Annonce
Erhverv

Kommune går stik mod strømmen:  Holder langtidsledigheden i ro under corona

Som en af tre kommuner i landet er det lykkedes for Vejen at undgå en stigning i antallet af langtidsledige det seneste år. Arkivfoto
Vejen er en af tre kommuner i Danmark, hvor langtidsledigheden ikke er steget under coronapandemien. Ledigheden er lav, men flere borgere modtager sygedagpenge.

Vejen: På landsplan er antallet af langtidsledige vokset 11 måneder i træk. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Vejen er sammen med Skive og Ærø de eneste kommuner, der er lykkedes med at undgå en stigning i antallet.

I perioden fra november 2019 og et år frem er antallet af langtidsledige på landsplan i gennemsnit steget med 0,2 procent. I Vejen ligger tallet stabilt på 0,4 procent af arbejdsstyrken, og er dermed blandt de seks kommuner, der på landsplan har det laveste antal langtidsledige.

- Vi havde frygtet at, at det havde set værre ud, når covid-19-situationen og udviklingen på landsplan  tages med i betragtning. Vejen havde en lav langtidsledighed inden pandemien ramte, og den lave ledighed er det lykkedes for os at fastholde, glæder Frank Schmidt-Hansen (K) sig over. Han er formand for kommunens udvalg for arbejdsmarked og integration.

Annonce

Ifølge Danmarks Statistik var der i faktiske tal 82 langtidsledige i Vejen i november sidste år.

I gang hurtigst muligt

Under corona er nogle langtidsledige kommet i job, mens andre nye ledige er kommet til.

- Vi vil gerne hjælpe folk i gang så hurtigt som muligt, fordi vi af erfaring ved, at det efter lang tids ledighed bliver sværere at få fast fodfæste på jobmarkedet igen. Det er vi meget opmærksomme på, siger Henrik B. Larsen, der er kommunens direktør for Arbejdsmarkedsafdelingen, Ældre & Rehabilitering, Teknik & Miljø samt Økonomi.

Lige som flere andre kommuner sætter Vejen ind med en tidlig indsats, individuelle tilgange, har mange samtaler og bruger coaches, men det gør ikke forskellen alene.  Det lokale erhvervsliv med driftig håndværk og industri spiller også en rolle.


Vi vil gerne hjælpe folk i gang så hurtigt som muligt, fordi vi af erfaring ved, at det efter lang tids ledighed bliver sværere at få fast fodfæste på jobmarkedet igen. Det er vi meget opmærksomme på.

Henrik B. Larsen, direktør, Vejen Kommune


- De lokale virksomheder klarer sig godt, og vi har jævnlige møder og er tæt på hinanden med henblik på at få ledige i job. Nogle gange starter den nye medarbejder i løntilskud eller praktik. Vi kan også tilbyde opkvalificering, hvis der er behov for det ude på arbejdspladsen, forklarer arbejdsmarkedschef Anneth Jensen.

Det er ikke kun på området langtidsledige, at Vejen klarer sig godt. De nyeste tal er fra 1. februar, og her lå ledighedsprocenten lokalt på 3,1, mens det tilsvarende tal for hele landet lå på 4,6 procent.

Annonce

Flere på sygedagpenge

En sten er der dog i skoen. For antallet af sygedagpengemodtagere stiger. I de første tre måneder af i år var det samlede antal sygedagpengemodtagere og borgerne i jobafklaring i gennemsnit 1064 - det skal holdes op mod, at der var budgettet med 717 sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaring.

Betingelserne for at få sygedagpenge er blevet justeret under corona-pandemien. Desuden har der været restriktioner på kommunens normale indsats, hvor der arbejdes sammen med den sygemeldtes arbejdsgiver om fastholdelse, som kan spille ind.

- Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget validt om, hvorfor tallet vokser. Vi ser samme billede på landsplan, siger Anneth Jensen.

Langtidsledighed

En langtidsledig person er i udgangspunktet en person, der har været bruttoledig i mindst et år.

 Bruttoledige er ”personer der modtager dagpenge, samt personer der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse og står til rådighed for arbejdsmarkedet".

Annonce
Erhverv For abonnenter

Serieiværksætter køber sig ind i lille virksomhed: Verdensudstilling skal være med til at booste salg af løver, ugler og hjorte

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Jysk retail-agentur sikrer succes for Europas største køkkenkæde i Norge

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Annonce