 2022. Først fundament, dernæst kabler, tårn, nacelle og vinger.

I byggeperioden vil området været spærret totalt af for alle skibe, da der vil være en voldsom aktivitet og trafik fra servicebåde. Om Hvide Sande bliver udpeget som servicehavn, vil blive afgjort i foråret, sagde Arne Rahbek.

Ved udgangen af 2023 er Vesterhav Syd klar til at producere strøm.

Og de kommer ikke til at blive sat i stå fra tid til anden, som det ses ved landmøller, når der er for meget strøm på markedet.

- Kun når strømprisen er negativ, vil møllerne blive standset, sagde Arne Rahbek.

Annonce
Tønder For abonnenter

Usædvanligt mange døde sæler i Vadehavet: Tre af dem havde fugleinfluenza

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Kultur

Podcast og vandring: I fodsporene på Eva Merz gennem Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

36-årig mand løsladt efter grundlovsforhør i voldtægtssag - Politiet hemmeligholder sigtelse

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Annonce