Annonce
Læserbrev

Debat: Hvorfor kan affaldsamlere ikke gratis komme af med det indsamlede?

Læserbrev: Jeg bor tæt ved en af de såkaldte ”grønne” grænseovergange og er mægtigt træt af at se på alt det affald, der ”tabes” ud af vinduerne fra biler, der benytter vejene her. Jeg går tit en tur med spand og gribetang for at samle op, og det gør jeg gerne. Til tider er der så meget, at en spand ikke rækker, og trillebøren må tages i brug. Det er også ok for mig, men…. Så kommer mit problem.

Jeg har telefonisk kontaktet Arwos og Vej & Park Aabenraa Kommune, om det var muligt at få større mængder affald afhentet, da pladsen i min skraldespand til tider ikke rækker. Jeg kunne forestille mig, at der kunne udleveres en sæk til at samle det i, som kunne udleveres til de mange, der har samme ”hobby” som jeg.

Hos Awos er svaret, at jeg kan købe et affaldsmærke på genbrugsstationen. Okay, hmmm! Jeg synes bare ikke, det kan være rimeligt, at man udfører et frivilligt og gratis stykke arbejde for kommunen, og så oven i købet skal betale som tak for hjælpen!

Svaret fra kommunen var lige så nedslående: ”Det praktiserer vi ikke, som det ser ud nu.” Men jeg fik bekræftet, at jeg ikke er ene om denne problemstilling. De får jævnligt henvendelser fra borgere, der også ønsker sig en løsning.

Da det må være i alles interesse, at vores kommune tager sig godt ud, når turister og andre passerer igennem, vil jeg komme med nogle idéer til at hjælpe os, som godt kan lide rene grøftekanter og vejrabatter, og som gør noget ved det af eget initiativ.

1. At man kan få sækkemærker tilsendt gratis fra kommunen.

2. Eller man kan henvende sig til kommunen, evt. pr. mail, når der er noget der skal hentes. For at spare kørsel kan man aftale, at der kun hentes, når en sæk er fuld. Sækken må ikke indeholde noget med madrester eller lignende for at undgå skadedyr.

3. Laver en tilmeldeordning hos kommunen, hvor man angiver det område, man ønsker at samle i, hvor man kan få udleveret udstyr til indsamling og vejledning i, hvordan man kommer af med affaldet, uden det koster noget for den frivillige.

Jeg kan kun se det som en win win løsning - en besparelse på budgettet for kommunen og til glæde for dem, der godt vil have noget kønt at se på!

Annonce
Der er stor tilslutning til Hold Danmark Rent-dagen, men der er også nogle, der gerne samler affald hele året rundt, og de bør gratis kunne komme af med det indsamlede, mener Helle Samsø. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce