Annonce
forside

Vejen Kommune: Ja, I opfylder betingelserne - nej, I må ikke opsætte vindmøller

Læserbrev: Som klimakommune har Vejen klare målsætninger for at forhindre og afhjælpe klimaforandringerne. Som led heri ønsker kommunen blandt andet at fremme projekter, der udvikler og udbreder bæredygtig energi. De har også et administrationsgrundlag for ansøgninger om tilladelse til at opstille vindmøller. Der er med andre ord styr på tingene, klare politiske ambitioner og administrative rammer.

Derfor er det også en stor overraskelse, at Økonomiudvalget i Vejen forleden indstillede at afvise den videre sagsbehandling af et forslag om fire vindmøller og 10 hektar solceller. Et projekt i klar forlængelse af kommunens strategier.

Det omtalte projekt er udviklet og bekostet af Best Energy, og det er sket i god tro til kommunens udmeldinger. Møllerne er tænkt opført langs motorvejen ved Holsted tæt på det store slagteri og biogasanlæg - og med langt mere afstand til beboelse end loven foreskriver.

Ifølge embedsværkets indstilling opfylder projektet det omtalte administrationsgrundlag, som kommunen selv har sat op for at behandle opstilling af vindmøller.

Det store spørgsmål er derfor: Hvorfor vil politikerne i Vejen Kommune afvise et projekt så tidligt i beslutningsprocessen, når det passer som fod i hose til kommunens ambitioner, og i øvrigt imødekommer alt, hvad kommunen stiller af krav - og en hel del mere?

Trods det indlysende samspil med kommunens ambitioner, skriver Økonomiudvalget i deres indstilling, at "der er imidlertid ikke politisk ønske om at etablere planmæssig mulighed for at gennemføre projektet".

Det er ærgerligt, at Økonomiudvalget vælger denne vej, og dermed indstiller, at kommune løber fra alt det, de politisk har vedtaget. Hvordan skal investorer og udviklere af vedvarende energi tolke signalet? Og hvordan skal borgerne?

Det er naturligvis en ærlig sag at være imod vindmøller, men så må man give et ædrueligt bud på, hvad man vil i stedet. Det er ikke nok at sige, at møllerne må ud på havet, eller at andre dele af landet må tage sig af det problem.

For en ting er sikker: Hvis det er vindmøllemodstanderne - i Vejen og andre steder - der skal skabe vores energipolitik, så kan vi ligeså godt aflyse den grønne omstilling. For landvind er og bliver en essentiel del af vores vedvarende energiproduktion - og resten af klodens for den sags skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce