Annonce
Esbjerg

Vejdirektoratet ser på løsning for oversvømmet stitunnel

Det er vanskeligt at cykle under Haderslevvej mellem Lustrup og Ribe med en stitunnel, der flere gange i efteråret har stået i denne tilstand. Nu vil Vejdirektoratet og Esbjerg Kommune se på løsninger for tunnellen. Privatfoto
De mange oversvømmelser af stitunnel under Haderslevvej mellem Lustrup og Ribe skyldes overfladevand fra omkringliggende marker. Vejdirektoratet ser nu på ændret løsning for den regnplagede tunnel.

Ribe/Lustrup: Igen og igen har stitunnellen fra Lustrup til Ribe under Haderslevvej været oversvømmet, så skolebørn og andre bløde trafikanter har måttet passere den stærkt trafikerede Haderslevvej.

Sådan har det været hver eneste år, siden cykelstien og tunnellen blev indviet i januar 2015, og i år har store regnmængder endnu engang medført, at tunnellen har stået under vand flere dage i træk.

Hos Vejdirektoratet, der sammen med Esbjerg Kommune er ansvarlig for tunnelen, er man godt klar over, at der er en udfordring i den våde tid.

- Vi har fået utroligt meget vand i den seneste tid, og det påvirker den slags steder, hvor der er meget vand i jorden i forvejen. Området på den sydlige side af tunnelen er meget vådt, og der skal ikke meget vand til, før vandet på de omkringliggende arealer svømmer over og ligger sig i tunnellen, siger ingeniør hos Vejdirektoratet, Anita Rosen Danielsen.

Annonce
Tunnelen under Haderslev var i denne uge atter oversvømmet og spærret - hvilket er sket mange gange de seneste år. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Ekstremt

Hun forklarer, at der normalt er en pumpe, der sørger for at holde tunnellen tør, men den kan ikke følge med, når der kommer så meget vand fra de omkringliggende arealer.

- En pumpe, der normalt kun er dimensioneret til at tage vand, der falder på en cykelsti, kan ikke følge med i disse ekstremsituationer, og derfor vurderer jeg, at det er vandet fra de omkringliggende arealer, der er årsagen til problemet. Vi vil sammen med Esbjerg Kommune finde en løsning, som muligvis kan være at lave en form for ”barriere” for vandet eller eventuelt støbe en højere kant på tunnelvæggen for at forhindre, at overfladevandet ikke strømmer ned i tunnelen, siger Anita Rosen Danielsen.

Vejdirektoratet og Esbjerg Kommune vil nu gå i yderligere dialog omkring problematikken. Erfaringer fra Haderslevvej kan sandsynligvis også bruges på hovedvej A11 ved Bjerrumvej og Holmevej, hvor Esbjerg Kommune har ønsket, at Vejdirektoratet skal anlægge en stitunnel. Dette område ligger nemlig dybere end ved Haderslevvej og bliver også oversvømmet flere gange årligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce